AP Photo/Niranjan Shrestha
ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα με το χαμηλότερο IQ στον κόσμο

Ποια είναι η χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη IQ και ποια η θέση της Ελλάδας στη λίστα;

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, το ταξιδιωτικό site Govisafree, κατέταξε τις χώρες ανάλογα με το IQ των πολιτών τους και έβγαλε ορισμένα συμπεράσματα. Η χώρα μας βρίσκεται στην 55η θέση με μέσο σκορ IQ 90.77 βαθμούς, ενώ οι γείτονες μας στην Τουρκία είναι 77οι με 86.8 στον δείκτη ευφυΐας. Στην κορυφή της λίστας συναντάμε την Ιαπωνία με 106.48 βαθμούς κατά μέσο όρο, ωστόσο εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με τα κράτη που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά.

Μεθοδολογία

Ποια μεθοδολογία ακολούθησε ο ιστότοπος για να φτάσει στα συμπεράσματά του και στον χάρτη ευφυΐας που δημιούργησε; Η μελέτη ολοκληρώθηκε λαμβάνοντας υπόψιν 7 επιμέρους παράγοντες.

  • Διατροφή: Ο υποσιτισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικές διαταραχές και μειωμένο IQ. Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να προκαλέσει καχεκτική ανάπτυξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη γνωστική βλάβη.
  • Εκπαίδευση: Η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική ανάπτυξη. Οι χώρες με χαμηλά ποσοστά αναλφαβητισμού έχουν συχνά χαμηλότερες μέσες τιμές IQ.
  • Φτώχεια: Η φτώχεια συνδέεται συχνά με ανεπαρκή διατροφή, κακή εκπαίδευση και έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε χαμηλότερες μέσες βαθμολογίες IQ.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η έκθεση στη ρύπανση, μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε χαμηλότερα σκορ IQ.
  • Γενετική: Ορισμένες γενετικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν νοητική αναπηρία, η οποία συμβάλλει στη μείωση του μέσου όρου των βαθμολογιών IQ σε μια χώρα.
  • Υγειονομική περίθαλψη: Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική ανάπτυξη. Η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να οδηγήσει σε μη θεραπευόμενες ασθένειες ή λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη.
  • Πολιτιστικοί και κοινωνικοί παράγοντες: Οι πολιτιστικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη διατροφή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική ανάπτυξη και τη μέση βαθμολογία IQ σε μια χώρα.

Κατανοώντας το γνωστικό τοπίο των διαφόρων χωρών, μπορούμε να αποκτήσουμε εικόνα για τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, ακόμη και για τις πολιτιστικές τους αξίες. Οι παρακάτω χώρες πέρασαν κάτω από τον πήχη εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν. Αυτές είναι οι 10 χώρες με το πιο χαμηλό I.Q. βάσει των παραγόντων που αναφέραμε.

Νότιο Σουδάν

Νότιο Σουδάν © AP Photo /Samir Bol

Παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στις 10 χώρες με το μικρότερο IQ με το μέσο σκορ να φτάνει στους 58.61 βαθμούς. Οι χαμηλές βαθμολογίες IQ στο Σουδάν υποδηλώνουν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.

Γκάνα

Γκάνα © AP Photo/Misper Apawu

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής έχει πληθυσμό άνω των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων και είναι γνωστή για τον ζωντανό πολιτισμό της, τη μουσική και τους φιλικούς της ανθρώπους- με συνεχείς προσπάθειες, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις βαθμολογίες IQ της και να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό της.

Ακτή Ελεφαντοστού

© Rodrig Mbock/Global Partnership for Education via AP Images

Η Ακτή Ελεφαντοστού των 26 εκατομμυρίων κατοίκων αγωνίζεται κόντρα σε δύσκολες συνθήκες όπως η φτώχεια και η ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη. Έχει μέσο δείκτη νοημοσύνης τους 58.16 βαθμούς.

Γουινέα

Γουινέα © AP Photo/Sunday Alamba

Πρόσφατα σημειώθηκε πρόοδος στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά η Γουινέα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και της έλλειψης πρόσβασης σε πόρους. Η Γουινέα, έχει μέσο δείκτη IQ 53.48.

Νικαράγουα

Νικαράγουα © AP Photo/Inti Ocon

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει λάβει μέτρα για την αύξηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη μείωση των επιπέδων φτώχειας τα τελευταία χρόνια. Συγκεντρώνει 52.69 βαθμούς κατά μέσο όρο στον δείκτη.

Γκάμπια

Γκάμπια © AP Photo/Jerome Delay

Η Γκάμπια παλεύει με την έλλειψη πόρων και τη φτώχεια, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και είναι γνωστή για τη μουσική, τον χορό και τα παραδοσιακά φεστιβάλ της. Παρ’όλα αυτά είναι η 5η χειρότερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τον δείκτη νοημοσύνης, με 52.68 βαθμούς μ.ο.

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα © AP Photo/Moises Castillo

Η δεύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που βρίσκεται στη λίστα, αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην οικονομία και την εγκληματικότητα. Το μέσο IQ στη Γουατεμάλα είναι 47.72.

Λιβερία

Λιβερία © AP Photo/Jonathan Paye-Layleh

Η Λιβερία αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις στο παρελθόν, όπως έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο που κατέστρεψε την οικονομία και τις υποδομές της. Η έλλειψη πρόσβασης σε ουσιαστικές ανάγκες, όπως η υγειονομική περίθαλψη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα φτώχειας, συνέβαλε στα χαμηλά ποσοστά IQ στη Λιβερία που έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση με μέσο όρο 45.07 βαθμούς.

Σιέρα Λεόνε

Σιέρα Λεόνε © AP Photo/TJ Bade

Η Σιέρα Λεόνε έχει αντιμετωπίσει εμφύλιες συγκρούσεις, επιδημίες θανατηφόρων ασθενειών όπως ο Έμπολα και οικονομική αστάθεια. Η έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και σωστή διατροφή έχει συμβάλει στα χαμηλά σκορ IQ της χώρας, που έχει ακριβώς την ίδια βαθμολογία με τη Λιβερία.

Νεπάλ

Νεπάλ © AP Photo/Niranjan Shrestha

Το Νεπάλ, η μοναδική χώρα της Ασίας που βρίσκεται στην 10αδα, είναι συχνά γνωστό για τα εντυπωσιακά ορεινά τοπία του και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του. Ωστόσο, από φέτος είναι πια γνωστό και για το χαμηλότερο μέσο όρο IQ στον κόσμο (42.99 βαθμοί μ.ο.). Στη χώρα κυριαρχεί η φτώχεια και η έλλειψη εκπαίδευσης. Φυσικά το IQ δεν είναι το μοναδικό μέτρο νοημοσύνης και δεν καθορίζει την αξία ή το δυναμικό ενός έθνους.