ΤΑΞΙΔΙ

Lock ‘n’ Road: Roadtrip στην Ευρώπη όταν όλα ήταν κλειστά

Ο Γιώργος Λιοπέτας, που ήταν ένας εκ των οκτώ και ο φωτογράφος της παρέας, μοιράζεται μαζί μας φωτογραφικά στιγμιότυπα καθώς επίσης και αναμνήσεις και συναισθήματα από αυτή την αξέχαστη εμπειρία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GEORGE LIOPETAS PHOTOGRAPHY

7 χώρες, 11 πόλεις, 8.000 χιλιόμετρα. Έτσι μεταφράζεται σε αριθμούς το road trip που αποφάσισε να κάνει μια οκταμελής παρέα όταν ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του. Το αποτέλεσμα αυτού; Το Lock ‘n’ Road, η ταξιδιωτική εκπομπή που έκανε το ντεμπούτο της στο OPEN, άνοιξε στο τηλεοπτικό κοινό ένα παράθυρο στην Ευρώπη, σε μία χρονική περίοδο που ήμασταν εγκλωβισμένοι σε μια δυστοπική πραγματικότητα.

Το πρώτο κομμάτι της εκπομπής ολοκληρώθηκε σε οκτώ επεισόδια, με παρουσιαστές τους Παναγιώτη Μαρκεζίνη και Περικλή Νασόπουλο. Μαζί με το συνεργείο της εκπομπής, επιβιβάστηκαν στο βαν του Lock ‘n’ Road και ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη εν μέσω πανδημίας. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Λιόπετας, την αρχισυνταξία και το σενάριο ο Κωνσταντίνος Μαρκέτος και ο Θάνος Νασόπουλος. Τη φωτογραφία, ο Γιώργος Λιόπετας ενώ πίσω από τις κάμερες βρισκόταν ο Σωκράτης Πάτσος. Η παραγωγή είναι της Queen Molly Productions, υπό την επιμέλεια του Γιώργου Μαυρίδη.

Ο φωτογράφος της παρέας, Γιώργος Λιοπέτας, μοιράζεται μαζί μας φωτογραφικά στιγμιότυπα καθώς επίσης αναμνήσεις και συναισθήματα από αυτή την αξέχαστη εμπειρία.

Η ιδέα του Lock ‘n’ Road

roadtrip

«Το ταξίδι χωρίστηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο ήταν τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω lockdowns σε όλη την Ευρώπη και το δεύτερο τον Οκτώβριο, όταν όλες οι χώρες είχαν άρει τους περιορισμούς τους και κυνηγούσαν τον στόχο του εμβολιασμού».

«Όπως σχεδόν κάθε τρελή ιδέα μιας παρέας, ξεκίνησε ως μια πρόταση που ακροβατούσε μεταξύ σοβαρού και αστείου. Λίγο ο παρατεταμένος εγκλεισμός, λίγο η ανάγκη μας να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα των τηλεδιασκέψεων και των μηνυμάτων στο 13033, και κάπως έτσι τελείως φυσικά “γεννήθηκε” η ιδέα του Lock ‘n’ Road. Μιας ιδέας με μοναδικό στόχο να ανακαλύψουμε πως βίωσαν την πανδημία και οι κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ταξίδι εν μέσω πανδημίας

Το ταξίδι της παρέας έγινε όταν ο χρόνος έμοιαζε να είχε «σταματήσει». Στην πρώτη φάση των γυρισμάτων, που ξεκίνησαν από την Πάτρα και κατέληξαν στο Μπορντό, οι ταξιδιώτες πέρασαν από χώρες με διαφορετικούς τύπους lockdown.

«Ελλάδα ήταν όλα κλειστά από τον Νοέμβριο, οπότε καταλαβαίνεις τη χαρά μας όταν βρήκαμε ανοιχτή εστίαση στη Σερβία και την Κροατία και ήπιαμε την πρώτη μας μπύρα μετά από έξι μήνες. Στη συνέχεια του ταξιδιού ανακαλύψαμε πως η Σλοβενία και η Γαλλία είχαν παρόμοια υγειονομικά μέτρα με τα δικά μας. Αυτή ήταν η μία από τις ιδιαιτερότητες αυτού του ταξιδιού, το να μπορείς δηλαδή να ταξιδεύεις όχι απλά σε διαφορετικές χώρες και να γνωρίζεις άλλους πολιτισμούς, αλλά να μπορείς να βιώνεις καθημερινά και διαφορετικές όψεις των περιοριστικών μέτρων».

