Getty Images Sonja Flemming
FITNESS

Martin Licis: Ο δυνατότερος άνθρωπος του κόσμου τρώει 8000 θερμίδες τη μέρα και βλέπει καρτούν

Με καταγωγή από τη Λετονία και μεγαλωμένος στις ΗΠΑ, ο Martin Licis δεν είναι ο στερεοτυπικός δυνατότερος άνθρωπος του πλανήτη. Μάλλον είναι το ακριβώς αντίθετο.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή. Το να ορίσεις από την αρχή ποιος είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι εύκολο. Και δεν είναι εύκολο γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τον ταχύτερο ή τον ψηλότερο. Δηλαδή δεν είναι μετρήσιμη η δύναμη. Αυτό το μπέρδεμα προσπαθεί να ξεδιαλύνει εδώ και κοντά μισό αιώνα o διαγωνισμός “World’s Strongest Man’ που πολύ απλά γίνεται προκειμένου, όπως λέει και το όνομα του, να αναδειχθεί ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο. Και για το 2019 αυτό δεν ήταν άλλος από τον Aμερικανό με λετονικές ρίζες, Martins Licis. Πρόκειται για τον 30χρονο που χώθηκε ανάμεσα στους γνωστούς Hafþór Júlíus Björnsson (ξέρετε τον τύπο από το Game of Thrones) αλλά και το μεγάλο όνομα Brian Shaw.

Ο Licis γεννήθηκε στη Ρίγα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1990. Ωστόσο, αγωνίζεται με τα χρώματα των ΗΠΑ καθώς έχει διπλή ιθαγένεια με δεδομένο ότι η οικογένειά του πήγε στις ΗΠΑ, όταν εκείνος ήταν μόλις 4 ετών. Η αγάπη του για την άρση βαρών ήρθε από πολύ νωρίς. Ο ίδιος επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι του παππούδες του στη Λετονία. Εκείνοι ήταν αγρότες, οπότε τους βοηθούσε στις εργασίες τους. Ταυτόχρονα όμως ο παππούς του ήταν και ένας παλιός αθλητής της άρσης βαρών. Η αγάπη του για την άρση πραγμάτων προέκυψε λίγο-πολύ από αυτόν τον συνδυασμό. Πρώτα αγροτικές εργασίες και μετά βέβαια η οικογενειακή παράδοση. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε την καριέρα του ως personal trainer πρώτα και λίγο αργότερα ως αθλητής.

Είχε μεσολαβήσει και κάτι που για τον ίδιο υπήρξε καθοριστικό. Σε μικρή ηλικία και ενώ περίμενε το λεωφορείο ξυλοκοπήθηκε άγρια από τρία μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που τον πείσμωσε. Το γυμναστήριο έγινε μέρος της ζωής του. Ο ίδιος έκανε τα πάντα προκειμένου να δυναμώσει και τελικά “κανείς να μην μπορέσει να τον αγγίζει”. Κάπου εδώ οι σεναριογράφοι του Cobra Kai μάλλον θα ήταν περήφανοι.

Το 2019, λοιπόν, έφτασε στην κορυφή του World’s Strongest Man. Με ύψος 1,92 μέτρα και βάρος κοντά στα 165 κιλά κατάφερε να ξεπεράσει τους αντιπάλους του. Τον βοήθησε εκτός από τη δύναμη, η ταχύτητά του και η πολύ καλύτερη φυσική του κατάσταση. “Όταν σκέφτομαι όλα αυτά τα χρόνια που έχω αφιερώσει σε αυτό, τις μάχες, τις ανησυχίες, την αβεβαιότητα και την αμφιβολία για τις ικανότητες μου…άξιζαν. Όλα αυτά άξιζαν. Είμαι πραγματικά χαρούμενος για όλες αυτές τις προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεράσω”.

Αν τα διαβάζετε όλα αυτά και σκέφτεστε ένα τύπο με μπόλικο τσαμπουκά και μίσος μάλλον κάνετε λάθος. Ο Licis είναι αρκετά χαμηλών τόνων. Πώς τα κατάφερε να σηκώσει 9 φορές μια μπάρα βάρους 340 κιλών και να μετακινήσει δύο monster trucks; “Προετοιμάστηκα κάνοντας γυμναστική, τρώγοντας και με πολύ καλό ύπνο. Α και βλέποντας cartoon!”. Εκτός από αυτά όμως ο Martins έχει και ως χόμπι τη μαγειρική αλλά και τη ζωγραφική. Ειδικά στην καραντίνα ήταν αυτή που τον βοήθησε να περάσει την ώρα του. Παράλληλα βέβαια με πολλές ώρες γυμναστικής.

Ο Licis δυστυχώς δεν θα αγωνιστεί στο επόμενο ‘World’s Strongest Man’. Ένα σοβαρό ατύχημα τον τράβηξε πίσω. Το σοβαρό ατύχημα ήταν ότι τον χτύπησε ένα αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά πολύ γρήγορα ο ίδιος επανήλθε. Απλά, ξέρετε, για να συμμετάσχει κανείς σε έναν τέτοιο διαγωνισμό -και μάλιστα υπερασπιζόμενος τον τίτλο του- το “επανήλθα” δεν αρκεί. Χρειάζονται μήνες πολύ σκληρής γυμναστικής. Μαζί βέβαια με μια διατροφή που καμιά φορά αγγίζει τις 10.000 θερμίδες. Ήμαστε σίγουροι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιστρέψει δυνατότερος από ποτέ το 2021.

Αν όχι, δεν πειράζει. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ένα από τα όνειρά του είναι να γίνει και επαγγελματίας gamer. Bλέπετε, εκτός από την άρση 340 κιλών και τη μετακίνηση φορτηγών, ο Licis λατρεύει και τα video games. Γενικά, όπως θα καταλάβατε είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση.