© Alastair Grant / AP
FITNESS

Η ιαπωνική άσκηση που καίει λίπος σε 3 μόλις λεπτά

Μία ρουτίνα εκγύμνασης 3 έως 10 λεπτών για να ενεργοποιείται το σώμα και να φτιάχνει η διάθεσή σου κάθε πρωί. Ένα ακόμη μάθημα από τους σοφούς Ιάπωνες.

Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, γι’ αυτό και ο χρόνος είναι ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας, πριν ξεκινήσεις κάτι καινούργιο. Ειδικά όταν μιλάμε για το σώμα και τη φυσική κατάσταση, πάντα προκύπτει το ίδιο αδιέξοδο στους αρχάριους που σκέφτονται να ξεκινήσουν την άσκηση: πότε και πώς είναι δυνατόν να βρω χρόνο για το γυμναστήριο;

Αλλά η απύθμενη σοφία του ιαπωνικού πολιτισμού διαθέτει και για αυτό ένα πολύτιμο δίδαγμα, που ακούει στο (παραδόξως) εύκολο όνομα Radio Taiso.

Η παράδοση του Taiso πάει κοντά 100 χρόνια πίσω. Τη δεκαετία του 1920, λοιπόν, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού άρχισε να προωθείται στους Αμερικανούς πολίτες των μεγαλουπόλεων η φιλοσοφία της καθημερινής άσκησης, ώστε να είναι έτοιμοι και ακμαίοι σε περίπτωση πολέμου.

Μεταδίδονταν καθημερινά προγράμματα στην τηλεόραση με ήπιες ασκήσεις εκγύμνασης, κάτι το οποίο υιοθέτησε και η Ιαπωνία με το Radio Taiso. Εισήχθη πρώτη φορά το 1928, με την αφορμή της στέψης του αυτοκράτορα Χιροχίτο και έκτοτε έγινε συνήθεια για δεκάδες εκατομμύρια κόσμου.

Στη σημερινή εποχή, το ενδιαφέρον για αυτή την πρακτική εκγύμνασης έχει αναθερμανθεί στη χώρα της Άπω Ανατολής: κάθε πρωί, θα δεις μεγάλα γκρουπ σε πάρκα και δημόσιους χώρους να εξασκούν ομαδικά τις ασκήσεις αυτής της τεχνικής εκγύμνασης.

Πέραν των άλλων, είναι ένα εργαλείο κοινωνικοποίησης, ένα εργαλείο επαφής και συνάντησης, μιας και το Taiso ανέκαθεν απευθυνόταν σε όλους – μεγάλους ανθρώπους, παιδιά, εργαζόμενους πριν πάνε στη δουλειά, έως και γυμνασμένα άτομα που θέλουν ένα γρήγορο ζέσταμα για να ξεκινήσουν τη μέρα τους.

Κανονικά, εκτελείται στις 6:30 το πρωί (για να τονώνει το σώμα), πάντα μετά μουσικής και διαρκεί μόλις 3 έως 10 λεπτά. Το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να δεις το σώμα σου ενεργοποιημένο, ζωντανό και ακμαίο, έτοιμο να αδράξει τη μέρα.

]Όπως είχε διαπιστώσει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology, ακολουθώντας τούτη την ολιγόλεπτη ρουτίνα καθημερινά, έχεις κερδίσει καύση λίπους που αντιστοιχεί σε 60 λεπτά cardio.

Ποια είναι η ρουτίνα άσκησης του Radio Taiso

Πρόκειται για ασκήσεις απλές, βατές για τον καθένα, που όμως πρέπει να εκτελούνται ρυθμικά και με ένταση (σε αυτό βοηθάει η μουσική), για να αποδώσουν στην καύση λίπους και την ενεργοποίηση των μυών καλύτερα.

Και παρότι είναι απλές, οι ασκήσεις του Radio Taiso είναι μελετημένες ώστε να ενεργοποιούν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα – όχι για να τις φτάσουν σε σημείο εξάντλησης, αλλά για να τις θέσουν σε λειτουργία.

Μοιάζει περισσότερο με χορογραφία, γι’ αυτό και το πιο εύκολο είναι να αποστηθίσετε τις κινήσεις βλέποντας ένα σχετικό βίντεο, όπως αυτό που παραθέσαμε παραπάνω.

Περιλαμβάνονται εκτάσεις χεριών και ποδιών, περιστροφικές κινήσεις γοφών, διατάσεις γονάτων κι αλματάκια, μεταξύ άλλων. Ξεκινάς πάντα από όρθια θέση, προσπαθώντας να κορδώσεις το σώμα σου, και σταδιακά με τις κινήσεις νιώθεις τα άκρα σου να «απλώνουν», τους μύες να αιματώνονται (οπότε, είναι πρακτικό και για ζέσταμα) και τη διάθεσή σου να φτιάχνει.

Και τρία μόνο λεπτά αρκούν για να ολοκληρώσεις το set. Αλλά, θα πετύχεις και βίντεο εισαγωγής στην τέχνη του Radio Taiso που χρησιμοποιούν περισσότερες ασκήσεις, είτε αυξάνουν τις επαναλήψεις, φτάνοντας μέχρι και δέκα λεπτά άσκησης. Και πάλι, ελάχιστος χρόνος.