© AP Photo/Godofredo A. Vásquez
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η μάχη της Meta με το ChatGPT μόλις ξεκίνησε

«Δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος» αναφέρει ο Mark Zuckerberg λίγο μετά το αρχικό λανσάρισμα του Llama 3, του νέου βοηθού τεχνητής νοημοσύνης της Meta.

Ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης της Meta βρίσκεται πια παντού γύρω μας. Στο Instagram, το WhatsApp και το Facebook o βοηθός Meta AI αλλάζει πια την εμπειρία μας στα social media και όλα αυτά, την ώρα που ο Llama 3, ο νέος βοηθός της Meta έρχεται για να τα σαρώσει όλα. Το ChatGPT έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της κούρσας των AI chatbot πριν από σχεδόν έναν χρόνο, όμως πλέον η Meta είναι αποφασισμένη να την κερδίσει.

Η λογική είναι απλή: Θα αρχίσει να εμφανίζεται απευθείας στην κύρια ροή του Facebook και θα μπορούμε να μιλήσουμε μαζί του μέσω μηνυμάτων, για ό,τι μας απασχολεί. Με λίγα λόγια, θα βρίσκεται παντού.

Η στρατηγική της Meta στον πόλεμο της τεχνητής νοημοσύνης

Meta © AP Photo/Jenny Kane

Για να έχει ελπίδες ο βοηθός της Meta να γίνει πραγματικός ανταγωνιστής του ChatGPT, το υποκείμενο μοντέλο πρέπει να είναι εξίσου καλό, αν όχι καλύτερο. Γι’ αυτό η Meta ανακοίνωσε το Llama 3, την επόμενη μεγάλη έκδοση του θεμελιώδους μοντέλου ανοιχτού κώδικα. Η Meta λέει ότι το Llama 3 ξεπερνά τα ανταγωνιστικά μοντέλα της κατηγορίας του σε βασικά σημεία αναφοράς και ότι είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς σε εργασίες όπως η κωδικοποίηση.

Τα δύο μικρότερα μοντέλα του Llama 3 κυκλοφορούν σήμερα, τόσο στον βοηθό Meta AI όσο και σε εξωτερικούς προγραμματιστές, ενώ μια πολύ μεγαλύτερη, πολυμορφική έκδοση θα φτάσει τους επόμενους μήνες.

Στόχος είναι το Meta AI να γίνει «ο πιο έξυπνος βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα σε όλο τον κόσμο», αναφέρει στο Verge ο Mark Zuckerberg. «Με το Llama 3, ουσιαστικά αισθανόμαστε ότι είμαστε εκεί».

Τα πλεονεκτήματα του Meta AI

Meta © AP Photo/Tony Avelar

Ο βοηθός Meta AI είναι το μοναδικό chatbot που ενσωματώνει πλέον αποτελέσματα αναζήτησης σε πραγματικό χρόνο τόσο από το Bing όσο και από το Google και αποφασίζει πότε χρησιμοποιείται κάποια από τις δύο μηχανές αναζήτησης για να απαντήσει σε μια ερώτηση. Η δημιουργία εικόνων του έχει επίσης αναβαθμιστεί ώστε να παράγει κινούμενα σχέδια (ουσιαστικά GIF), και οι εικόνες υψηλής ανάλυσης δημιουργούνται πλέον εν κινήσει καθώς πληκτρολογούμε. Ο επικεφαλής της Meta για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, Ahmad Al-Dahle, ανέφερε ότι οι αλλαγές που θα δούμε έρχονται να «απομυθοποιήσουν τι μπορεί να κάνει ένα chatbot γενικής χρήσης».

Ενώ μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ, το Meta AI επεκτείνεται τώρα στα αγγλικά στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Γκάνα, την Τζαμάικα, το Μαλάουι, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και γλώσσες. Απέχει πολύ από το πλάνο του Zuckerberg για έναν πραγματικά παγκόσμιο βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αυτή η ευρύτερη έκδοση φέρνει το Meta AI πιο κοντά στο να φτάσει τελικά στους περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια καθημερινούς χρήστες της εταιρείας.

«Ανταγωνίζεται τα πάντα εκεί έξω»

Από χθες, 18 Απριλίου, η Meta παρουσιάζει δύο μοντέλα Llama 3 ανοικτού κώδικα για ελεύθερη χρήση από εξωτερικούς προγραμματιστές. Το Llama 3 είναι ένα καλό παράδειγμα του πόσο γρήγορα κλιμακώνονται αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Η μεγαλύτερη έκδοση του Llama 2, που κυκλοφόρησε πέρυσι, είχε 70 δισεκατομμύρια παραμέτρους, ενώ η επερχόμενη μεγάλη έκδοση του Llama 3 θα έχει πάνω από 400 δισεκατομμύρια, λέει ο Zuckerberg.

Το Llama 2 εκπαιδεύτηκε σε 2 τρισεκατομμύρια tokens (ουσιαστικά οι λέξεις ή οι μονάδες βασικής σημασίας που συνθέτουν ένα μοντέλο), ενώ η μεγάλη έκδοση του Llama 3 έχει πάνω από 15 τρισεκατομμύρια tokens. Το OpenAI δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει δημοσίως τον αριθμό των παραμέτρων ή των tokens στο GPT-4, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε τη σύγκρισή μας.

Αυτό όμως που μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε για την ώρα, είναι ότι το Llama 3 θα είναι ο AI βοηθός που θα απαντά αρνητικά στα αιτήματά μας τις λιγότερες φορές, ενώ θα μας λέει και περισσότερες φορές αλήθεια. Ένα παράδειγμα που προσφέρει ο Zuckerberg είναι να του ζητήσουμε να φτιάξει μια «φοβερή μαργαρίτα».

Η Meta δεν έχει ακόμη λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το αν θα ανοίξει τον κώδικα της έκδοσης 400 δισεκατομμυρίων παραμέτρων του Llama 3, δεδομένου ότι βρίσκεται ακόμη υπό εκπαίδευση, αλλά ο Zuck επιμένει σε αυτήν του την επιλογή, αφού θέλει να παγκοσμιοποιήσει και αυτό το προϊόν του. Το Llama 3 στην τελική του μορφή θα είναι επίσης και ο πιο εξατομικευμένος βοηθός εκεί έξω, καθώς θα μπορεί να παράγει εικόνες μέχρι και με το δικό μας ομοίωμα.

Το OpenAI φυσικά δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Φημολογείται ότι ετοιμάζει το GPT-5, το οποίο θα μπορούσε να ξεπεράσει και πάλι την υπόλοιπη βιομηχανία, αλλά ο Zuckerberg τονίζει ότι και η Meta σκέφτεται ήδη τα Llama 4 & 5 και ότι η μάχη είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. «Σε αυτό το σημείο, ο στόχος μας δεν είναι να ανταγωνιστούμε τα μοντέλα ανοιχτού κώδικα. Είναι να ανταγωνιστούμε τα πάντα εκεί έξω και να γίνουμε η κορυφαία τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο» αναφέρει ο πάντα αισιόδοξος CEO.