© winchdesign_wd / Instagram
LUXURY

Somnio, το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό γιοτ στον πλανήτη

222 μέτρα και 33,5 χιλιάδες τόνοι απόλυτης πολυτέλειας.

Στο steampunk μυθιστόρημα The Scar του China Mieville παρακολουθούμε τις περιπέτειες μιας ολόκληρης πολιτείας, φτιαγμένης από εκατοντάδες πλοία δεμένα μεταξύ τους, στους ωκεανούς της Bas-Lag. Καθώς η πλωτή πόλη αναζητά ένα μυθικό πλάσμα που κάνει τον Μόμπι-Ντικ να μοιάζει με ψαράκι, οι ζωές κάποιων κατοίκων καταστρέφονται ενώ άλλες βρίσκουν επιτέλους τη λύτρωση που αναζητούσαν. Η Armada είναι μία κοινωνία που ζει, αναπνέει, χαίρεται, δουλεύει, αγαπάει, κάνει όνειρα, και πεθαίνει πάντα πάνω στο νερό και χωρίς ποτέ να πιάνει λιμάνι. Το τρομερό παιδί του βρετανικού sci-fi έχει τρομερή φαντασία, καμιά φορά όμως η πραγματικότητα την πλησιάζει.

Έτσι, λοιπόν, η Fincatieri, μία ιταλική ναυπηγική εταιρεία που συγκατελέγεται στις μεγαλύτερες του πλανήτη, μπορεί πια και επισήμως να περηφανεύεται ότι ο στόλος της διαθέτει το σίγουρα μεγαλύτερο και πολύ πιθανό πιο όμορφο γιοτ στον πλανήτη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω θυμίζοντας λίγο σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Το όνομά του γιοτ είναι Somnio, κατασκευάζεται αυτή την εποχή στη Νορβηγία, έχει μήκος 222 μέτρα και ζυγίζει 33,5 χιλιάδες τόνους (!), ενώ σκοπός του είναι να χαρίσει την απόλυτη πολυτέλεια στα 39 διαμερίσματα που διαθέτει. Ποιος άλλωστε δε θα ήθελε να βρεθεί εν πλω όταν το τελευταίο θα πέσει στη θάλασσα το 2024 για το παρθενικό του ταξίδι;

Αυτό είναι το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο

«Υπηρεσίες που μπορείτε να βρείτε μόνο στα καλύτερα ξενοδοχεία», αυτή είναι η φράση που συνοδεύει το βιογραφικό του μεγαλύτερου γιοτ στον πλανήτη. Οι εσωτερικοί του χώροι μάλιστα είναι σίγουρο πως θα διαγωνίζονται τις πιο ακριβές σουίτες των πιο exclusive πεντάστερων καταλυμάτων. Τουλάχιστον, αυτή είναι η αποστολή τους αλλά σε πιο μόνιμη βάση, αφού αντί για δωμάτια πρόκειται για κανονικά διαμερίσματα τα οποία καθιστούν το Somnio μοναδικό στο είδος του. Μια πλωτή πολυτελή μικροκοινωνία.

Το project ωρίμασε σε διάστημα 18 μηνών ενώ παράλληλα κόστισε το εξωφρενικό ποσό των 500 εκ. ευρώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που αφήνει να διαρρεύσουν η κατασκευάστρια εταιρεία στο Architectural Digest. «Το Somnio θα είναι το πρώτο σούπερ-γιοτ το οποίο θα λειτουργεί σαν συγκρότημα κατοικιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνιδρυτής του Erik Bredhe, πριν συνεχίσει: «Σχεδιάστηκε με τα πιο υψηλά standards. Οι ιδιοκτήτες θα ζήσουν μία μοναδική εμπειρία στη θάλασσα γεμάτη από πολύ προσεκτικά επιλεγμένες υπηρεσίες».

Τα διαμερίσματα κοστολογούνται στη βασική τους έκδοση με 9 εκ. ευρώ το ένα ενώ μπορούν να διαθετούν -με την απαραίτητη extra χρεώση- γυμναστήριο, βιβλιοθήκη ή ακόμη και spa. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να περνούν τα βράδια τους στα διάφορα πολυτελή ρεστοράν και μπαρ του Somnio αλλά και να επιλέγουν από μία κάβα με 10 χιλιάδες διαφορετικά κρασιά.

Somnio, το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό γιοτ στον πλανήτη © winchdesign_wd / Instagram

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία Winch Design από τη Μεγάλη Βρετανία και Tillberg από τη Σουηδία έβαλαν προφανώς τα δυνατά τους για να εντυπωσιάσουν τόσο τα στελέχη της Fincatieri όσο και τους μελλοντικούς φιλοξενούμενους του Somnio. Αν οι 3D φωτογραφίες λένε την αλήθεια, τότε είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρουν και στον πραγματικό εκτός από τον ψηφιακό κόσμο.

Κλείνοντας, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το μεγαλύτερο γιοτ στον πλανήτη θα είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Όσο για το μέρη που θα συναντήσουν οι ιδιοκτήτες των πολυτελών διαμερισμάτων; Ήδη υπάρχουν προγραμματισμένα ταξίδια από τη Μεσόγειο μέχρι τη Νέα Υόρκη και τον Νότιο Ειρηνικό μέχρι την Ανταρκτική.

Τελικά, το όνειρο του China Mieville ίσως γίνεται πραγματικότητα στο Somnio. Με μία βέβαια βασική διαφορά: στην Armada του Βρετανού συγγραφέα το ζητούμενο ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη ενώ στο Somnio τα πάντα υποκλίνονται στην εξωφρενική πολυτέλεια.