shutterstock
ΕΡΕΥΝΑ

Κι όμως, σχεδόν οι μισοί άντρες έχουν νιώσει λυπημένοι μετά το σεξ

Έρευνα εξηγεί τι είναι η Μετασυνουσιακή Δυσφορία, που δεν πλήττει μόνο τις γυναίκες και σε κάνει να μελαγχολείς χωρίς προφανή λόγο. 

Χαρά, πληρότητα, τρυφερότητα, αγάπη, πάθος, έρωτας, ικανοποίηση, ευφορία, ακόμα και ανακούφιση. Πολλά είναι τα θετικά συναισθήματα που σε πλημμυρίζουν μετά το σεξ. Αποτελεί άλλωστε τη μία από τις δύο μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής (η άλλη, είναι το φαγητό).

Τι μπορεί να πάει όμως τόσο λάθος και αντί να νιώθεις όμορφα, να βιώνεις μία ακατανόητη θλίψη, μελαγχολία και ευερεθιστότητα; Να αισθάνεσαι λυπημένος και νευρικός, σαν να θέλεις να κλάψεις, ενώ το σεξ μαζί της ήταν φανταστικό για ακόμα μία φορά; Εξήγηση υπάρχει και ακούει στο όνομα Μετασυνουσιακή Δυσφορία (Μ.Δ., Post-coital dysphoria, PCD). Ένας όρος που δεν συσχετίζεται κυρίως με τις γυναίκες, όπως λανθασμένα πιστεύεται, και αποδεικνύει ότι η αντρική σεξουαλικότητα είναι πιο περίπλοκη απ΄ ό,τι τείνουμε να νομίζουμε.

Η έρευνα που συνδέει το αίσθημα της θλίψης μετά το σεξ και με τους άντρες

Οι καθηγητές Joel Maczkowiack και Robert D. Schweitzer της Σχολής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία ζήτησαν από 1.208 άντρες από διάφορες χώρες, όπως η Ρωσία, η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Γερμανία, ηλικίας μεταξύ 18 και 80 ετών να συμπληρώσουν ανώνυμα ένα online ερωτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το 41% των αντρών, σχεδόν οι μισοί, δήλωσε ότι έχει αισθανθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του το συγκεκριμένο συναίσθημα της θλίψης μετά τη συνουσία, το 20% τον τελευταίο μήνα και το 4% ότι το νιώθει συστηματικά. «Δεν θέλω να με αγγίζουν και θέλω να μείνω μόνος μου. Αισθάνομαι δυσαρεστημένος, ενοχλημένος και πολύ νευρικός σαν να μην έχω συναίσθημα και άδειος» ήταν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές περιγραφές που έλαβαν ως απαντήσεις οι καθηγητές.

Ποιες μπορεί να είναι αιτίες που προκαλούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα;

Όπως εξηγεί ο Schweitzer, δεν είναι ευδιάκριτες. Δεν είναι ξεκάθαρο δηλαδή ποια είναι η αιτιολογία για την εκδήλωση της Μετασυνουσιακής Δυσφορίας. «Αξιολογήσαμε τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, κάποια πιθανή παρελθοντική σεξουαλική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση ακόμα και την ύπαρξη σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν κρίνεται ως παράγοντας κινδύνου». Ο Maczkowiack συμπληρώνει και διευκρινίζει: «Μία πιο πιθανή εξήγηση είναι οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται μετά από ένα οργασμό, όπως για παράδειγμα η ξαφνική πτώση των ενδορφινών και της ωκυτοκίνης». 

Υπάρχει λύση; 

Και οι δύο καθηγητές σημειώνουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι άντρες που βιώνουν τη Μετασυνουσιακή Δυσφορία να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι. «Αν και ακόμα δεν υπάρχουν εκτενείς μελέτες, φαίνεται ότι είναι ένα σύνδρομο με σημαντική συχνότητα στον ενεργά σεξουαλικό αντρικό πληθυσμό. Η σύνδεση, η οικειότητα και η ευφορία που προκαλούν οι αγκαλιές, οι συζητήσεις, τα χάδια και τα φιλιά μετά το σεξ μπορούν να απαλύνουν έως και να εξαλείψουν το εν λόγω δυσάρεστο συναίσθημα».