Shutterstock
SEX

Η ενοχλητική εκτόξευση της ‘step’ τάσης στο πορνό

Αλήθεια, γιατί ο όρος ‘step porn’ κυριαρχεί στην ερωτική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια;

Αποτελούσε και θα συνεχίζει να αποτελεί ‘ταμπού’. Για κάποιους πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φαντασιώσεις τους. Το ‘step porn’ είναι ένα είδος που έχει απασχολήσει αρκετά την ερωτική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα έγινε γνωστή η είδηση πως ο Miguel Oliveira, αναβάτης του MotoGP, θα παντρευτεί την κόρη της μητριάς του και κατά συνέπεια ετεροθαλή αδερφή του, μετά από αρκετά χρόνια σχέσης. “Πριν μπούμε σε σχέση είχαμε μια εξαιρετική φιλία. Μεγαλώσαμε μαζί. Σε κάποιο σημείο αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από φιλία ανάμεσά μας, μια πολύ δυνατή αγάπη. Θα παντρευόμασταν φέτος, όμως το πρόγραμμα του MotoGP μας αναγκάζει να το αναβάλλουμε για του χρόνου”, είπε σε συνέντευξή του στην πορτογαλική τηλεόραση ο Oliveira.

Η είδηση αυτή έκανε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου να ‘θαυμάσουν’ τον Oliveira, ο οποίος εκπλήρωσε μία δική τους φαντασίωση. Διαβάσαμε δεκάδες σχόλια στα social media, ακόμη κι από ελληνικούς λογαριασμούς, που έκαναν σαφείς αναφορές σε γνωστά ερωτικά videos, που έχουν όλοι λίγο πολύ δει σε γνωστές ιστοσελίδες αντίστοιχου περιεχομένου.

Ο όρος ‘step porn’ δεν είναι καινούργιος στην ερωτική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον Alex Hawkins, αντιπρόεδρο της γνωστής ιστοσελίδας ερωτικού περιεχομένου xHamster, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της τάξεως του 40% τα τελευταία χρόνια στα videos, που συμπεριλαμβάνουν τη λέξη ‘step’ στον τίτλο. “Σχεδόν όλοι, από μεγάλα studios παραγωγής μέχρι ερασιτεχνικά videos, όλοι δημιουργούν τέτοιο περιεχόμενο”, σχολίασε ο ίδιος στο Mashable.

Γιατί υπάρχει τέτοια αύξηση στο συγκεκριμένο είδος;

couple Shutterstock

O Dr. Justin Lehmiller, ερευνητής του Kinsey Institute, έκανε σχετικά πρόσφατα μια μεγάλη έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 4.175 Αμερικάνοι (ηλικίας από 18 μέχρι 87), προκειμένου να μελετήσει τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του κόσμου.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε πως ένας στους πέντε ανθρώπους είχαν τουλάχιστον μία ερωτική φαντασίωση με κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο. Ένα μικρότερο ποσοστό μάλιστα (3%) δήλωσε πως έχει συχνά τέτοιες φαντασιώσεις. “Ένας παράγοντας που μας κάνει να έχουμε μια τέτοια φαντασίωση είναι πως θεωρείται μεγάλο ταμπού το συγκεκριμένο θέμα”, σχολίασε σχετικά ο Lehmiller.

Μπορεί η αιμομιξία να θεωρείται απαγορευμένη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ωστόσο όταν υπάρχει ο όρος ‘θετή’ δίπλα στη λέξη ‘αδερφή’, όλα γίνονται πιο ήπια στο μυαλό όσων παρακολουθούν κάποιο ερωτικό video. Σε αυτή τη μορφή μιλάμε ουσιαστικά για αδέρφια εξ αγχιστείας. Αδέρφια, τα οποία προέκυψαν από γάμο γονιών και δεν έχουν καμία βιολογική σχέση μεταξύ τους.

