AP Photo/Richard Drew, File
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η νέα ρύθμιση στο iPhone που προστατεύει από κλοπές χρημάτων

Διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες, προσθέτει ακόμα ένα επίπεδο ασφάλειας σε όσους έχουν σημαντικά προσωπικά στοιχεία στο iPhone τους.

Η νέα λειτουργία προστασίας κλεμμένης συσκευής της Apple είναι πλέον διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες iPhone, αφού η εταιρεία κυκλοφόρησε μια προεπισκόπηση του μέτρου ασφαλείας τον περασμένο μήνα. Η ενημερωμένη έκδοση iOS 17.3 έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους χρήστες από κλέφτες τηλεφώνων που έχουν αποκτήσει τον κωδικό πρόσβασης μιας συσκευής, δίνοντάς τους πρόσβαση σε ένα πλήθος προσωπικών πληροφοριών των χρηστών iPhone.

Η Apple ανέπτυξε το χαρακτηριστικό «καθώς οι απειλές για τις συσκευές των χρηστών συνεχίζουν να εξελίσσονται», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CBS MoneyWatch τον Δεκέμβριο.

Τη Δευτέρα λοιπόν, η Apple έκανε διαθέσιμη στο κοινό την αναβάθμιση λογισμικού iOS 17.3, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν πια να αισθάνονται πιο ασφαλείς για τους κωδικούς τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς σε περίπτωση κλοπής.

Τι ακριβώς κάνει η λειτουργία προστασίας κλεμμένης συσκευής

Bagus Hernawan / Unsplash

Η Apple λέει ότι η λειτουργία Stolen Device Protection προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας όταν κάποιος χρησιμοποιεί το iPhone του μακριά από το σπίτι, τη δουλειά ή άλλες οικείες τοποθεσίες και βοηθά στην προστασία των πληροφοριών του, αν ποτέ κλαπεί η συσκευή του. Συγκεκριμένα, απαιτεί πάντοτε (και αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά) Face ή Touch ID για την πρόσβαση σε ορισμένες λειτουργίες του τηλεφώνου.

«Αυτές οι απαιτήσεις βοηθούν να αποτρέψουμε κάποιον που έχει κλέψει τη συσκευή σας και γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασής σας να κάνει κρίσιμες αλλαγές στον λογαριασμό ή τη συσκευή σας», τονίζει η ίδια η Apple.

Για παράδειγμα, η λειτουργία απαιτεί Face ID ή Touch ID για την πρόσβαση στο πορτοφόλι και τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης και ο κωδικός πρόσβασης δεν επαρκεί. Αυτό διασφαλίζει ότι μόνο ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις λειτουργίες. Ενεργοποιεί επίσης μια καθυστέρηση διάρκειας μιας ώρας αν προσπαθήσεις να αλλάξεις τον κωδικό πρόσβασης του Apple ID σου.

«Σε περίπτωση που το iPhone σας κλαπεί, η καθυστέρηση ασφαλείας έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει έναν κλέφτη να εκτελέσει κρίσιμες λειτουργίες, ώστε να μπορείτε να επισημάνετε τη συσκευή σας ως χαμένη και να βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός σας Apple είναι ασφαλής», δήλωσε η Apple για τη βελτίωση.

Τι μπορούσε να κάνει ένας κλέφτης με τον κωδικό μας;

Arnel Hasanovic / Unsplash

Ο κωδικός πρόσβασης των iPhones είναι συνήθως ένας συνδυασμός 4 ή 6 αριθμών. Αυτός ο κωδικός φαντάζει κάτι απλό για τους χάκερς ή ακόμα και για κάποιον που θα μας δει να τον τοποθετούμε. Ακόμα και αν έχεις ενεργοποιημένο το Face ID ή το Touch ID μετά από ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες θα σου ζητηθεί να χρησιμοποιήσεις τον κωδικό και εάν ο κλέφτης τον γνωρίζει τότε αυτόματα αποκτά πρόσβαση στη συσκευή σου.

Μέχρι σήμερα, ένας κλέφτης που γνωρίζει τον κωδικό της συσκευής θα μπορούσε άμεσα να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης του Apple ID σου και να σε αποκλείσει από αυτόν. Στη συνέχεια θα μπορούσε να απενεργοποιήσει την επιλογή Find My iPhone και έτσι το κινητό θα σταματήσει να δίνει «στίγμα» της τοποθεσίας του. Αυτά βρίσκονται στα εγχειρίδια κάθε κλέφτη iPhone και γι’ αυτό όσοι το έχουν χάσει, δύσκολα το βρίσκουν παρά τις δικλείδες ασφαλείας της Apple.

Ωστόσο, αν κάποιος ήθελε να εκμεταλλευτεί τα στοιχεία σου στο iPhone, μέχρι σήμερα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης της συσκευής σου. Τράπεζες, Social Media, φωτογραφίες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Ναι, η απώλεια του smartphone σου είναι σημαντική, όμως φαντάσου να έχανες και την πρόσβαση στις εφαρμογές της τράπεζάς σου;

Γιατί πρέπει να το ενεργοποιήσεις

Η Προστασία κλεμμένης συσκευής έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους κλέφτες να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι. Αποκλείει επίσης τους απατεώνες από το να πραγματοποιούν αγορές χρησιμοποιώντας αποθηκευμένες μεθόδους πληρωμής.

Μέσω της νέας ενημέρωσης της Apple απαιτείται επίσης πρόσθετος έλεγχος ταυτότητας για την απενεργοποίηση της “Lost Mode”, τη διαγραφή ρυθμίσεων και άλλες λειτουργίες που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες αν έπεφταν σε λάθος χέρια.

Πώς να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία προστασίας κλεμμένης συσκευής

Πάτα πάνω στις Ρυθμίσεις του iPhone και στη συνέχεια βρες την ενότητα «Face ID & κωδικός πρόσβασης». Τοποθέτησε τον κωδικό πρόσβασής σου και ενεργοποίησε τη λειτουργία «Προστασία κλεμμένης συσκευής».