© Menelaos Myrillas / SOOC
BUZZ

Κανείς δεν κατάλαβε τη δήλωση του Άγγελου Συρίγου για την «παρωχημένη» Λωζάνη

Κύμα αντιδράσεων από πάσα κατεύθυνση σήκωσε η νέα θέση του βουλευτή Άγγελου Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάνης και την αποστρατικοποίηση των νησιών, ενώ λίγα χρόνια πριν έλεγε άλλα.

Είναι οι πρώτες μέρες του νέου έτους και στο Αιγαίο επικρατεί νηνεμία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε μια περίοδο ύφεσης με νωπές ακόμη τις μνήμες από την πρόσφατη, όλο χαρά και χαμόγελα επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, και γενικά κανένας λόγος δεν φαίνεται στον ορίζοντα για εθνικό συναγερμό. Μέχρι που, δίχως αιτία ή αφορμή, αποφάσισε να τον σημάνει μόνος του ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, ειδικός σε θέματα διπλωματίας με την ιδιότητα του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο άλλοτε «σκληροπυρηνικός» στα σχόλιά του για την πολιτική της Τουρκίας, που έχει καυτηριάσει σε άρθρα του τον «μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν» αλλά και την «σκανδαλώδη ευρωπαϊκή ανοχή στον Ερντογάν», χωρίς εμφανή αιτία ή αφορμή, με μια εντυπωσιακή πιρουέτα που θα ζήλευε και η Νάντια Κομανέτσι, βρέθηκε να κάνει δηλώσεις για την «παρωχημένη συνθήκη της Λωζάνης» και συγκεκριμένα «σε σχέση με την αποστρατικοποίηση».

Η δήλωση έγινε το πρωί της Τρίτης, ακολούθησαν διευκρινίσεις στο militaire.gr το απόγευμα της ίδιας ημέρας («εάν κάτι είναι παρωχημένο δε σημαίνει ότι αναθεωρείται») και το πρωί της επομένης παραμένει να υπερασπίζεται απτόητος τα λεγόμενά του, χωρίς να μπορεί κάποιος να διακρίνει τον λόγο που ρίχνει λάδι στη φωτιά – υπάρχει όντως ενδεχόμενο αποστρατικοποίησης ή μήπως πετάει την μπάλα στην (πιο εύκολη) εξέδρα, ενώ έρχεται ολοταχώς το σαρωτικό κύμα μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Να επισημάνουμε ότι το αφήγημα της αποστρατικοποίησης πλανάται σαν αγωνία στον αέρα, κατά βάση στο δεξιότερο του δεξιού ακροατηρίου, που φώναξε (με κεφαλαία γράμματα) για τον «ραγιαδισμό» του Γεραπετρίτη τη στιγμή που έσκυψε για να υποδεχτεί τον Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ κατήγγειλε τα σκοτεινά σχέδια για τον αφανισμό του ελληνικού έθνους αμέσως μετά την ευοίωνη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Το ενδιαφέρον (ή το αστείο, όπως θέλετε πείτε το) είναι πως το ίδιο άτομο, ο Άγγελος Συρίγος, μόλις τρία χρόνια πριν είχε προβεί και πάλι σε δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά με διαφορετικό πρόσημο και κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ το 2020, είχε εξηγήσει πως «η Τουρκία εμφανίζει ομοιότητες με τη ναζιστική Γερμανία πλέον» και ότι «όπως εκείνη ήθελε να απαλλαγεί από τη συνθήκη των Βερσαλλιών, έτσι και η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης», χαρακτηρίζοντας αυτά τα πράγματα «απλώς αδιανόητα».

Το ιστορικό και «ιερό» κείμενο, όπως είχε δηλώσει τότε ενώ το υπερασπιζόταν με θέρμη, στην τωρινή συγκυρία κρίθηκε «παρωχημένο» κι άνευ σημασίας. Το «ατόπημα» τούτο υπό άλλες συνθήκες ίσως και να κόστιζε τη θέση του στο γαλάζιο πατριωτικό κόμμα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δε συνέβη, γεγονός το οποίο κινεί ακόμη περισσότερο τις υποψίες.

Όπως διευκρίνισε ο διευθυντής Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, η Συνθήκη αυτή παραμένει το θεμέλιο για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προς τι αυτή η επιμονή λοιπόν του Άγγελου Συρίγου αφού καμία υπόσταση δεν έχει (ή δε θα μπορούσε να έχει) το ενδεχόμενο αναθεώρησης;

Κανένας δεν κατάλαβε.