AP Images
LIFE

Kim Yo Jong, η πιθανή διάδοχος του Kim αν -και όποτε- πεθάνει

Με τις φήμες για την τύχη του Kim Yong-Un φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, βλέπουμε συνοπτικά το δέντρο της οικογένειας του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

O Kim Jong-un παραμένει εξαφανισμένος από προσώπου γης και η Βόρειος Κορέα παραμένει αδιάφορη ως προς το να πει έστω ένα ‘ζει’. Ή ‘τον χάσαμε’. Σημείωσε σε παρακαλώ πως υπεύθυνη για όσα ανακοινώνονται και αφορούν αυτό το κομμάτι γης είναι η μικρότερη αδελφή του, Υο-jong. Η Yo-jong είναι στην πρώτη θέση της λίστας με τους διαδόχους του Jong-un.

Ενόσω οι πολίτες της χώρας του ζουν σε πανικό (και αδειάζουν τα ράφια των καταστημάτων, φοβούμενοι εμφύλιο πόλεμο), η Νότιος Κορέα διαβεβαίωσε πως ο 36χρονος δεν έχει πεθάνει. Ο κορυφαίος πολιτικός αναλυτής εξωτερικών σχέσεων της χώρας και σύμβουλος της κυβέρνησης, Μoon Chung-in δήλωσε πως ‘ο Kim Jong-un είναι ζωντανός. Παραμένει στην περιοχή Wonsan από τις 13/4 και δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτες κινήσεις’. Από τους δορυφόρους. Που παρακολουθούν τους δίπλα -και vice versa. Έως ότου εμφανιστεί ενώπιον του λαού ο Jong-un ουδείς θα αισθανθεί πιο ασφαλής στον πλανήτη. Και όλοι θα κάνουν εικασίες για το διάδοχο του, που θα είναι της οικογενείας.

 

Πηγή: Business Insider

Τα μέλη της φαμίλιας Κim αντιμετωπίζονται ως θεότητες από τους πολίτες της χώρας και ως οι μόνοι που μπορούν να κυβερνούν τον συγκεκριμένο τόπο. Η οικογένεια αυτή στιγματίστηκε από μια χορεύτρια, δυο δολοφονίες, μια νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική, μια cheerleader, έναν διάδοχο που ‘είναι σαν μικρό κορίτσι’ και μια μητέρα που αρνείται να πει ποιος είναι ο γιος του παιδιού της.

Έλα μαζί μου σε ένα ταξίδι στην ιστορία και την αλυσίδα διαδοχής, που αρχίζει από την Ko Yong-hui. Ποια είναι η κυρία; Περίμενε. Θα τα πούμε όλα.

Κο Υong-hui

Η κυρία υπήρξε σύντροφος του Kim Jong-il (του Dear Leader και γιου του ‘αιωνίου προέδρου’ Kim II Sung) από το 1972, όταν γνωρίστηκαν έως… τον επόμενο σταθμό. Για την ακρίβεια, ήταν ‘η αγαπημένη του σύντροφος’. Όπως όλες οι πληροφορίες που αφορούν τα μέλη αυτής της οικογενείας, υπάρχει μια σύγχυση και με την Ko, ως προς το πού και το πώς πέθανε: στο Παρίσι, από καρδιακή ανεπάρκεια ή στην Pyongyang, όπου επέστρεψε μετά τη θεραπεία στο Παρίσι για καρκίνο του μαστού.

Το βέβαιο είναι πως γεννήθηκε στην Οζάκα της Ιαπωνίας, από όπου ήταν η μητέρα της, ενώ ο πατέρας της ήταν από τη Βόρειο Κορέα -δούλευε ως ράφτης για τον Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Στρατό. Η οικογένεια μετακόμισε στη Βόρειο Κορέα τον Μάιο του 1961 (ή του 1962), στο πλαίσιο προγράμματος επαναπατρισμού. Άνηκε στην κατώτατη τάξη, βάσει της εργασίας του πατέρα της Ko που στις αρχές του ’70 εργαζόταν ως χορεύτρια στο ανώτατο ίδρυμα τεχνών της Pyongyang. Η αδελφή της, Yong-suk είχε ζητήσει άσυλο από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Βέρνη της Ελβετίας όπου η δουλειά της ήταν να φροντίζει τον Kim Jong-un, όταν υποτίθεται πως σπούδαζε εκεί.

✔ Η Υong-hui γνώρισε τον Kim Jong-il το 1972 και έγιναν αμέσως ζευγάρι. Το 1981 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Kim Jong-chul. Ήταν το τρίτο παιδί του Jong-il.

