© 2011 / Andres Kudacki / Associated Press
HOW TO

Η τέχνη της σωστής χειραψίας

Γιατί είναι τόσο σημαντική κίνηση; Πότε ακριβώς ξεκίνησε; Πώς να την κάνεις σωστά;

Ο πιο διαδεδομένος χαιρετισμός του πλανήτη έχει πατήσει pause εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ποιος θα περίμενε ότι θα εμφανιζόταν μία συνθήκη η οποία θα μας απαγόρευε να δώσουμε τα χέρια ο ένας στον άλλο; Δυστυχώς, οι πανδημίες αλλάζουν τις συνήθειές μας. Κάποτε στον Μεσαίωνα, η μάσκα του γιατρού από τη Βενετία έγινε το απόλυτο trend. Τον τελευταίο χρόνο, οι αγκώνες αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για να δείξουμε ότι χαιρόμαστε για μία νέα γνωριμία.

Σε λίγο (ή ίσως και λίγο περισσότερο) καιρό όλα αυτά θα αποτελούν παρελθόν. Μαζί με την κανονικότητα θα επιστρέψουν και οι συνήθειάς μας. Η χειραψία είναι, αναμφισβήτητα, μία από αυτές.

Η ιστορία της μάλιστα πηγαίνει πολύ μακριά, σχεδόν χάνεται μέσα στον χρόνο. Υπάρχουν αρκετές σκηνές χειραψίας στα έργα του Ομήρου, ένας Ασσύριος βασιλιάς εμφανίζεται να δίνει το χέρι του σε τοιχογράφια τον 9ο αιώνα π.Χ, ενώ την εποχή της κλασικής Αθήνας οι αμφορείς που παρουσίαζαν άντρες να χαιρετιούνται κατά αυτόν τον τρόπο ήταν πολύ της μόδας.

Τι, όμως, σήμαινε αρχικά αυτή η κίνηση; Οι εξηγήσεις είναι πολλές και αρκετές ακουμπούν τα ώρια της συνωμοσίας. Εκείνη που έχει επικρατήσει φαίνεται και η πιο λογική: οι άνθρωποι πρότειναν το δεξί τους χέρι -ή μάλλον πιο σωστά το άδειο δεξί τους χέρι, εκείνο δηλαδή το χέρι που παροδοσιακά κρατούσε το σπαθί- για να δείξουν ότι έρχονται με ειρηνικές προθέσεις.

Τα μεγάλα μυστικά χειραψίας

Ωραία, μόλις μάθαμε από πού προέρχεται μία κίνηση που κάνουμε σχεδόν μηχανικά. Μήπως λοιπόν να προετοιμαστείς κατάλληλα έτσι ώστε σε λίγο καιρό να πάρεις master στην τέχνη της χειραψίας;

Οι καλοί τρόποι θέλουν να δίνεις το χέρι σου σαν να είναι κάτι ζωντανό – και όχι σαν νεκρό ψάρι που κρέμεται άψυχο σε κάποιο πάγκο. Παράλληλα, βέβαια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπάσεις το χέρι του άλλου. Δεν είναι αντίπαλος, είναι φίλος, γνωστός ή στη χειρότερη νέος συνάδελφος ή πιθανός πελάτης. Σε άλλες λεπτομέρειες, καλό είναι τα χέρια σου να μην είναι ιδρωμένα, και αν παρ’ ελπίδα είναι, τότε φρόντισε να τα σκουπίσεις πιο πριν. Προφανώς, τα λαδωμένα από φαγητό δάκτυλα δεν είναι καλή ιδέα. Τέλος, και ίσως πιο σημαντικό: όταν κάνεις χειραψία φρόντιζε να κοιτάς πάντα τον άλλο στα μάτια.

Το timing είναι σημαντικό, αφού η αρχή -όπως είναι γνωστό- αποτελεί το ήμισυ του παντός. Φρόντισε να κάνεις τις χειραψίες σου στις αρχές ή το τέλος μίας εκδήλωσης, αφού στο ενδιάμεσο μοιάζουν λίγο περιττές. Σε κάθε περίπτωση, κοίτα να αποφύγεις ένα θανάσιμο αμάρτημα: το να δώσεις το χέρι σου και να μείνει μετέωρο ή να είσαι εσύ αυτός ο κάποιος που δεν αποδεχθεί τη χειρονομία, αποτελεί τεράστια ντροπή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι casus belli.

Σκέψου: έχεις κάποιο λόγο να δημιουργείς εχθρούς; Μάλλον, όχι. Την ίδια, βέβαια, στιγμή δε θες να είσαι εκείνος που θα μείνει το χέρι του στον αέρα, αφού έτσι θα τραβήξεις τα βλέμματα για όλους τους λάθους λόγους. Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις αυτήν την παγίδα; Μην προτείνεις το χέρι σου όταν κάποιος κουβεντιάζει, μην προσπαθείς την -τρομερό λάθος!- πλάγια χειραψία και φρόντισε να έχεις κάνει πρώτα eye-contact. Πραγματικά, δεν υπάρχει τίποτα πιο άβολο από μία χειραψία που δεν πέτυχε.

Η μέρα που οι χειραψίες θα επιστρέψουν θα είναι μία σημαδιακή μέρα. Ένα κομβικό σημείο το οποίο θα ορίζει το πέρασμα από την εποχή της Covid-19 σε μία ζωή περισσότερο φυσιολογική. Έτσι, μία παράδοση περίπου τριών χιλιάδων ετών θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της, μετά από ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό διάλειμμα. Καλό είναι, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι για αυτή. Μία σωστή χειραψία θέλει την τέχνη της.