ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Ελλάδα στις φλόγες

Για άλλη μια χρονιά οι εικόνες που φτάνουν στις οθόνες από τα διάφορα σημεία της χώρας είναι δυστοπικές, με τις φλόγες να τυλίγουν τα πάντα στο διάβα τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP PHOTOS / SOOC / EUROKINISSI

Το #greeksummer δε σημαίνει πια ανεμελιά, βουτιές στη θάλασσα και φρέσκα καλαμαράκια στις ψαροταβέρνες. Το ελληνικό καλοκαίρι μοιάζει κάθε χρόνο να μετατρέπεται σε όλο και μεγαλύτερο εφιάλτη, με τον φόβο των πυρκαγιών να μας συντροφεύει πια σε καθημερινή βάση και τις περισσότερες φορές να επιβεβαιώνεται.

Για άλλη μια χρονιά οι εικόνες που φτάνουν στις οθόνες από τα διάφορα σημεία της χώρας είναι δυστοπικές. Οι φλόγες τυλίγουν τα πάντα στο διάβα τους, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα φύσης μετατρέπονται σε στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά, ζώα χάνουν τη ζωή τους με τον πιο εφιαλτικό τρόπο, άνθρωποι προσπαθούν αν σώσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους και πυροβέστες-ήρωες δίνουν μάχη σώμα με σώμα με την πυρκαγιά.

Διακοπτό Αχαΐας 24 Ιουλίου 2023. SOOC

Στις 23 Ιουλίου συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι που άφησε πίσω της 102 νεκρούς και 65.570 καμμένα στρέμματα γης. Αυτή ήταν η φονικότερη πυρκαγιά που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, ενώ η είναι η δεύτερη φονικότερη παγκοσμίως από το 2000 και μετά. Τα περισσότερα ανθρώπινα θύματα τα θρήνησε η Αυστραλία τον Φεβρουάριο του 2009, όταν οι φλόγες άφησαν πίσω τους 180 νεκρούς.

Το 2007 είχαμε ζήσει και πάλι ανάλογες στιγμές φρίκης, στην Πελοπόννησο αυτή τη φορά. 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φωτιές, 1.500 σπίτια κάηκαν και 60.000 ζώα βρήκαν φρικτό θάνατο.

Οι πυρκαγιές του 2007 σε Ηλεία, Αρκαδία και Μεσσηνία άφησαν πίσω τους 1.122.138 στρέμματα καμμένης γης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε στο 82% των καμένων εκτάσεων της χώρας για το συγκεκριμένο έτος, ενώ είναι και διαχρονικά οι μεγαλύτερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη χώρα.

Λουτράκι 27 Ιουλίου 2023. AP Photo/Petros Giannakouris
Άγιοι Θεόδωροι 17 Ιουλίου 2023. AP Photo/Petros Giannakouris
Λουτράκι 27 Ιουλίου 2023. AP Photo/Petros Giannakouris

Τις τελευταίες μέρες οι καταστροφικές εικόνες που έρχονται από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας μόνο θλίψη και πόνο μπορούν να προκαλέσουν. Η Ρόδος είναι εκείνη που εδώ και μια εβδομάδα περίπου δίνει τη μεγαλύτερη μάχη με τις φλόγες. Η πυροσβεστική κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκείμενου να μπορέσουν να σωθούν σπίτια, ενώ μεγάλα τμήματα του νησιού έχουν ήδη εκκενωθεί και πολλοί από τους τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί φιλοξενούνται πια σε γήπεδα μπάσκετ, αφού τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν έπρεπε να αδειάσουν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της πυρκαγιάς σε τέτοια κλίμακα. Στις 9 Αυγούστου 1987 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική περιοχή από άγνωστο αίτιο και παρόλο που η αντίδραση των δυνάμεων της πυροσβεστικής ήταν άμεση, τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα. Η φωτιά έκαιγε για τρεις ολόκληρες μέρες και άφησε πίσω της 128.645 στρέμματα καμμένης γης. (120.460 στρ. δασικές και 8.185 στρ. γεωργικές, εκ των οποίων 678 στρ. αμπελώνες, 7.000 στρ. ελαιώνες, 10 στρ. σιτηρά και 497 στρ. λοιπές καλλιέργειες). Κάηκαν επίσης 47 γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, 935 ζώα και 33 μηχανήματα.

Τα παραπάνω νούμερα προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι Τσαγκάρη Κ., Γ. Καρέτσος και Ν. Προύτσος με τίτλο «Δασικές πυρκαγιές Ελλάδας, 1983-2008» στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών», το οποίο εκπονείται από το WWF Ελλάς και προσπάθησαν να αποτύπωσαν με τον πληρέστερο τρόπο τα όσα είχαν συμβεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Μάλιστα, η πυρκαγιά του 1987 στη Ρόδο είναι μια από τις δέκα χειρότερες που είχαν εκδηλωθεί στη χώρα από το 1983 μέχρι το 2006.

Ακόμα δεν έχουμε τελική εικόνα για τη ζημιά που έχουν κάνει οι φετινές πυρκαγιές στο νησί, μέχρι πριν τέσσερις μέρες όμως, είχαν ήδη καεί 30.000 στρέμματα παρθένου δάσους, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο.

Ρόδος Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. Αργύρης Μαντικός /EUROKINISSI
Ρόδος Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. Αργύρης Μαντικός /EUROKINISSI

Αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν εστίες φωτιάς σε Αττική, Ρόδο, Αχαΐα, Κάρυστο, Αίγιο αλλά και στην Κέρκυρα, όπου 2.466 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες απειλούν τους οικισμούς στα βορειοανατολικά του νησιού.

Πριν λίγο σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά που ξέσπασε στο Πήλιο, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα παραμένει πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα.

Διακοπτό Αχαΐας 24 Ιουλίου 2023. SOOC
Κέρκυρα, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. Γιώργος Κονταρίνης /EUROKINISSI