“Μιλάμε για διαφορετικού είδους αδέρφια. Δεν είναι κάτι παράνομο. Απλά δε θεωρείται ηθικό για πολλούς. Αυτό και μόνο το κάνει ενδιαφέρον για να το παρακολουθήσει κάποιος. Θέλουν να δουν πως είναι κάτι, που δεν θα έκαναν ποτέ εκείνοι”, ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο Glamour η sex expert, Tina Horn.

Μόνο αυτό, όμως, δεν εξηγεί αυτή τη ραγδαία αύξηση στο συγκεκριμένο είδος πορνό. Όπως επισήμανε ο Lehmiller υπάρχει κι άλλος ένας παράγοντας που βοηθάει σε αυτή την άνοδο και πρόκειται για τις απεικονίσεις στα media. Το κοινό πολλές φορές επηρεάζεται από την επικαιρότητα.

Έτσι, όταν για αρκετά χρόνια όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε τη δημοφιλή σειρά Game of Thrones και έβλεπε τα δίδυμα αδέρφια Lannisters (Jaime and Cersei) να έχουν μια ερωτική σχέση μεταξύ τους, αμέσως άρχισαν να ψάχνουν τέτοια videos σε σελίδες ερωτικού περιεχομένου. Ένα αντίστοιχο (εξ αγχιστείας) ελληνικό παράδειγμα είχαμε και στη σειρά ‘Ευτυχισμένοι Μαζί’, όπου είδαμε τον Μάρκο να ερωτεύεται την Εύα.

Έπειτα, υπάρχει και ο αλγόριθμος των ιστοσελίδων. Όσο περισσότερο βλέπεις κάτι σε μια πλατφόρμα, τόσο περισσότερο σου ‘σερβίρει’ αντίστοιχα videos, γιατί σε ‘μαθαίνει’. Γνωρίζει τις προτιμήσεις σου. Και κάπως έτσι κάθε σου επίσκεψη σε μια τέτοια ιστοσελίδα κατακλύζεται από αντίστοιχα videos.

“Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως αυτού του είδος τα videos είναι τα πιο εύκολα για την ερωτική βιομηχανία. Το σενάριο είναι πάνω κάτω το ίδιο κάθε φορά, δεν απαιτούν μεγάλο budjet και υπάρχει μεγάλη ευκολία στην εύρεση των ηθοποιών”, δηλώνει ο αντιπρόεδρος του xHamster.

Πριν μερικά χρόνια η λέξη ‘MILF’ αποτελούσε τη νούμερο ένα αναζήτηση των περισσότερων επισκεπτών στις σελίδες ερωτικού περιεχομένου. Πλέον τα ‘step mother’ και ‘step sister’ έχουν ‘κλέψει’ τα πρωτεία. Κι όμως, όσον αφορά την παραγωγή αυτών των videos δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Απλώς το ‘milf’ έγινε ‘step mother’, ενώ το ‘girlfriend’ έγινε ‘step sister’, αφήνοντας το μυαλό μας να πλάσει εικόνες.

Αν και γνωρίζουμε ότι οι πρωταγωνιστές ενός τέτοιου video δεν έχουν καμία απολύτως συγγενική σχέση μεταξύ τους, ο εγκέφαλός μας φαντάζεται αυτό που θέλει και νιώθει πως αυτό που βλέπουμε είναι αληθινό. Και γι’ αυτό και έχουν τέτοια επιτυχία.

Το ‘step porn’, όμως, δεν γίνεται να βρίσκεται για πάντα πρώτο στις προτιμήσεις των χρηστών. Όπως και κάθε άλλο είδος πορνό, θα χάσει κι αυτό την κυριαρχία του κάποια στιγμή. Με την κατανάλωση των ερωτικών video πλέον να είναι μεγάλη και το κοινό να ζητάει (όπως σε κάθε άλλη πλατφόρμα π.χ. Youtube/Netflix) νέο περιεχόμενο, είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποιο άλλο είδος θα καταφέρει αργά ή γρήγορα να κάνει την εμφάνισή του.