Jezael Melgoza/Unsplash
ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα με το υψηλότερο IQ στον κόσμο

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες χώρες ξεχωρίζουν στον παγκόσμιο χάρτη IQ;

Η μέτρηση της νοημοσύνης είναι φυσικά ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα το οποίο παρά τα τεστ IQ μοιάζει δυσεπίλυτο. Το ταξιδιωτικό site Go Visa Free ασχολείται με τα ταξιδιωτικά ρεκόρ και με όλα τα παραταξιδιωτικά που πιθανόν ενδιαφέρουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη σε μια χώρα και συχνά – πυκνά κατατάσσει τις χώρες με παράξενα κριτήρια. Αυτή τη φορά ασχολείται με τους πιο έξυπνους πολίτες στον κόσμο, δημοσιεύοντας τη λίστα με τις χώρες με το υψηλότερο IQ στον πλανήτη.

Η μεθοδολογία

Φυσικά το αποτέλεσμα δεν προκύπτει με τους μέσους όρους των τεστ IQ που έχει η κάθε χώρα. Βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε έναν υψηλό μέσο όρο IQ σε μια χώρα και στους οποίους βασίζεται η έρευνα είναι οι παρακάτω:

  • Πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση
  • Διατροφική πρόσληψη
  • Πολιτισμικές στάσεις απέναντι στην εκπαίδευση
  • Γενετική
  • Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
  • Γονική εκπαίδευση και συμμετοχή
  • Παρεμβάσεις στην πρώιμη παιδική ηλικία
  • Έμφαση στην κριτική σκέψη

Η λίστα με τις 10 πιο «έξυπνες» χώρες στον κόσμο

Μπορεί οι περισσότεροι να πίστευαν ότι οι ευρωπαϊκές και οι δυτικές χώρες θα ξεχώριζαν, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ναι, στη 10αδα υπάρχουν χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο όπως θα διαπιστώσεις στην κορυφή βρίσκονται ασιατικά κράτη με «δυτική» προσέγγιση.

Η παρουσία τεχνολογικών κολοσσών εκεί, έχει παίξει βεβαίως το ρόλο της, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος για τις υψηλές θέσεις των ανατολικών χωρών. Ας δούμε παρακάτω τις 10 χώρες με το υψηλότερο IQ στον κόσμο, σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια. Για την ιστορία, η Ελλάδα βρίσκεται στην 55η θέση στον κόσμο με 90.77 βαθμούς.

Γερμανία

Oktoberfest στη Γερμανία © AP Photo/Matthias Schrader

Χώρα με ιστορία στις τέχνες και τις επιστήμες, η Γερμανία είναι σήμερα μία από τις πιο «ευφυείς» χώρες στον κόσμο, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, με μέσο όρο IQ 100,74. Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, αποδίδουν καλά σε εργασίες που απαιτούν λογική, αφηρημένη σκέψη και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Η χώρα δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση, με ποσοστό αλφαβητισμού 99%. Έτσι, οι Γερμανοί είναι καλά εξοπλισμένοι για διαφορετικές σταδιοδρομίες και για αυτό ξεχωρίζουν σε όλους τους τομείς.

Λιχτενστάιν

Βόλτα στη Βαντούζ του Λιχτενστάιν © AP Photo/Michael Sohn

Τοποθετημένο ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία, το μικροσκοπικό ευρωπαϊκό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά έχει πολύ μυαλό. Ζουν εκεί λιγότεροι από 40.000 πολίτες και καθιστούν τη χώρα ως μία από τις πιο έξυπνες στον κόσμο. Ο μέσος όρος IQ βρίσκεται στους 101,07 πόντους και ο αλφαβητισμός βρίσκεται στο εντυπωσιακό 100%. Το ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας περιλαμβάνει δημόσια σχολεία, επαγγελματική κατάρτιση και πανεπιστήμια, τα οποία διασφαλίζουν ότι οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν είναι καλά εξοπλισμένοι για να συμβάλουν στη συνεχή οικονομική επιτυχία της χώρας. Παρά το μικρό του μέγεθος, το Λιχτενστάιν υπερέχει σε αρκετά χαρακτηριστικά, όπως ο τραπεζικός τομέας, ο τουρισμός και η τέχνη.

