Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
BUZZ

Η Σάσα Σταμάτη (ξανα)πήγε θέατρο. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος δεν την άφησε να δει την παράσταση

Μία από τις ταξιθέτριες του Θεάτρου Ακροπόλ πλησίασε την παρουσιάστρια και της ζήτησε να αποχωρήσει γιατί διαφορετικά δεν θα ξεκινούσε η παράσταση.

Λες και οι άνθρωποι του θεάτρου δεν έχουν περάσει δύσκολα την τελευταία διετία, με την πανδημία και τα lockdowns από τη μία, να τους χτυπούν αλύπητα σε οικονομικό επίπεδο και το ξέσπασμα του ελληνικού #metoo από την άλλη, να προκαλεί σοκ, πάγωμα, φέρνοντας επιτέλους στο φως όλη τη μαυρίλα και τη σαπίλα που λέρωνε τον χώρο εδώ και δεκαετίες. Ε, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, το τελευταίο πράγμα που είχαν ανάγκη ήταν μία ακόμα αναστάτωση, αυτήν που προκάλεσε η Σάσα Σταμάτη θέλοντας να λειτουργήσει ως αυτόκλητη «λογοκρίτρια». 

Πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια διέκοψε την παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου, 200 χρόνια δανεικά, που παρουσιάζεται στο θέατρο Καρέζη. Ανέβηκε στη σκηνή με τη συνοδεία αγνώστων αντρών με σκοπό να λογοκρίνει τον ηθοποιό. Θέλοντας να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τη συμπεριφορά της ανέφερε ότι ο λόγος της έντονης αντίδρασής της ήταν επειδή προσβλήθηκαν Αρβανίτες και Μανδραίοι και ότι η σάτιρα του ηθοποιού παρέπεμπε στην τραγωδία με τις πλημμύρες της Μάνδρας πριν από τέσσερα χρόνια.

Προφανώς, και μετά από όλον αυτό τον χαμό που δημιούργησε και έφερε εκτός από καλλιτεχνικές και πολιτικές αντιδράσεις, το αυτί της Σάσας Σταμάτη θα έπρεπε να είχε ιδρώσει και η ίδια να κρατήσει αποστάσεις από τους ανθρώπους του χώρου που συνολικά πρόσβαλε με τη συγκεκριμένη της αυθόρμητη (;) κίνηση. Φυσικά, δεν το έκανε.

Η Σάσα Σταμάτη ξαναχτύπησε θεατρικά 

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το περασμένο Σαββατοκύριακο η Σάσα Σταμάτη βρέθηκε στο Θέατρο Ακροπόλ για να παρακολουθήσει την παράσταση Ο Κουρέας της Σεβίλλης σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου και πρωταγωνιστές των Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Φάνη Μουρατίδη.

Ενώ είχε μόλις βολευτεί σε μία από τις θέσεις των πρώτων σειρών, μία ταξιθέτρια την πλησίασε και της ψιθύρισε διακριτικά: «ο κύριος Χαραλαμπόπουλος μου είπε να σας πω ότι αν δεν αποχωρήσετε, ο ίδιος δε θα παίξει απόψε». Εκείνη έφυγε διακριτικά από την πλατεία του θεάτρου και η παράσταση ξεκίνησε κανονικά, στην ώρα της, για τους υπόλοιπους θεατές.

Το περιστατικό σχολιάστηκε από τους παρουσιαστές του Πρωινού, Γιώργο Λιάγκα και Φαίη Σκορδά, που κατά το παρελθόν συνεργάστηκαν για χρόνια με την Σάσα Σταμάτη.

«Αν έγινε έτσι, είναι σαφές ότι μεγάλη μερίδα ηθοποιών αντέδρασαν με τη λογοκρισία που επιβάλλεται σε μια παράσταση. Άρα υπό αυτή την έννοια ο Βασίλης αντέδρασε. Υποθέτω πως η Σάσα δεν πήγε με πρόσκληση. Γιατί αν πήγαινε με πρόσκληση ενημερώνεται ο επικεφαλής του θεάτρου. Προφανώς δεν πήγε με πρόσκληση. Εγώ τη Σάσα την αγαπάω, αλλά και η αντίδραση του Χαραλαμπόπουλου είναι αναμενόμενη», σημείωσε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Δυο πράγματα θέλω να πω. Από την πλευρά του θεάτρου με αφορμή αυτό το θέμα, έχουμε την τοποθέτηση του Χαραλαμπόπουλου και όλης της παράστασης. Είναι μια θέση ότι απαγορεύουμε όποια στάση που πάει να αμαυρώσει την έκφραση λόγου. Και από την άλλη πλευρά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα η Σάσα θα έχει στενοχωρηθεί πάρα πολύ. Δεν έχω μιλήσει μαζί της, όμως είναι αναμενόμενο. Δε με εκπλήσσει καθόλου αυτή η στάση μετά από αυτά», συμπλήρωσε με τη σειρά της η Φαίη Σκορδά.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος πήρε θέση με πράξεις

Όταν παραβιάζεις αυτόκλητα την ελευθερία της θεατρικής έκφρασης και λειτουργίας, έρχεται η στιγμή που θα το πληρώσεις και με πράξεις, όχι μόνο με socialmedιακές αντιδράσεις. Αυτό ακριβώς συνέβη. Αυτό ακριβώς σκέφτηκε και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος που αποφάσισε να πάρει θέση στη λογοκρισία/παρέμβαση που δέχτηκε ο συνάδελφός του και κατ΄επέκταση η τέχνη τους, κάνοντας πραγματικά κάτι γι’ αυτό.

«Ενστερνίζομαι απόλυτα την άποψη του Βασίλη που τόλμησε να την κάνει πράξη», ανέφερε η σκηνοθέτις της παράστασης, Σοφία Σπυράτου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της.

«Το να να παρεμβαίνει κάποιος για τους όποιους προσωπικούς λόγους μπορεί να έχει, με αυτό τον τρόπο σε μία θεατρική παράσταση είναι ανεπίτρεπτο. Βασικά, είναι αντιδημοκρατικό και εδώ τελειώνει η συζήτηση. Η κυρία Σταμάτη δεν προσέβαλε τον Χριστόφορο Ζαραλίκο. Προσέβαλε το θέατρο συνολικά. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιβραβευθεί η στάση της με το να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα. Αν δεν πάρουμε ξεκάθαρη θέση με πράξεις όπως έκανε ο Βασίλης, απλά θα χαϊδεύουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Είναι καιρός πιστεύω γενικότερα, ο καθένας ατομικά να πάρει τη θέση του και την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία», πρόσθεσε.