© Gabriella Clare Marino / Unsplash
ΕΓΚΛΗΜΑ

O Ιταλός μαφιόζος που προδόθηκε από τα βίντεο μαγειρικής στο YouTube

Για επτά ολόκληρα χρόνια η Interpol είχε χάσει τα ίχνη του Marc Feren Claude Biart. Τελικά, ένα vlog οδήγησε τους πράκτορες μέχρι το καταζητούμενο μέλος της 'Ndrangheta.

Συνταγές ιταλικής κουζίνας από χέρια γεμάτα τατουάζ. Δεν είναι κάτι παράξενο ή πρωτότυπο πια· το βλέπουμε στην τηλεόραση, στο ίντερνετ, στα social media. Όλοι σήμερα θέλουν να έχουν ένα vlog για να ποστάρουν τα γαστρονομικά τους πειράματα, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι ερασιτέχνες. Όπως όλα δείχνουν όμως, για τους τελευταίους μπορεί -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- να αποβεί μοιραίο.

Ο Marc Feren Claude Biart -μέλος της πανίσχυρης ‘Ndrangheta, του εγκληματικού συνδικάτου που απλώνει το πλοκάμια του σε όλο τον κόσμο από την Καλαβρία της νότιας Ιταλίας- την πάτησε σαν πρωτάρης και όχι σαν μαφιόζος. Τα δικά του βίντεο μαγειρικής αποδείχθηκαν η αχίλλειος πτέρνα του.

Τι ακριβώς όμως συνέβη και πώς η αστυνομία βρέθηκα στα ίχνη του;

Ένας μαφιόζος με γαστορονομικά πάθη

Η επίσημη ανακοίνωση λέει πως ο Biart προδόθηκε από την αγάπη του στην ιταλική κουζίνα. Ο καταζητούμενος μαφιόζος διέφευγε εδώ και επτά χρόνια από τα χέρια της Interpol, ενώ οι κατηγορίες που τον βάραιναν ήταν ιδιαίτερα βαριές: διακίνηση (σκληρών) ναρκωτικών σε ολλανδικό έδαφος.

Μπορεί η ‘Ndrangheta να μην είναι η πιο διάσημη εγκληματική οργάνωση στο ευρύ κοινό, υπήρξε όμως τουλάχιστον στα 90s η πιο ισχυρή από τις ιταλικές μαφίες. Απαράβατοι δεσμοί αίματος, απάνθρωπες τακτικές, ξέπλυμα χρήματος, εμπόριο κοκαΐνης, και -γιατί όχι;- πληρωμένα συμβόλαια θανάτου. Ποιος θα περίμενε ότι ο Marc Feren Claude Biart θα έπεφτε θύμα του vlog του;

Εδώ και χρόνια τα ίχνη του είχαν χαθεί. Οι Interpol είχε κάποιες πληροφορίες ότι ίσως βρίσκεται κάπου στην Καραϊβική αλλά αυτές δεν ήταν αρκετές. Χρειαζόταν κάτι περισσότερο, κάτι χειροπιαστό.

Κάπου εκεί εμφανίστηκαν τα βίντεο μαγειρικής στο YouTube. Ένα ζευγάρι με έδρα τον Άγιο Δομίνικο έδειχνε τα how to της ιταλικής κουζίνας. Η γυναίκα φάνηκε γνωστή στους πράκτορες ενώ παρότι το πρόσωπο του σεσημασμένου μαφιόζου δεν εμφανιζόταν στις λήψεις δίπλα στις πίτσες και τα μακαρόνια, τα τατουάζ του ήταν αρκετά για να τον αναγνωρίσουν.

Είχε περάσει επτά ολόκληρα χρόνια κρυμμένος στον Άγιο Δομίνικο. Μάλιστα, φρόντιζε να αποφεύγει την πολυπληθή ιταλική κοινότητα του νησιού ώστε να μην κινεί υποψίες, ενώ παράλληλα δε μοιραζόταν παρά μονάχα το πρώτο του όνομα. Ήταν γνωστός απλά ως Marc. Ο Marc που του αρέσει να μαγειρεύει.

To γεγονός πως ο καταζητούμενος είχε δουλέψει παλιότερα σε εστιατόρια έκανε ακόμα πιο ισχυρές τις ενδείξεις για την Interpol. Όπως αποδείχθηκε, οι πράκτορες δεν έκαναν λάθος. Είχαν λύσει ένα δύσκολο πρόβλημα με τον πιο απλό τρόπο

Η επόμενη μέρα

Στις 13 Ιανουαρίου ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη της ‘Ndrangheta. Με 355 υπόπτους και 900 μάρτυρες να συμμετέχουν θεωρείται η μεγαλύτερη δικαστική υπόθεση της Ιταλίας εδώ και 30 χρόνια. Και όμως, σε μία τόσο επικίνδυνη περίοδο για την εγκληματική οργάνωση, ένας μέλος της πιάστηκε εξαιτίας της αγάπης του προς την ιταλική κουζίνα.

Τώρα, λογικά θα μαγειρεύει στο κελί του, όπως έκαναν και οι πρωταγωνιστές του Goodfellas στη διάσημη σκηνή με το ομαδικό μαγείρεμα στη φυλακή.

Ναι, είναι γνωστό ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα πάθη τους. Είναι ικανοί να πάνε ακόμα και φυλακή για αυτά. Ακριβώς, δηλαδή, όπως ο Marc Feren Claude Biart – ο άνθρωπος που θα μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο μαφιόζος που τον πρόδωσε το YouTube.