Τατιάνια Μπόλαρη/Eurokinissi
BUZZ

Η ΕΛΑΣ κλείνει τους σταθμούς του μετρό «για την ασφάλειά μας», αλλά κανείς δεν πείθεται

Τη στιγμή που το κράτος αναγνωρίζει τις εγκληματικές αμέλειες που προκάλεσαν την τραγωδία, όταν φτάνει η κρίσιμη ώρα, η ΕΛΑΣ κλείνει όλους τους σταθμούς του μετρό στο κέντρο.

Τίνος ιδέα ήταν να παραταχθούν οι οπλισμένες διμοιρίες των ΜΑΤ στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης την επαύριο της τραγωδίας, την ώρα που μουδιασμένοι ακόμη οι φοιτητές (ανάμεσά τους και οικείοι των θυμάτων) κατέθεταν λουλούδια, στη μνήμη των νεκρών;

Τίνος ιδέα ήταν όταν την ίδια ημέρα στη συγκέντρωση μπροστά στο Σύνταγμα, δυνάμεις της αστυνομίας με διμοιρίες ΥΜΕΤ όρμησαν απρόκλητα μέσα στο πλήθος, ρίχνοντας δακρυγόνα και χημικά, χτυπώντας φωτορεπόρτερ και καβαλώντας τα πεζοδρόμια με ανοιχτό το γκάζι, μέχρι να διαλυθεί το πλήθος «ησύχως»;

Τίνος ιδέα και απόφαση είναι τελικά που το κράτος από τη μία αναγνωρίζει τη συσσωρευτική ευθύνη των κυβερνώντων για τις εγκληματικές αμέλειες στον ΟΣΕ, φθάνοντας στο σημείο του να εκφράσει επιτέλους μια δημόσια συγγνώμη (πράγμα αν και αυτονόητο, καθόλου δεδομένο), από την άλλη κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην αφήσει να ακουστεί το δίκαιο της οργής, όπως το θεσμικό πλαίσιο ενός δημοκρατικού καθεστώτος ορίζει – με απεργίες και διαδηλώσεις;

Αυτή είναι η λοβοτομημένη πραγματικότητα στην οποία ζούμε, σε αντίθεση με εκείνη που επικαλέστηκαν τηλεπαρουσιαστές σατιρικών εκπομπών μετά την τραγωδία στα Τεμπη. Ότι με το ένα χέρι οι κυβερνώντες αφήνουν λουλούδια στα βαγόνια, δηλώντας με κατεβασμένο κεφάλι τη θλίψη τους στις κάμερες για τον άδικο χαμό των νεκρών, ενώ με τ’ άλλο χέρι υποδεικνύουν τον τρόπο που θα γίνουν οι έρευνες στους εισαγγελείς, κατευθύνουν τα ερωτήματα των δημοσιογράφων και φροντίζουν οι πορείες να διαλυθούν πριν την ώρα τους, επικαλούμενοι –κατά τραγική ειρωνεία– την ασφάλεια των πολιτών.

Έτσι, μέσα σε μια φυσική πορεία πραγμάτων που θα ταίριαζε μόνο σε κάποιο οργουελικό κατασκεύασμα, ήρθε και η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τη σημερινή ημέρα: να κλείσει «για λόγους ασφαλείας» πέντε σταθμούς του Μετρό, όχι μόνο το Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο όπου θα πραγματοποιηθεί η πορεία, αλλά και την Ομόνοια, το Μοναστηράκι και τον Ευαγγελισμό –τους βασικούς δηλαδή σταθμούς μετεπιβίβασης–, προς απάντηση στη μαζική συγκέντρωση που έχει προαναγγελθεί για την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά κυρίως το αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να φανεί πως η ζωές μας μετράνε.

Υπενθυμίζουμε ότι το κλείσιμο των σταθμών «καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας» εφαρμόζεται ακριβώς επάνω στο ωράριο που είχε ανακοινωθεί από την ΣΤΑΣΥ ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία οι γραμμές του Μετρό (μεταξύ 12 και 4 το απόγευμα) για να εξυπηρετηθεί η μετακίνηση των διαδηλωτών προς το Κέντρο (ενώ την υπόλοιπη ημέρα ήταν γνωστό ότι οι συρμοί θα μείνουν ακινητοποιημένοι για την απεργία).

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι πρόκειται για την πρώτη μαζική και οργανωμένη κινητοποίηση στον απόηχο της τραγωδίας, με δηλωμένη συμμετοχή δεκάδων φοιτητικών συλλόγων μαζί με την ΑΔΕΔΥ, τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ. Το ίδιο και σχολεία της Αττικής που έμειναν σήμερα κλειστά.

Τέτοιες πρακτικές είναι γνωστές και πάγιες. Κανείς δεν πείστηκε με την επίκληση σε λόγους ασφαλείας, όπως κι επίσης κανείς δε θα έπρεπε να πιστεύει ότι κλείνοντας προληπτικά πέντε σταθμούς θα σταματούσε το αίσθημα της αδικίας που βράζει μέσα μας.