ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ιστορίες βιωσιμότητας με τον Γιώργο Καράβα: Οι επιχειρήσεις που τολμούν

Στη νέα YouTube σειρά Sustainable Stories, powered by glo, ο Γιώργος Καράβας αποκαλύπτει μοναδικές ιστορίες βιωσιμότητας μέσα από λαμπρά παραδείγματα του ελληνικού επιχειρείν.

Ήξερες ότι για ένα τζιν που με ελαφριά καρδιά αγόρασες στις εκπτώσεις, λέγοντας στον εαυτό σου τη δικαιολογία ότι ακόμη και να μην το φορέσεις άμεσα, κοστίζει πάμφθηνα, στην ουσία κόστισε 7.500 λίτρα νερού στο περιβάλλον για να παραχθεί; Είτε ότι το τελευταίο smartphone το οποίο εγκατέλειψες με την αγορά καινούργιου προστέθηκε στη λίστα των 750 εκατομμυρίων συσκευών που αποσύρονται ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα, καταλήγοντας κατά βάση σε χωματερές και σπαταλώντας, έτσι, πολύτιμους πόρους που στερεύουν, όπως το κοβάλτιο των μπαταριών;

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, όπου οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης αποτυπώνονται μπροστά μας με στοιχεία όπως η αύξηση της θερμοκρασίες, οι δασικές πυρκαγιές, οι μακρές ξηρασίες και οι καύσωνες κάθε καλοκαίρι. Τα αποθέματα τελειώνουν και είναι αποδεδειγμένο πως συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό και τρόπο τη βιομηχανική παραγωγή, μετράμε αντίστροφα για τον πλανήτη Γη.

Ευτυχώς, υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα επιχειρήσεων εκεί έξω, που δείχνουν στην πράξη πως πέρα από την ευκολία της μαζικής παραγωγής, υπάρχει και ο δρόμος της κυκλικής οικονομίας, της βιωσιμότητας και του zero waste. Θες να πάρεις μία γεύση από αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο του επιχειρείν; Ακολούθησε τα βήματα του Γιώργου Καράβα ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο παρουσιαστή στη νέα mini σειρά documentaries Sustainable Stories, powered by glo και ξεναγεί το κοινό στις μοναδικές ιστορίες βιωσιμότητας που κρύβονται πίσω από ελληνικά brands.

Σε κάθε επεισόδιο, μια διαφορετική εταιρεία αποκαλύπτεται, δίνοντας ιδέες για έναν πιο οικολογικό και ευσυνείδητο τρόπο ζωής.

Επιχειρήσεις με τόλμη και συνείδηση

Ποια είναι μερικά από αυτά τα εγχειρήματα που τόλμησαν να κυνηγήσουν το πράσινο μοντέλο; Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς γνωρίζουμε το Fabric Republic, το πρώτο σύστημα πλεονάζοντος ρουχισμού στη χώρα που ανακυκλώνει αλλά και επαναχρησιμοποιεί υφάσματα, προωθώντας ρούχα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ενώ στα επόμενα επεισόδια μας έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ιδρυτή του Papercuts που παρασκευάζει καρέκλες, σκαμπό κι άλλα έπιπλα από ανακυκλωμένο χαρτόνι και την εταιρεία Pandas με τα λαχανί «αρκουδομηχανήματα», τα οποία εξαργυρώνουν παλιά smartphones στο λεπτό. Έχουμε εταιρείες που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά απόβλητα και τη συλλογή μπαταριών.

Πίσω από τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες βρίσκονται η Μαριάννα, ο Αλέξανδρος, ο Φάνης και άλλοι που ξεκίνησαν από το μηδέν, με οδηγό την αγάπη τους για το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία. Δεν ήταν ένας εύκολος δρόμος, όπως απαντούν στον Γιώργο Καράβα, που τους επισκέπτεται στα ατελιέ και τα εργαστήριά τους. Υπήρχαν ανασφάλειες, φόβοι, χρειάστηκε να ξεπεράσουν εμπόδια και να εφεύρουν τεχνικές που δεν υπήρχαν μέχρι τότε στο παραγωγικό μοντέλο, ώστε να οικοδομήσουν μια εταιρεία με –πραγματικά– μηδενικό αποτύπωμα.

Αλλά πέτυχαν επειδή η ιδέα τους έλυνε απόλυτα πραγματικά προβλήματα του σήμερα, όπως το πώς μπορούμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας, η οποία σημειωτέον είναι η δεύτερη πιο μολυσματική βιομηχανία αυτή τη στιγμή, είτε το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα απόβλητα των ηλεκτρονικών συσκευών, για τα οποία απαιτείται ενδελεχής διαχωρισμών των υλικών προκειμένου να ανακυκλωθούν.

Ανάμεσα σε όλα, η σειρά Sustainable Stories, powered by glo είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και για τις δικές μας συνήθειες: μαθαίνουμε να δίνουμε δεύτερη ζωή στα ρούχα και τις ηλεκτρονικές συσκευές, να αποφεύγουμε το πλαστικό και να προσέχουμε δεόντως πού καταλήγουν οι μπαταρίες, καθώς μία μόνο μπαταρία είναι ικανή να μολύνει μέχρι και 1.500 λίτρα νερού.

Συντονίσου στα κανάλια του glo, και γνώρισε τον κόσμο του ελληνικού πράσινου επιχειρείν