Eurokinissi
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Γιατί λέμε ότι απειλεί περισσότερο τους ηλικιωμένους

Ακόμα πάντως και να κολλήσει ένα άτομο άνω των 80, οι πιθανότητες να το ξεπεράσει είναι κατά πολύ υπέρ του.

Ο κορονοϊός είναι εδώ και εμείς δουλεύουμε από το σπίτι. Έχουμε ήδη τονίσει ότι έχουμε ευθύνη και δημοσιογραφικά. Σε αυτές τις περιστάσεις δεν μπορούμε να παράγουμε δικό μας περιεχόμενο, παρά μόνο να να ρωτάμε τους ειδικούς και διπλοτσεκάρουμε τις πηγές μας και την εγκυρότητά τους. Η παραπληροφόρηση σε τέτοιες συνθήκες είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Παρακάτω θα διαβάσετε, λοιπόν, όσα έχει να πει επί του θέματος ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγος Hassan Vally.

Όπως έχουμε όλοι νομίζω πια καταλάβει, η απειλή του κορονοϊού συνδέεται άμεσα με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος, τόσο το πιθανότερο είναι να νοσήσει βαρύτερα ή και να απειληθεί η ζωή του από την COVID-19. Αυτό δεν είναι βέβαια κάτι που παρατηρείται εργαστηριακά αλλά φαίνεται και στατιστικά. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι τα παιδιά έχουν τρομερή άμυνα απέναντι στον ιό, ώστε δεν έχει πεθάνει κανένα σε ηλικία κάτω των 9 ετών.

Από την άλλη, γίνεται πιο απειλητική για τις ηλικίες των 80 και άνω, που πεθαίνουν λόγω του κορονοϊού σε ένα ποσοστό κοντά στο 15%. Να τονίσουμε, λοιπόν, εδώ ότι πράγματι το να μείνουμε σπίτι είναι μια πράξη αλληλεγγύης για τους πιο ηλικιωμένους αλλά το να έχει κολλήσει κάποιος άνω των 80 κορονοϊό, το πιθανότερο, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, είναι να το ξεπεράσει. Έχουμε και το παράδειγμα του 100χρονου από την Κίνα άλλωστε. Προσέχουμε αλλά δεν πανικοβαλλόμαστε.

Γιατί όμως νοσούν βαρύτερα οι ηλικιωμένοι;

Σε γενικές γραμμές το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορονοϊό φαίνεται να αυξάνεται από την ηλικία των 50 και μετά. Πριν τα πενήντα έχουμε ένα μικρό αλλά καθόλου ασήμαντο 0,2%-0,4%, ενώ στις ηλικίες 50-59 το ποσοστό πάει στο 1,3%. Από εκεί και πέρα αυξάνεται προοδευτικά. Eδώ όπως φαίνεται στο διάγραμμα που δημοσιεύεται στο Business Insider.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Hassan Vally, αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα τριών βασικών επιπτώσεων του γήρατος στον ανθρώπινο οργανισμό.

  • Με την πάροδο των χρόνων η πιθανότητα να έχεις ένα συνοδό νόσημα -ιδίως μετά την ηλικία των 65- αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.
  • Ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί, ώστε να γίνεται πιο πιθανό να κολλήσουμε και ταυτόχρονα πιο πιθανό η ασθένεια να επιβαρύνει περισσότερο τον οργανισμό μας.
  • Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δραστηριοποιείται στους ηλικιωμένους, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται “καταιγίδα κυτοκινών”. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράει υπερβολικά. Σε τέτοιο σημείο που μπορεί να βλάψει τον ίδιο τον οργανισμό.

Τι γίνεται με τα συνοδά νοσήματα;

Ο κορονοϊός δεν κοιτάει μόνο την ηλικία. Σημασία έχει και το αν έχει κάποιο χρόνιο νόσημα που μπορεί να τον κάνει πιο ευπαθή ως προς την πορεία της νόσου. Σε γενικό ποσοστό, η θνησιμότητα από τον κορονοϊό για κάποιον που δεν έχει κάποιο χρόνιο νόσημα ανέρχεται περίπου στο 1%.

Μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν όσοι έχουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα σε ένα ποσοστό του 10,5%, οι διαβητικοί με ποσοστό θνησιμότητας στο 7,3%, χρόνια αναπνευστικά στο 6,3%, υπέρταση στο 6% και καρκίνο στο 5,6%.

Τι πρέπει να κάνουμε

Αν είμαστε οι ίδιοι ή βρισκόμαστε συχνά σε επαφή με ανθρώπους που ανήκουν στις παραπάνω ηλικιακές κατηγορίες οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Το λέμε παντού. Το να μείνουμε σπίτι αποτελεί το πλάνο που ακολουθούμε (σχεδόν συνολικά) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Έμελλε στη γενιά μας να προστατεύσει εκείνους που τη μεγάλωσαν με το να κάθεται σπίτι. Ο τρόπος είναι πολύ πιο απλός, ο σκοπός το ίδιο ιερός.