✔ Ο πρωτότοκος ήταν ο Kim Jong-nam. Τον απέκτησε από τη σχέση του με την ηθοποιό Song Hye-rim, το 1971. Το ζευγάρι ήταν μαζί από τα τέλη του ’60 έως ότου βαρεθεί ο ηγέτης. Η Hye-rim αντιμετώπισε θέματα ψυχικής υγείας. Νοσηλεύτηκε σε κλινική της Μόσχας για πολλά χρόνια. Πέθανε το 2002.

✔ Το δεύτερο, χρονικά παιδί του Jong-il ήταν η Kim Sol-song. Μητέρα της ήταν η Kim Young-sook, γραμματέας στο γραφείο του ιδρυτή του καθεστώτος και κόρη υψηλόβαθμου στρατάρχη της χώρας. Παντρεύτηκαν το 1973, γιατί έτσι ήθελε ο πατέρας του. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ζει ακόμα η γυναίκα.

✔ Η τριάδα συμπληρώθηκε με τον Jong-un. Τρία χρόνια μετά εμφανίστηκε η Υο-jong. Μητέρα της ήταν η μητέρα του Jong-un.

Ο Jong-il έκανε τρεις προσπάθειες να εξελίξει τη σύντροφο του σε είδωλο της χώρας, μέσω της προπαγάνδας (το κεντρικό σύνθημα ήταν “η σεβαστή μητέρα είναι η πιο πιστή στον αγαπημένο μας ηγέτη, σύντροφο και ανώτατο διοικητή”). Δεν τα κατάφερε. Μετά έκανε διάφορες άλλες σχέσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι παντρεύτηκε την Kim Ok, επαγγελματία πιανίστα που εργαζόταν ως γραμματέας του -από τα τέλη του ’80.  Δεν έκαναν παιδιά -ή τουλάχιστον δεν προστέθηκε κάποιο όνομα στους διαδόχους.

Ας δούμε τη σειρά της διαδοχής από το πρώτο παιδί του Jong-il έως το τελευταίο και ποιοι διεγράφησαν από τη λίστα.

Kim Jong-na

Βάσει της γραμμής διαδοχής, ο πρωτότοκος γιος είχε το προβάδισμα να πάρει το χρίσμα, μετά το θάνατο του πατέρα του. Είχε διαγραφεί όμως, από τη λίστα ‘λόγω της αγάπης του για το καζίνο, τις γυναίκες και το δυτικό πολιτισμό’. Είχε πέσει σε δυσμένεια το 2001, όταν συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Ιαπωνίας με πλαστό διαβατήριο -από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Τον απέλασαν στην Κίνα, όπου είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει ο Jong-il, αλλά από ντροπή ακύρωσε τα πάντα. Ο Jong-nam δεν παρέστη στην κηδεία του πατέρα του -ζούσε ήδη εκτός χώρας.

Δολοφονήθηκε στις 6/2 του 2017, στο αεροδρόμιο της Μαλαισίας (ταξίδευε ως Kim Chol, όνομα που χρησιμοποιούσε από το 2010 και στο Facebook), με χορήγηση νευροτοξικής ουσίας. Τη δολοφονία ανέλαβαν δυο γυναίκες, οι οποίες κατέθεσαν πως δεν γνώριζαν την ουσία που πέταξαν στο πρόσωπο του Jong-nam. Ο τύπος που τις προσέγγισε τις έπεισε πως θα έκαναν τηλεοπτική φάρσα και πως το υγρό ήταν baby oil. Πήραν 75 δολάρια έκαστη. Στη δίκη αθωώθηκαν.

Ο αποθανών φερόταν να είναι πληροφοριοδότης της CIA, που αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι φήμες ήθελαν την Pyongyang να ‘χει διατάξει τη δολοφονία του.

Kim Sol-song

Το δεύτερο, χρονικά παιδί του Jong-il ήταν η Sol-song (30/12/1974) και -πάντα οι φήμες- την ήθελαν να είναι η αγαπημένη του πατέρα της. Πήγε στο σχολείο που ‘χε πάει εκείνος, πήρε τα ίδια πτυχία και διορίστηκε στο τμήμα προπαγάνδας του Κόμματος των Εργατικών. Σύμφωνα με αποστάτη που είχε υψηλό αξίωμα στην Pyongyang, εκείνη ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του μπαμπά της και τον συνόδευε παντού. Ήταν και αυτή που καθάριζε με αντισηπτικό τα χέρια του πατέρα της, μετά τις χειραψίες. “Είναι έξυπνη, όμορφη και ψηλή (1.65 -πιο ψηλή από τον πατέρα της)” είχε προσθέσει. Ήταν και φοιτήτρια στο Παρίσι, το 2005. Το όνομα της σημαίνει “χιονισμένο πεύκο” και της το είχε δώσει ο ιδρυτής του καθεστώτος, Kim Il-Sung.