Φινλανδία

Στο χωριό του Άη-Βασίλη στη Φινλανδία © AP Photo/James Brooks

Η Φινλανδία, η σκανδιναβική χώρα που είναι γνωστή για την εκπληκτική φυσική ομορφιά και τον καινοτόμο σχεδιασμό της, διαθέτει επίσης εντυπωσιακή διανόηση. Είναι η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο και σήμερα μαθαίνουμε ότι είναι και η 8η πιο έξυπνη, με μέσο όρο IQ 101,2. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο: επικεντρώνεται στην παιδοκεντρική μάθηση και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που οδηγεί σε εξαιρετικά ακαδημαϊκά αποτελέσματα. Το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει επίσης προτεραιότητα στην ισότητα και την πρόσβαση, διασφαλίζοντας ότι όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.

Λευκορωσία

Η Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Μινσκ © AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Αυτή είναι μια πραγματική έκπληξη για τη λίστα. Η χώρα του Lukashenko που σήμερα είναι αποκλεισμένη λόγω της υποστήριξής της στον πόλεμο της Ρωσίας, φημίζεται για την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά και φαίνεται ότι φιλοξενεί έναν πληθυσμό με εξαιρετικές πνευματικές ικανότητες. Με μέσο δείκτη νοημοσύνης 101,6, η Λευκορωσία κατατάσσεται ως η 7η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι Λευκορώσοι, κατά μέσο όρο, διαθέτουν ισχυρές αναλυτικές ικανότητες και την ικανότητα να σκέφτονται κριτικά.

Η χώρα διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ένα δίκτυο πανεπιστημίων και επαγγελματικών σχολών που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων. Εκτός από το εξαιρετικό εκπαιδευτικό της σύστημα, η Λευκορωσία έχει μακρά ιστορία επιστημονικών επιτευγμάτων. Οι Λευκορώσοι επιστήμονες έχουν συνεισφέρει σημαντικά σε τομείς όπως η φυσική, η χημεία και τα μαθηματικά και συνεχίζουν να διευρύνουν τα όρια της επιστημονικής γνώσης.

Νότια Κορέα

Συναυλία στη Σεούλ για τα 10 χρόνια των BTS © AP Photo/Lee Jin-man

Το ταξίδι προς την Ανατολή συνεχίζεται με τη Νότια Κορέα, μια ζωντανή και πολυσύχναστη χώρα στην Ανατολική Ασία, που είναι γνωστή για τις τεχνολογικές της εξελίξεις και το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό της σύστημα. Με μέσο δείκτη νοημοσύνης 102,35, η Νότια Κορέα βρίσκεται στην 6η θέση ανάμεσα στα κράτη με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Νότιας Κορέας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, με τους μαθητές να αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση για ακαδημαϊκή διάκριση. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια κουλτούρα σκληρής εργασίας, η οποία αντικατοπτρίζεται στις εξαιρετικές βαθμολογίες IQ της χώρας. Ωστόσο, οι Νοτιοκορεάτες δεν είναι περήφανοι μόνο για το μυαλό τους, καθώς είναι επίσης γνωστοί για την αγάπη τους για το πικάντικο φαγητό, τη μουσική K-pop και τη φουτουριστική τεχνολογία.

Κίνα

Μαθητές σε εκδρομή στο Σινικό Τείχος © AP Photo/Louise Delmotte

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου (με την Ινδία βεβαίως να τη φτάνει οσονούπω), φιλοξενεί επίσης μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά του πλανήτη. Με μέσο δείκτη νοημοσύνης 104,1, η Κίνα κατατάσσεται ως η 5η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας είναι επίσης ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, κάτι που έχει φέρει στη χώρα μια γενικότερη κουλτούρα επιμέλειας, επιμονής και ακαδημαϊκής αριστείας. Η Κίνα είναι επίσης γνωστή για τη γευστική κουζίνα της, την πλούσια ιστορία της και τα εντυπωσιακά τοπία της.