Μία από τις ιδιαιτερότητες αυτού του ταξιδιού, ήταν να μπορείς να ταξιδεύεις σε διαφορετικές χώρες και να γνωρίζεις άλλους πολιτισμούς, αλλά και να βιώνεις καθημερινά τις διαφορετικές όψεις των περιοριστικών μέτρων.

«Ασφαλώς η άλλη ιδιαιτερότητα ήταν η πάλη με τον χρόνο. Για μια οκταμελή ομάδα τα pcr τεστ που έπρεπε να κάνουμε ήταν ένα μεγάλο έξοδο – πάντα μιλάμε για την πρώτη φάση του ταξιδιού που ακόμα δεν ήμασταν εμβολιασμένοι – οπότε και έπρεπε να σχεδιάσουμε το ταξίδι μας με όσο το δυνατόν λιγότερα pcr τεστ. Η κάθε χώρα είχε διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα εισόδου, οπότε είχαμε μια διαρκή μάχη με τον χρόνο, από την ώρα που η μπατονέτα άγγιζε τα ρουθούνια μας. Και ασφαλώς είχαμε την αγωνία να μη νοσήσουμε».

Πίσω από τον φακό

«Η δουλειά ενός φωτογράφου είναι να αποστασιοποιείται από την παρέα και να βλέπει το μεγαλύτερο κάδρο. Τις πόλεις που περπατούσαμε, τους ανθρώπους που συναντούσαμε, τα βλέμματα των περαστικών, οτιδήποτε δεν είναι ορατό με το γυμνό μάτι του γρήγορου ρυθμού της καθημερινότητας».

Κάθε πόλη που φωτογράφισα ήταν και μια διαφορετική εμπειρία. Δύσκολα θα μπορούσα να ξεχωρίσω. Ωστόσο, αν χρειαστεί να σκεφτώ θα ξεχώριζα το Παρίσι και λόγω του παριζιάνικου αέρα, αλλά και του φωτογραφικού μου ονείρου που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα. Είχα από όταν τελείωσα το σχολείο όνειρο να φωτογραφίσω μία νύφη στα στενά της Μονμάρτης και αυτό έγινε πραγματικότητα σε αυτό το ταξίδι. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη φωτογράφιση θα τη φιλοξενήσει και το γαλλικό Elle».

«Όσο κοινότυπο και να ακούγεται η κάθε χώρα είναι μοναδική. Όχι μόνο λόγω της διαφορετικής αρχιτεκτονικής των χωρών ή των γαστρονομικών παραδόσεων, αλλά κυρίως λόγω των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτές. Εξάλλου αυτό που ανακαλύψαμε σε αυτό το ταξίδι είναι πως οι άνθρωποι ομορφαίνουν τις πόλεις».

«Όσο κοινότυπο και να ακούγεται η κάθε χώρα είναι μοναδική».

«Εάν θα έπρεπε όμως να ξεχωρίσω κάποιες στιγμές στο ταξίδι, αναμφίβολα θα ήταν το μπάσκετ που παίξαμε με ντόπιους, στις γειτονίες του Στρασβούργου, το κρασί στο Σηκουάνα με το παριζιάνικο ηλιοβασίλεμα και το βράδυ που περάσαμε στην Αιώνια πόλη μέσα στο βαν».

Μυστικά για ένα επιτυχημένο road trip

Η υπομονή είναι αρετή για τον Γιώργο Λιοπέτα προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία ένα road trip. «Ειδικά σε μεγάλες παρέες σαν τη δική μας, οι εντάσεις είναι αναπόφευκτες, όπως όμως και τα γέλια τα οποία σε αποζημιώνουν. Ένα επιτυχημένο road trip το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ασφαλές όχημα και προσεκτικούς οδηγούς. Τα υπόλοιπα τα φτιάχνει η παρέα».

«Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για τη διαμονή, είτε αυτή είναι σε ξενοδοχείο, είτε σε υπόγειο διαμέρισμα, είτε ακόμα ακόμα μέσα στο ίδιο το βαν, σημασία έχει ότι μοιράζεσαι αυτές τις στιγμές με τους φίλους σου. Ίσως το μόνο που έχει σημασία για μένα, είναι ο τομέας του φαγητού. Οπότε παιδιά ξέρετε, καλό μάγειρα να έχετε μαζί σας σε πιθανό road trip. Θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ίσως και για αυτό στους μάγειρες της παρέας, αφιέρωνα περισσότερη ώρα για να τους φωτογραφίσω, για να τους κρατάω ικανοποιημένους».