Kim Jong-chul

Το πρώτο παιδί που απέκτησε ο Jong-il με τη μητέρα του Jong-un κάθισε στην κορυφή του πίνακα με τους διαδόχους, μετά τη σύλληψη του πρωτότοκου με πλαστό διαβατήριο. Με το μέρος του είχε και τον στρατό. Το 2007 είχε τοποθετηθεί στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του Κόμματος. Υπήρξε οπαδός του Έρικ Κλάπτον -είχε παρακολουθήσει ουκ ολίγες συναυλίες του από τη Σιγκαπούρη έως το Λονδίνο. Πώς ‘χάλασε’ η δουλειά; Σύμφωνα με τον προσωπικό σεφ του Jong-il, ο οποίος έγραψε βιβλίο (ο τίτλος είναι ‘I was Kim Jong-il’s cook’) “ο Jong-chul τέθηκε εκτός, γιατί όπως είχε πει ο πατέρας του ‘είναι σαν μικρό κορίτσι’”. Έτσι, έγινε Νο1 και ηγέτης ο Jong-un.

Η Want China News είχε γράψει πως ο Jong-chul ήταν αυτός που ηγήθηκε των διαδικασιών της σύλληψης του θείου του, Jang Song-thaek (το 2013), ο οποίος δολοφονήθηκε ως προδότης. Οι αναλυτές ενημερώνουν πως δεν ασχολείται με την πολιτική. Ζει ήρεμη ζωή, παρέα με την κιθάρα του και την μπάντα του.

AP Photo / Wong Maye-E

Kim Yo-Jong

Για τον Jong-un τα έχουμε πει. Πάμε στην Yo-jong, μικρή αδελφή του ηγέτη. Η -μάλλον, μην πάρεις κι όρκο- 31χρονη Yo-jong υπήρξε η σκιά του αδελφού της, όλη της τη ζωή. Από τα δυο χρόνια στην Ελβετία (όπου πήγαν κατόπιν παρότρυνσης της μητέρας τους και έζησαν εν πολλοίς, απομονωμένοι από όλους), την αυτομόληση της θείας τους -αδελφής της μητέρας τους- μετά του συζύγου της το 1998, το θάνατο της μητέρας τους και το θάνατο του πατέρα τους, έως τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι υπεύθυνη για την προπαγάνδα (επικεφαλής σε ό,τι δημοσιεύεται και αφορά τη χώρα, σε ό,τι ‘βγαίνει’ στη δημόσια τηλεόραση και το δημόσιο ραδιόφωνο, στις κινηματογραφικές αίθουσες και τα θέατρα), τις εξωτερικές σχέσεις, την εικόνα του αδελφού της στον κόσμο και το μέγεθος των εξουσιών που κατάφερε να συγκεντρώσει στα χέρια του. Η κύρια σύμβουλος του Jong-un “μετά τη σύζυγο του”

(πληροφορία που ξεκάθαρα ελέγχεται) είναι εκείνη που έφτιαξε την εικόνα του ‘είμαι ένας από εσάς’ του Jong-un, με τρικ όπως η φιλία του με τον Dennis Rodman. Στις 9/2 του 2018 εκπροσώπησε τη χώρα της στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στη Νότιο Κορέα. Ήταν η πρώτη φορά που μέλος της οικογένειας Kim περνούσε στην άλλη πλευρά, μετά τον πόλεμο. Η Yo-jong προφανώς και είναι η εξαίρεση στον κανόνα της πατριαρχικής κοινωνίας που δεν δέχεται τις γυναίκες να λαμβάνουν υψηλά αξιώματα -και δη στον στρατό.

Φήμες την ήθελαν να ‘χει παντρευτεί τον Choe Song, δεύτερο γιο κυβερνητικού ηγέτη, το Γενάρη του 2015. Διαψεύστηκαν. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου η Yo-Jong έγινε μητέρα. Δεν αποκάλυψε ποτέ ποιος είναι ο πατέρας. Οι ρεπόρτερ έδωσαν δυο περιπτώσεις: ή υπήρξε συμφοιτητής της ή μέλος της ομάδας που διαχειρίζεται τα ‘μαύρα’ χρήματα του ηγέτη.

Τα παιδιά του Kim Jong-un

Η σύζυγος του ηγέτη -για την ακρίβεια, συντρόφισσα όπως είχε πει ο ίδιος- λέγεται Ri Sol-ju και παντρεύτηκαν το 2009, με το γάμο να ανακοινώνεται το 2012 -σύμφωνα με όσα είπε το κόμμα. Μάλιστα, έχει επιτραπεί να την αποκαλούν ‘Πρώτη κυρία’ και είναι φίλη με την ομόλογο της στη Νότιο Κορέα -τις ένωσε η αγάπη τους για τη μουσική, λέει. Μέχρι πρότινος δεν έκανε πολλές εμφανίσεις. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί το στεφάνι της στο εξωτερικό (έχει αναλάβει πιο διπλωματικό ρόλο) και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με την αίσθηση που ‘χει για τη μόδα. Επίσης, έχει ‘συλληφθεί’ να κρατά πολυτελείς τσάντες μεγάλων οίκων.

