ΚΟΣΜΟΣ

Η έκρηξη στην Τόνγκα μολύνει τις παραλίες του Περού

Πώς και γιατί το πρόσφατο τσουνάμι στο μικρό νησιωτικό κράτος της Ωκεανίας είναι υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή στη Νότια Αμερική.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: MARTIN MEJIA

Ο πλανήτης συνταράχθηκε συθέμελα. Η έκρηξη στη μακρινή Τόνγκα και στο ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha’apai δημιούργησε παράπλευρες επιπτώσεις σχεδόν σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης. Ο σεισμός 7,4 ρίχτερ που ακολούθησε δημιούργησε ένα γιγάντιο τσουνάμι το οποίο έφτασε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μέχρι τις ακτές του Περού. Κάπου εκεί, έγινε φανερό πως το φαινόμενο της πεταλούδας (αν ένα έντομο κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα) δεν είναι απλά μία ποιητική μεταφορά – αλλά, πολλές φορές, μία σκληρή πραγματικότητα.

O ισπανικός κολοσσός πετρελαίου της Repsol δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα ενάντια στα τεράστια κύματα που κύκλωσαν το διυλιστήριο δικιάς του ιδιοκτησίας στα ανοιχτά του Περού. Το αποτέλεσμα; 21 παραλίες της νοτιοαμερικανικής χώρας να μολυνθούν σε τέτοιον βαθμό ώστε το συμβάν να θεωρηθεί οικολογική καταστροφή.

Οι αρχές του Περού με πρωτοστάτες τον Πρόεδρο Pedro Castillo και την Πρωθυπουργό Mirtha Vasquez κατάρτισαν ένα πρόγραμμα καθαρισμού, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα έπαιζαν οι ψαράδες της περιοχής. Παράλληλα, απέστειλαν τις απαραίτητες προμήθειες σε τρόφιμα για τις δοκιμαζόμενες οικογένειες οι οποίες βασίζουν τη διαβίωσή τους στη θάλασσα.

Κανείς δεν περίμενε ότι μία έκρηξη στην Τόνγκα θα ήταν -έστω έμμεσα- υπεύθυνη για εκατοντάδες νεκρά ψάρια και πουλιά καθώς και μία πρωτόγνωρη μόλυνση. Σύμφωνα με τις αρχές του Περού, ένα πλοίο με ιταλική σημαία που πλησίαζε το διυλιστήριο της Repsol είναι υπεύθυνο για το συμβάν, καθώς εξαιτίας των κυμάτων έχυσε 6 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου στη θάλασσα. Η ισπανική εταιρεία πάλι κατηγορεί την κυβέρνηση όταν δεν εξέδωσε έγκαιρα προειδοποίηση για τσουνάμι.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.

Οι εργάτες καθαρίζουν το πετρέλαιο από την παραλία Καβέρο στο Καλάο του Περού.
Ένας εργάτης τσεκάρει τα νεκρά πτηνά που ξεβράστηκαν στην ακτή, βουτηγμένα κυριολεκτικά στο πετρέλαιο.
Οι εργάτες συνεχίζουν τη δουλειά τους, καθώς δεκάδες πουλιά που γλίτωσαν από την καταστροφή πετούν πάνω από το κεφάλι τους.
Ο καθαρισμός της παραλίας είναι μία σκληρή, βρώμικη και πολλές φορές ανυπόφορη εργασία.
Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής φαίνεται ξεκάθαρα από τις drone λήψεις.
Οι εργάτες μεταφέρουν σε σακούλες τα σκουπίδια που έχουν πλημμυρίσει τις ακτές.
Στη συνέχεια βάζουν ξανά τα χέρια τους μέσα στο πετρέλαιο προσπαθώντας να απομακρύνουν τους τόνους του μαύρου χρυσού που καλύπτει πέρα ως πέρα τις παραλίες του Περού.
Πρωταγωνιστές στον καθαρισμό της περιοχής; Οι ψαράδες που βλέπουν το μέλλον τους να καταστρέφεται.
Ένας ψαράς κοιτά δυστυχισμένος τις παραλίες καθώς δεν μπορεί να βγει πια για ψάρεμα.
Ο καθαρισμός των ακτών μοιάζει με τιτάνιο έργο που δε φαίνεται να τελειώνει ποτέ.