KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP
SOCIAL MEDIA

Η Ρωσία μπλόκαρε το Instagram και ανοίγει το Rossgram

Τον σωσία της δημοφιλούς πλατφόρμας έχει ετοιμάσει η πλευρά της Μόσχας, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι οι δυνάμεις της δεν περιορίζονται στα στρατεύματα. Με 65 εκατομμύρια χρήστες στα χέρια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Αμείωτα συνεχίζεται η πίεση των Ρώσων στην Ουκρανία και στις διεθνείς ισορροπίες, τόσο σε κυριολεκτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, καθώς παράλληλα με τη στενή πολιορκία του Κιέβου, τους –εκατοντάδες– βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη και την εριστική ρητορεία του Putin να έχει ξεπεράσει κάθε (ψυχροπολεμικό) προηγούμενο, προειδοποιώντας για κάθαρση σε «προδότες και μπάσταρδους» εντός Ρωσίας, τα μέτωπα καλά κρατούν και στον κυβερνοχώρο, με το Κρεμλίνο να δείχνει αδιάβλητο στις κυρώσεις και τα εμπάργκο της Δύσης.

Το τελευταίο νέο αφορά τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα το Instagram – ένα μέσο που πέρα από διασκέδαση, είναι κομμάτι της οικονομίας, της διαφήμισης και των σχέσεων μεταξύ επιχείρησης και πελατών.

Η απόφαση προ ημερών της Meta Platforms να γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία, μπλοκάροντας κατά το δοκούν τις αναρτήσεις των χρηστών, όπως και η ακόμη πιο edgy κίνηση του αμερικανικού κολοσσού να τροποποιήσει τον κανονισμό λειτουργίας του Facebook, επιτρέποντας τη ρητορική μίσους εις βάρος των Ρώσων, εξόργισε τον Ρώσο πρόεδρο και δεν άργησε να απαντήσει.

Την εναλλακτική του Instagram, με παρόμοιο σχεδιασμό και ολόιδια χρήση, είναι έτοιμοι να λανσάρουν Ρώσοι επιχειρηματίες από τον τομέα της τεχνολογίας. Βάσει μιας ανάρτησης του διευθυντή δημοσίων σχέσεων της νέας εφαρμογής, Alexander Zobov, «η ομάδα προγραμματιστών ήταν ήδη έτοιμοι για αυτή την εξέλιξη και αποφάσισαν να μη χάσουν την ευκαιρία να δημιουργηθεί το ρωσικό αντίστοιχο ενός δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που αγαπούν οι συμπατριώτες μας».

Rossgram: Ο σωσίας του Instagram

Ακόμη και το όνομα είναι ένας ειρωνικός υπαινιγμός από πλευράς Κρεμλίνου, του στυλ «και μόνοι μας μπορούμε». Το λεγόμενο «Rossgram» μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί σωσίας του Instagram: μια εφαρμογή ανάρτησης και ανταλλαγής φωτογραφιών για τη ρωσική αγορά, ώστε να καλυφθεί το κενό που άφησε αυτή η (διόλου ασήμαντη) κόντρα στα κανάλια του διαδικτύου. Από πλευράς Ρωσίας, εξάλλου, το «μαύρο» στο Instagram είχε πέσει από τη Δευτέρα, μπλοκάροντας την πρόσβαση.

Στους εκατομμύρια χρήστες της χώρας που πάγωσαν με αυτή την εξέλιξη, όπως και στους χιλιάδες influencers που αποχαιρετούσαν την πλατφόρμα κλαίγοντας, υπόσχεται να δώσει λύση η νέα πλατφόρμα, η οποία –σύμφωνα με τις ανακοινώσεις– θα περιλαμβάνει μερικές επιπλέον λειτουργίες, όπως συλλογική χρηματοδότηση και επί πληρωμή πρόσβαση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Το Rossgram θα είναι διαθέσιμo από τις 27 Μαρτίου.

Η άυλη δύναμη της Ρωσίας

Η υπεροχή μιας τόσο μεγάλης χώρας δεν περιορίζεται στα στρατεύματα εν καιρώ πολέμου. Οι 64,1 εκατομμύρια χρήστες του Instagram από τη ρωσική επικράτεια που αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία για το μήνα Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους είναι από μόνο του ένα καθ’ όλα υπολογίσιμο όπλο στη διεθνή οικονομία.

Όταν παράλληλα εκδηλώνεται τέτοιου είδους ευελιξία από πλευράς της Ρωσίας, που ανά πάσα στιγμή δείχνει να μπορεί να μετατοπίσει αυτά τα νούμερα και μεγέθη χρηστών (και καταναλωτών) σε νέα ιντερνετικά μονοπάτια, φαίνονται τα πραγματικά newton μιας (τυπικά) άυλης δύναμης.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η ρωσική πλευρά λανσάρει πλατφόρμα ως «υποκατάστατο» μιας άλλης που έχει πετύχει στη Δύση: τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρία Gazprom Media εγκαινίασε το Yappy ως εγχώριο αντίπαλο της πλατφόρμας ανταλλαγής βίντεο TikTok. Ταυτόχρονα, κρατικοί όμιλοι παράγουν τεχνολογικές συσκευές αιχμής, ενώ η πιο τελευταία είδηση για το deepfake βίντεο που δείχνει (αδιανόητα αληθοφανώς) τον Zelensky να αναγγείλει ότι παραδίδεται στον Putin πάει τη συζήτηση σε άλλο επίπεδο.

Ίσως, σε μια σελίδα του Όργουελ για τη «μοναδική αλήθεια».