Σε κάθε περίπτωση, μην ορκίζεσαι πως το όνομα που διάβασες είναι και το  πραγματικό της γυναίκας του Jong-un. Εικάζεται πως είναι η κόρη γυναικολόγου και καθηγητή και ότι σπούδασε στην Κίνα, ενώ μετείχε στο Asian Athletics Championships του 2005 (το event διεξήχθη στη Νότιο Κορέα), ως cheerleader της Βορείου Κορέας. Δεδομένα έχει γίνει αγώνας για να σβηστεί το παρελθόν της από τα κιτάπια. Σύμφωνα δε, με όσα έχει ενημερώσει η Βόρειος Κορέα η Sol-ju είναι η μητέρα των τριών παιδιών του ηγέτη. Το μεγαλύτερο είναι 8. Ονόματα και περαιτέρω λεπτομέρειες δεν υπάρχουν -όπως δεν υπήρχαν την εποχή του παππού του και αυτήν του πατέρα του. Θέλω να σου πω είναι κάτι που γίνεται συστηματικά.

Βέβαια, οι πρόγονοι του δεν είχαν κάνει κολλητό τύπο σαν τον Rodman, ο οποίος είχε αποκαλύψει πως το 2012 ο κολλητός του απέκτησε κορίτσι που το λένε Kim Ju-ae. Το τελευταίο παιδί γεννήθηκε το Φλεβάρη του 2017. Η Sol-ju είχε εξαφανιστεί για ένα διάστημα, το 2016 και πολλοί εξέφρασαν το φόβο πως είχε πέσει σε δυσμένεια. Τελικά, ήταν έγκυος.

Μέχρι να ενηλικιωθούν τα παιδιά της και να ‘πετάξουν’ στην κορυφή των διαδόχων, θα διοικεί άλλος. Αυτό που ήθελε ο Jong-un από όταν άρχισε να προωθεί την αδελφή του, ήταν να κάνει τη δουλειά των παιδιών του έως ότου να μπορούν να την αναλάβουν εκείνα.

Το γκανιάν: Kim Han-sol

Πριν τη δολοφονία του, ο αδελφός του Kim Jong-un, Jong-nam είχε κάνει οικογένεια. Είχε αποκτήσει και ένα γιο. Ο Kim Han-sol μπήκε στη λίστα διαδοχής με τη γέννηση του, στις 16/6 του 1995. Από το 2017 ουδείς ξέρει πού ζει -γιατί θέλει να συνεχίσει να ζει.

Γεννήθηκε στην Pyongyang, αλλά μεγάλωσε στο Μακάου και την Κίνα -σε οικοτροφεία. Έγινε για πρώτη φορά τίτλος στα media το 2011, όταν το United World Colleges (συγκροτείται από 18 εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλον τον πλανήτη) του έδωσε υποτροφία για σπουδές στη Βοσνία -αφότου οι του Χονγκ Κονγκ του αρνήθηκαν τη βίζα, για να σπουδάσει εκεί.

Έχει λογαριασμούς σε αρκετά social media και μέσω αυτών έχει εκφράσει τις ενοχές του για το ρόλο που παίζει η οικογένεια του, στην ανυπόφορη ζωή των πολιτών της Βορείου Κορέας. Έχει ασκήσει κριτική και στον Jong-un. Τον Οκτώβριο του 2012 έκανε την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση σε κανάλι της Φινλανδίας -όπου μίλησε για την ανάγκη να ενωθεί η Κορέα. Στις 25/4 του 2013 το πανεπιστήμιο του ενημέρωσε πως δεν εμφανίζεται στις τάξεις. Το Δεκέμβρη του 2013 εντοπίστηκε στο campus του Sciences Pro της Χάβρης. Μετά την εκτέλεση του θείου του, Jang Song-thaek (το Δεκέμβρη του 2013 -αφορά τις φήμες με τα σκυλιά) μπήκε υπό την προστασία της αστυνομίας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2016. Το Φεβρουάριο του 2017 δολοφονήθηκε ο πατέρας του και ένα μήνα μετά εμφανίστηκε στο διαδίκτυο video με εκείνον να εύχεται πως τα πράγματα θα καλυτερεύσουν -ευχή που ‘χει η μητέρα μου και η αδελφή μου. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους δυο άνδρες από τη Βόρειο Κορέα συνελήφθησαν στο Πεκίνο, ως ύποπτοι για να κάνουν κακό στον Han-sol -αποδείχθηκε πως ήταν μέλη του γραφείου διεθνούς κατασκοπείας της χώρας. Επειδή η ζωή του κινδυνεύει πάντα, εκείνος παραμένει άφαντος.