ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η μέρα που οι μάρτυρες του Ιεχωβά βαφτίστηκαν στην Αθήνα

Μετά από τρία χρόνια διαλείμματος λόγω της πανδημίας και των μέτρων προστασίας για τον covid, χιλιάδες Μάρτυρες του Ιεχωβά έδωσαν και πάλι ραντεβού για την καθιερωμένη ετήσια συνάθροισή τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: MENELAOS MYRILLAS / SOOC

«”Κάντε Υπομονή” με Μακροθυμία». Αυτό ήταν το κάλεσμα που έκαναν μέσω της ιστοσελίδας τους οι Έλληνες Μάρτυρες του Ιεχωβά, για τη φετινή τριήμερη εκδήλωσή τους, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Άνω Λιοσίων από τις 7 μέχρι τις 9 Ιουλίου.

«Χρειαζόμαστε υπομονή περισσότερο από ποτέ. Αλλά τι σημαίνει πραγματικά υπομονή; Και πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή; Παρακολουθήστε μαζί μας τη Συνέλευση για το 2023 με θέμα “Κάντε Υπομονή” με Μακροθυμία!», έλεγε παρακάτω το ίδιο κάλεσμα, επαναλαμβάνοντας τη θεματική της φετινής συνέλευσης και απευθυνόμενο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η εκδήλωση που μάζεψε χιλιάδες κόσμου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ενώ παρόμοιες -μικρότερης κλίμακας- πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι για το 2023 θα πραγματοποιηθούν περίπου 6.000 τέτοιου είδους εκδηλώσεις παγκοσμίως, με τη θεματολογία να είναι κοινή για όλες τις χώρες.

Οι συνεδριάσεις αυτές διοργανώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εδώ και περίπου έναν αιώνα, με τις φετινές να είναι οι πρώτες που θα γίνουν μετά από τρία χρόνια, καθώς η πανδημία και τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, δεν επέτρεπαν τέτοιου μεγέθους συναθροίσεις.

Παρόλο που έχει επικρατήσει η άποψη, ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι μέλη αίρεσης, πρόκειται για επίσημη χριστιανική θρησκεία, που μετρά πάνω από 8,7 εκατομμύρια μέλη και 117.960 εκκλησίες σε 240 χώρες. Ως βάση για την πίστη τους έχουν την Αγία Γραφή, ενώ κηρύττουν ότι  αποτελούν αναβίωση της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας. Επιπλέον, δεν αποδέχονται την Αγία Τριάδα, καθώς θεωρούν ότι βασίζεται σε φιλοσοφικές και όχι βιβλικές έννοιες.

Στην Ελλάδα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι αναγνωρισμένοι ως επίσημη θρησκεία από το κράτος, με τη δραστηριότητά τους να ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα, λίγες δεκαετίες αφότου ιδρύθηκε δηλαδή, καθώς είναι μια θρησκεία που μετρά μόλις 150 χρόνια ζωής.

Παρά την αναγνώρισή τους όμως, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα όσο αφορά στον τρόπο με τον οποίο προσηλυτίζουν τους πιστούς, ο οποίος θεωρείται αθέμιτος σύμφωνα με τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους, αλλά και με την άρνηση μετάγγισης αίματος όταν πρόκειται για ανήλικους. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας η μετάγγιση αίματος σε ανηλίκους διατάσσεται παγίως από τον Εισαγγελέα σε περίπτωση κινδύνου για την υγεία ή τη ζωή του ανηλίκου.

Σύμφωνα με το jw.org, «Οι λόγοι είναι πρωτίστως θρησκευτικοί και όχι ιατρικοί. Τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη δίνεται ξεκάθαρα η εντολή να απέχουμε από αίμα. (Γένεση 9:4· Λευιτικό 17:​10· Δευτερονόμιο 12:​23· Πράξεις 15:​28, 29) Επίσης, στα μάτια του Θεού, το αίμα αντιπροσωπεύει τη ζωή. (Λευιτικό 17:​14) Συνεπώς, δε βάζουμε αίμα επειδή θέλουμε να είμαστε υπάκουοι στον Θεό αλλά και επειδή τον σεβόμαστε ως τον Δότη της Ζωής».

Εκτός από τις διάφορες συζητήσεις γύρω από το θέμα της υπομονής και το πως αυτή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την καθημερινή ζωή των πιστών, αλλά και τη σχέση τους με τον θεό, το τριήμερο περιλάμβανε και βάπτισμα σε «αρμονία με την εντολή του Ιησού Χριστού».

Για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά το βάπτισμα με ολική βύθιση στο νερό είναι ένα σύμβολο αφιέρωσης της ζωής του στον Θεό.