Young Kwak / AP
NBA

John Stockton, ένας ψεκασμένος Hall of Famer

Ο πρώτος στις ασίστ και τα κλεψίματα στην ιστορία του NBA δεν επιθυμεί να φορά μάσκα εντός γηπέδου. Το Gonzanga του αφαίρεσε το εισιτήριο διαρκείας. Τώρα μπορεί να παρακολουθεί τους αγώνες χωρίς μάσκα, από το σπίτι του.

Την απόφαση να αφαιρέσει το εισιτήριο διαρκείας από τον John Stockton, ο οποίος αρνείται να φορέσει μάσκα στο γήπεδο, ανακοίνωσε το Κολλέγιο Gonzaga. Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο μπασκετμπολίστας το περασμένο Σάββατο σε μια συνέντευξή του στο The Spokesman-Review.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Chris Standiford, του ανακοίνωσε την πρόθεση του κολλεγίου σε μια συζήτηση που, όπως σημείωσε, ήταν ευγενική αλλά όχι ευχάριστη.

«Βασικά μου ζητούσαν να φοράω μάσκα αλλά όντας δημόσιο πρόσωπο και λίγο πιο ορατός, αποφάσισα να ξεφύγω από το πλήθος και κάνω το δικό μου. Το κολλέγιο έλαβε παράπονα για τη συμπεριφορά μου και έτσι έπρεπε ή να μου ζητήσουν να φοράω μάσκα ή να ακυρώσουν το εισιτήριό μου» σημείωσε ο John Stockton.

Η συμπόρευση του John Stockton με τους αρνητές του κορονοϊού

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο θρύλος του NBA και πρώτος σε ασίστ και κλεψίματα στην ιστορία της λίγκας τάσσεται υπέρ των θεωριών των συνωμοσιολόγων και αρνητών της Covid-19. Ο ίδιος, μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο είχε εκφράσει τις απόψεις του σ’ ένα ντοκιμαντέρ κατά των lockdowns και των εμβολίων που «σκοτώνουν», με τίτλο COVID and the Vaccine: Truth, Lies and Misconceptions Revealed. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο John Stockton ισχυρίστηκε πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων και αρκετοί επαγγελματίες αθλητές. «Υπάρχουν περισσότεροι από 100 νέοι αθλητές που πέθαναν μέσα στο γήπεδο εξαιτίας του εμβολίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι απόψεις του Hall of Famer έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στις ΗΠΑ με αρκετούς παλαίμαχους μπασκετμπολίστες να βγαίνουν μπροστά και να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τα λεγόμενά του.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο Kareem Abdul-Jabbar, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες απόψεις δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και δεν τεκμηριώνονται από τους επιστήμονες της υγείας. «Νομίζω ότι τέτοιες δηλώσεις κάνουν το κοινό να βλέπει τους αθλητές βασικά ως χαζούς που προσπαθούν να εξηγήσουν κάτι που προφανώς είναι μία πανδημία».

Η στάση του κολλεγίου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, οι συζητήσεις στο κολέγιο σχετικά με το πώς θα χειριστούν το ζήτημα συνέβαιναν εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Εξάλλου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για τους διοικούντες του να αποκλείσουν από το γήπεδο τον μπασκετμπολίστα που έκανε γνωστό το κολλέγιο σ’ όλη τη χώρα. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όμως, ήταν πάνω απ’ όλα.

Το κολλέγιο Gonzaga απαιτεί από τους οπαδούς του που θέλουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες της ομάδας μπάσκετ από κοντά πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή αρνητικό τεστ κορονοϊού των τελευταίων 72 ωρών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του: «Το Κολέγιο Gonzaga συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας που επιβάλλονται από την πολιτεία. Όλοι όσοι παρακολουθούν αγώνες μπάσκετ υποχρεούνται να φορούν μάσκες προσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων». 

«Δεν θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν σε συγκεκριμένα άτομα. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την επιβολή των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας για την COVID-19 και θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού με τα κατάλληλα μέτρα» κατέληξε. 

Ο Jonh Stockton μπορεί να πληγώθηκε από την απόφαση της ομάδας που έχει κρεμάσει τη φανέλα με το όνομά του στην οροφή του γηπέδου, ωστόσο, υποστηρίζει πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει στο γήπεδο. Για την ώρα, όμως, μπορεί να παρακολουθεί τους αγώνες χωρίς μάσκα. Από το σπίτι του.