Χονγκ Κονγκ

Διαλογισμός στο Χονκ Κονγκ © AP Photo/Louise Delmotte

Το Χονγκ Κονγκ, μια ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας, είναι γνωστό για το πολυσύχναστο αστικό τοπίο, τον ζωντανό πολιτισμό και τη διανόηση που προκαλεί δέος. Με μέσο δείκτη νοημοσύνης 105,37, το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας, παρά το χαμηλό σχετικά ποσοστό αλφαβητισμού (93,5%).

Ο μοναδικός συνδυασμός Ανατολής και Δύσης στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και η φήμη του ως παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, το καθιστούν ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζήσει και να επισκεφθεί κανείς. Από τους πανύψηλους ουρανοξύστες μέχρι τις ζωντανές νυχτερινές αγορές, στο Χονγκ Κονγκ συμβαίνει πάντα κάτι συναρπαστικό. Και με έναν πληθυσμό που είναι γνωστός για τα κοφτερά μυαλά και τη γρήγορη σκέψη του, δεν είναι περίεργο που το Χονγκ Κονγκ συνεχίζει να είναι μια από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες πόλεις του κόσμου.

Σιγκαπούρη

Αγώνας γκολφ μπροστά από το λιμάνι της Σιγκαπούρης © Chris Trotman/LIV Golf via AP

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Σιγκαπούρη καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον κατάλογο των χωρών με τον υψηλότερο μέσο όρο IQ, με την εντυπωσιακή βαθμολογία των 105,89 βαθμών. Αυτή η μικροσκοπική πόλη-κράτος, γνωστή για τους ουρανοξύστες της, τον πολυπολιτισμικό πληθυσμό της και το νόστιμο street food, έχει αποδείξει ότι το μέγεθος δεν έχει σημασία όταν πρόκειται για την εγκεφαλική δύναμη.

Η εστίαση της χώρας στην εκπαίδευση αντικατοπτρίζεται στα σχολεία της χώρας, τα οποία κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο. Οι μαθητές ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων από νεαρή ηλικία, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στα υψηλά σκορ IQ τους. Παρά τη φήμη της ότι είναι λίγο αυστηρή και πειθαρχημένη, η Σιγκαπούρη ξέρει επίσης πώς να διασκεδάζει. Διαθέτει εκπληκτικά πάρκα, μουσεία παγκόσμιας κλάσης και μια έντονη νυχτερινή ζωή. Ευφυΐα και η διασκέδαση μπορούν να συμβαδίζουν.

Ταϊβάν

Εθνική εορτή στην Ταΐβάν © AP Photo/Chiang Ying-ying

Ο μέσος όρος IQ στην Ταϊβάν είναι εντυπωσιακός και βρίσκεται στους 106,47, ελάχιστα μακριά από την κορυφή. Η Ταϊβάν είναι γνωστή για τις τεχνολογικές εξελίξεις και την καινοτομία της, με μια ακμάζουσα τεχνολογική βιομηχανία που έχει ωθήσει τη χώρα προς τα εμπρός. Έχουν επίσης πλούσιο πολιτισμό και ιστορία, από παραδοσιακά κινεζικά φεστιβάλ μέχρι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τη νόστιμη κουζίνα τους, με το street food και τις νυχτερινές αγορές να ξεχωρίζουν.

Ιαπωνία

Το Τόκιο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων © AP Photo/Shizuo Kambayashi

Η Ιαπωνία, η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, είναι γνωστή για τον πλούσιο πολιτισμό της, τις τεχνολογικές εξελίξεις και την παγκοσμίου φήμης κουζίνα της και πλέον είναι γνωστή και ως η «πιο έξυπνη» χώρα στον πλανήτη. Ο μέσος όρος IQ είναι οι 106,48 πόντοι και αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, αφού η Ιαπωνία έχει καταστεί παγκόσμιος ηγέτης σε τομείς όπως η τεχνολογία, η μηχανική και η ιατρική. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι πολιτιστικοί και κοινωνικοί παράγοντες που τη φέρνουν στην κορυφή της λίστας. Η έμφαση στη σκληρή δουλειά, την πειθαρχία και την προσοχή στη λεπτομέρεια που εμπεδώνεται στην ιαπωνική κουλτούρα από νεαρή ηλικία μπορεί επίσης να συμβάλλει στην πνευματική επιτυχία της χώρας.