1940 AP Photos
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η μέρα που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Charlie Chaplin

Μια ξεχασμένη ιστορία που μπλέκει τον μύθο με την πραγματικότητα, πάνω απ' το πτώμα ενός νεκρού κινηματογραφικού παραγωγού.

Το 1924 ο Charlie Chaplin ήταν καλεσμένος σε ένα πρωτοκλασάτο πάρτι στο εντυπωσιακό γιοτ του William Randolph Hearst. Μπορεί σήμερα το όνομα Hearst να μη μας λέει και πολλά -και κακώς- αλλά εκεί την εποχή ήταν ο απόλυτος μεγιστάνας του Τύπου, εκείνος που από τα χέρια του είχαν περάσει περισσότερες από 40 εφημερίδες, αλλά και μια κινηματογραφική εταιρεία.

Και κυρίως ήταν ο άπληστος άνθρωπος των Μedia που πέρασε για πάντα στην αιωνιότητα ως εκείνος που με την κυνική ζωή του ενέπνευσε τον Orson Welles να δημιουργήσει το αριστούργημα του, τον Πολίτη Κέιν. Ο Chaplin, λοιπόν, ήταν ανάμεσα στη λίστα των καλεσμένων μαζί με κάποιους από τους μεγαλύτερους stars της εποχής, όπως το ίδιο καλεσμένος ήταν και ο Thomas Ince, ένας καταξιωμένος παραγωγός ταινιών εκείνων των χρόνων.

Ο Ince έφτασε στο πάρτι, το οποίο θα κρατούσε ένα ολόκληρο οργιώδες σαββατοκύριακο, στις 16 Νοεμβρίου και σύντομα η άφιξή του θα ταυτιζόταν με μία τραγωδία. Πρωταγωνιστής της, θα ήταν ο ίδιος, καθώς αυτό το πάρτι θα του κόστιζε τη ζωή. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο νεκρός στη θέση του θα μπορούσε να είναι ο Chaplin.

Από ό, τι φαίνεται, ο William Randolph Hearst πίστευε ότι ο Charlie Chaplin είχε κανονίσει να βρεθεί κρυφά με τη Marion Davies, μία ηθοποιό που εκείνη την περίοδο ήταν η ερωμένη του Hearst. Ο τελευταίος, έγινε έξαλλος μόλις έμαθε ότι η Davies σκόπευε να τον απατήσει μέσα στο ίδιο του το σκάφος, κι άρχισε να ψάχνει σε όλο το γιοτ τον Charlie Chaplin.

Είχε σκοτεινιάσει, ήταν νύχτα πια, όταν βρέθηκε μπροστά σε μία φιγούρα, που πίστευε ότι ήταν ο θρυλικός ηθοποιός. Πυροβόλησε, αλλά έκανε λάθος. Ο άνθρωπος που έπεσε νεκρός απ’ τις σφαίρες του ήταν ο Thomas Ince και όχι ο Chaplin.

Καθώς η ιστορία άρχισε να κυκλοφορεί, γινόταν όλο και πιο απίστευτη. Οι Los Angeles Times υποτίθεται ότι βγήκαν με τον τίτλο «Κινηματογραφικός παραγωγός πυροβολήθηκε στο γιοτ του Hearst» αλλά επίσης υποτίθεται ότι τα αντίτυπα των εφημερίδων με αυτόν τον τίτλο αποσύρθηκαν πριν ακόμη τα δει ο κόσμος, οπότε είναι ακόμα άγνωστο αν αυτό συνέβη ποτέ στην πραγματικότητα.

Η αληθινή ιστορία λέει ότι ο Ince αρρώστησε βαριά -κατά τη διάρκεια του πάρτι στο σκάφος- και επέστρεψε στο σπίτι του, κοντά στην οικογένεια και τον γιατρό του, πεθαίνοντας τελικά στο Λος Άντζελες στις 19 Νοεμβρίου. Η επίσημη αιτία θανάτου του 42χρονου άντρα ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανεπίσημη, ότι πήγε από τη σφαίρα του Hearst, γεγονός που ο τελευταίος κατάφερε να συγκαλύψει με έναν πακτωλό χρημάτων.

Σύμφωνα με το site New England Historical Society, υπήρξε μάρτυρας στο γιοτ που ισχυρίστηκε ότι είδε τον Ince να φεύγει βιαστικά, αιμορραγώντας από το κεφάλι. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ένα θαλάσσιο ταξί ήρθε και πήρε τον άντρα, με δήθεν πόνους στο έλκος, μεταφέροντάς τον στη στεριά για θεραπεία.

Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβη και ούτε μάλλον θα μάθει και ποτέ. Το μυστήριο εξακολουθεί να ζει έως σήμερα, καλυμμένο από φήμες και ψέματα που υποτίθεται ότι ειπώθηκαν κάτω από την πίεση και τα χρήματα ενός πολύ ισχυρού άντρα. Και ο Hearst είχε και τα λεφτά και την επιρροή για να είναι αυτός ο άντρας.