© AP Photo/Paul Sancya
SOCIAL MEDIA

Η καταστροφική εκκίνηση του Truth Social, του κοινωνικού δικτύου του Donald Trump

Με στοιχειωμένη πόλη του συντηρητισμού παρομοιάζουν την πλατφόρμα που λάνσαρε ο Trump για να χτυπήσει το Twitter: ελάχιστη έως και καθόλου επικοινωνία μεταξύ των χρηστών, bots και διαφημίσεις για κρυπτονομίσματα, άπειρα bugs κι ένα cheesy μήνυμα-δώρο για τους νεοσύλλεκτους.

Δεν είναι κάτι καινούργιο το ότι ζούμε στην εποχή της μετα-αλήθειας: ο πόλεμος στην Ουκρανία υπήρξε η πιο ενδεικτική σφυγμομέτρηση για τη μάχη που συντελείται στον κυβερνοχώρο και τα social media, μέσα από τη διάχυση σκηνοθετημένων λήψεων με παραπλανητικό περιεχόμενο, βίντεο τεχνολογίας deep fake με το πρόσωπο του Volodymyr Zelensky κ.ά., ενώ ειδικές επιτροπές ελέγχου έχουν συσταθεί εξ αρχής για να εντοπίζουν το ερασιτεχνικό υλικό που προωθείται ως raw material από την εμπόλεμη ζώνη κυρίως στο TikTok – πολλά βίντεο δεν είναι από την Ουκρανία, ούτε καν από τη δεκαετία που διανύουμε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πραγματικότητα φαίνεται σαν να αναπαράγεται αλλά πρακτικά κατασκευάζεται και οι πολίτες ενώ θεωρούν ότι σκρολάροντας βαδίζουν σε στέρεο έδαφος, ουσιαστικά βουλιάζουν σε κινούμενη άμμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας παγίδας στις peer-to-peer πλατφόρμες; Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

Ύστερα από ενάμιση μήνα λειτουργίας, τα προβλήματα σκάνε το ένα πίσω απ’ το άλλο, σε ιδεολογικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Το τελευταίο νέο είναι ότι δύο επικεφαλής στελέχη της επιχείρησης παραιτήθηκαν και τα bugs κρατούν χιλιάδες χρήστες στο περίμενε, ενώ τα νούμερα κάνουν βουτιά προς τα κάτω.

Γιατί ο Trump έκανε το Truth Social

© AP Photo/Carolyn Kaster

Κατά τραγική ειρωνεία, το όνομα της πλατφόρμας είναι Truth Social, φέρνοντας στο νου το Υπουργείο Αλήθειας που έλεγε κάποτε ο George Orwell. «Έφτιαξα το Truth Social για να σηκώσω ανάστημα στην τυραννία των μεγάλων της τεχνολογίας», είχε δηλώσει, αναφερόμενος στους κολοσσούς της Google, της Amazon, της Apple και του Meta.

Ήταν Οκτώβριος του περασμένου έτους όταν βγήκε η είδηση για την ίδρυση της πλατφόρμας και το συμβάν το οποίο πυροδότησε αυτή την απόφαση δεν ήταν άλλο από το ban του Twitter που είχε προηγηθεί μερικούς μήνες πριν. Όπως θα θυμάστε, μετά τις εκλογές και την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, ο τότε πρόεδρος θεωρήθηκε ύποπτος για την υποκίνηση αυτής της πράξης και συνολικότερα για τη στάση του στις αναρτήσεις εκείνη την τεταμένη περίοδο.

Με αέρα του στυλ «μπορώ και μόνος μου», όπως μήνες αργότερα θα έκανε και η Ρωσία με το Rossgram, ο Donald Trump έβαλε μπροστά το συντηρητικό alter ego του Twitter, το οποίο σύμφωνα με τις –πάντοτε ψύχραιμες– δηλώσεις του είχε καταληφθεί από Ταλιμπάν. Τελικά, η πλατφόρμα Truth Social βγήκε στον αέρα την ημέρα εορτασμού των Προέδρων, στις 21 Φεβρουαρίου, και οι κύκλοι των ρεπουμπλικανών την παρομοίαζαν με γη της επαγγελίας για «ζωηρές αντιπαραθέσεις», χωρίς λογοκρισία.

H πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ, πολύ διαφορετική.

Μια στοιχειωμένη πόλη με bots

Με την εκκίνηση της πλατφόρμας, τον Φεβρουάριο, το Truth Social εκτοξεύθηκε απευθείας στο Νο.1 του App Store. Παρά τα τεχνικά προβλήματα, το hype για το νέο εναλλακτικό μέσο επικοινωνίας ήταν μεγάλο, με κοντά 900.000 ανθρώπους να κατεβάζουν την εφαρμογή στο κινητό της την πρώτη εβδομάδα – εκτός αν είχαν Android βέβαια, όπου το Truth Social ακόμη και σήμερα δεν είναι συμβατό. Το γεγονός ότι αυτό το λογισμικό αφορά το 40% της αμερικανικής αγοράς φαίνεται να μην αφορά τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο και το σύμπαν που προσπαθεί να χτίσει κόντρα στη Silicon Valley.

Τι περιλαμβάνει αυτό το σύμπαν; Σύμφωνα με τους Αμερικανούς πολίτες και δημοσιογράφους που ανήκουν στο cloud της εφαρμογής (καθώς, εκτός της χώρας δεν είναι προσβάσιμη), το Truth Social μοιάζει με μια «συντηρητική στοιχειωμένη πόλη, η οποία έχει καταληφθεί από bots». Διαφημίσεις για κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν στα σχόλια, ελάχιστη επικοινωνία μεταξύ των χρηστών, πολλά bugs και γενικά η ατμόσφαιρα που αφήνει το feed είναι ότι δεν κινείται αποκλειστικά και μόνο από τις επιλογές του κάθε χρήστη.

Σε αυτό το διάστημα, τα νούμερα έχουν σημειώσει απότομη πτώση: από τα 170.000 downloads ανά ημέρα, πλέον ο αριθμός κυμαίνεται στα 8.000, με όλους τους νέους χρήστες να μπαίνουν αναίτια σε λίστα αναμονής (για εβδομάδες), έως ότου αποκτήσουν πρόσβαση στην πλατφόρμα. Οι ενεργοί χρήστες υπολογίζονται λίγο πάνω από τους 500.000, τη στιγμή που ο αντίζηλος τον οποίο ήθελε ο Trump να χτυπήσει, το Twitter, μετρά 217 εκατομμύρια ανά ημέρα.

Η μόνη ανάρτηση του ιδρυτή και πρώην προέδρου των ΗΠΑ δίνει το στίγμα σε κάθε νεοσύλλεκτο της πλατφόρμας: «Ετοιμαστείτε! Ο αγαπημένος σας πρόεδρος έρχεται σύντομα». Σημειωτέον, η ανάρτηση έγινε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.