
Η Ραψάνη του Νίκου Παπαδόπουλου
Πρόσωπα από τον χώρο της τέχνης, της εστίασης, της οινοποιίας και της μόδας μοιράζονται εικόνες και αναμνήσεις από τον τόπο, στον οποίο θέλουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά κάθε καλοκαίρι. Στη σημερινή καρτ ποστάλ, ο αμπελουργός και οινοποιός Νίκος Παπαδόπουλος.
- 5 ΑΥΓ 2025
Στις αρχές του Καινοζωικού αιώνα, κατά το Ηώκαινο, ο Όλυμπος αναδύθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας της Τηθύος (όταν η αφρικανική πλάκα άρχισε να βυθίζεται κάτω από την ευρασιατική).
Ιζηματογενή υλικά αιώνων σχημάτισαν μέσα στη ρηχή αυτή θάλασσα τα διάφορα πετρώματα του Ολύμπου. Ένα από αυτά, ο σχιστόλιθος -μαλακός, εύθρυπτος και πλούσιος σε οργανική ύλη και σίδηρο- επένδυσε τα κυρίως συμπαγή πετρώματα στην περιοχή της Ραψάνης. Το πλούσιο έδαφος, η αύρα του Αιγαίου Πελάγους και η μεσογειακή ηλιοφάνεια δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της χλωρίδας (terroir).
Με την έλευση των ανθρώπων στην περιοχή αυτή και την ανάπτυξη του πολιτισμού, ξεκίνησε και η αμπελοκαλλιέργεια με σκοπό την οινοποίηση (viticulture). Οι έννοιες «πολιτισμός» και «οίνος» άρχισαν να συνοδεύουν αχώριστα η μία την άλλη. Όπως κάθε λαϊκή σοφία, έτσι και η αρχέγονη λαϊκή κουλτούρα του οίνου δεν είχε ανάγκη επίδειξης ή επιβολής. Φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τις πολιτισμικές συνήθειες της περιοχής.
Στη Ραψάνη, το εκπληκτικό αυτό terroir εκφράστηκε με λεπτά, αρωματικά και φινετσάτα κρασιά, που σύντομα έγιναν γνωστά πέρα από τα σύνορά της. Η νέα γενιά αμπελουργών-οινοποιών προσπαθούμε να εξελίξουμε τους οίνους αυτούς χωρίς να αλλοιώσουμε την αυθεντικότητα και την ταυτότητά τους. Αντιδρούμε κι επαναστατούμε ενάντια στην ομογενοποίησή τους.
Το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο, το Σταυρωτό, αλλά και οι Ροδίτες, το Σαββατιανό, το Μπαντίκι, το Κέρινο, καλλιεργούνται, οινοποιούνται και ωριμάζουν με ήπιες παρεμβάσεις, όπως συνέβαινε εξαρχής. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας οίνος γεμάτος αρώματα βοτάνων και ώριμων άγριων φρούτων, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας της Ραψάνης. Είναι το μέσο επικοινωνίας μας.
***
Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι αμπελουργός-οινοποιός στο Papadopoulos Viticulture.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.