Unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

Μερικά από τα πιο όμορφα χωριά στα νησιά της Ελλάδας

Από το γραφικό ψαροχώρι Κλήμα στη Μήλο και τις όμορφες Λεύκες στην Πάρο μέχρι την αρχοντική Ερμούπολη της Σύρου και το πολύχρωμο Νημποριό στη Χάλκη.

Η αναζήτηση της τέλειας παραλίας και η χαλάρωση κάτω από τον ήλιο είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα των διακοπών. Αν θέλεις όμως να γνωρίσεις καλύτερα ένα νησί, τότε αξίζει να περιηγηθείς στα χωριά του. Εκεί, γνωρίζεις τη φιλοξενία των ντόπιων, ακούς για την ιστορία του τόπου και μαθαίνεις καλύτερα το μέρος το οποίο έχεις επιλέξει να επισκεφτείς.

Τα νησιά της Ελλάδας μπορεί να φημίζονται για τις παραλίες τους, όμως είναι και τα χωριά τους αυτά που κερδίζουν τις εντυπώσεις και μένουν χαραγμένα στο μυαλό και στις φωτογραφίες σου. Δύσκολο να ξεχωρίσεις μόνο μερικά χωριά από τα ελληνικά νησιά, καθώς το καθένα ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του.

Από το γραφικό ψαροχώρι Κλήμα στη Μήλο και τις όμορφες Λεύκες στην Πάρο μέχρι την αρχοντική Ερμούπολη της Σύρου και το πολύχρωμο Νημποριό στη Χάλκη, αυτά είναι μερικά από τα πιο όμορφα χωριά στα νησιά της Ελλάδας.

Ερμούπολη, Σύρος

Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που αποπνέει μια αίσθηση νεοκλασικού ρομαντισμού. Από το εντυπωσιακό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, τα αρχοντικά στη συνοικία Βαπόρια, τη δημοτική βιβλιοθήκη και τα αξιοθαύμαστα μουσεία του νησιού, αξίζει να την εξερευνήσει κανείς.

Νημποριό, Χάλκη

Το μικρότερο σε μέγεθος κατοικημένο νησί των Δωδεκανήσων, η Χάλκη, μπορεί να υπερηφανεύεται για τις ομορφιές της. Το λιμάνι της και το μοναδικό χωριό του νησιού, το Νημποριό, είναι γνωστό για τα πολύχρωμα σπίτια του, τα οποία βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Περίπου 2,5 χλμ. μακριά βρίσκεται το Χωριό, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ερείπια του 15ου αιώνα. Από το Φρούριο, μπορείς να απολαύσεις μία υπέροχη θέα μέχρι το Καρπάθιο Πέλαγος.

Κατάπολα, Αμοργός

Ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια στο Αιγαίο Πέλαγος και το κύριο λιμάνι της Αμοργού, τα Κατάπολα είναι χτισμένα γύρω από μια αμμώδη παραλία στη μέση του κόλπου. Καθώς μπαίνεις στο λιμάνι ξεπροβάλλουν οι οικισμοί με τα κάτασπρα σπιτάκια.

Αριστερά στο βόρειο άκρο, προβάλει το Ξυλοκερατίδι με την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στην αρχή του οικισμού, στο κέντρο το Ραχίδι με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου να φαίνεται πρώτη και δεξιά τα Κατάπολα εκεί που βρίσκεται η κεντρική προβλήτα. Υπάρχουν επίσης ερείπια ενός αρχαίου μινωικού οικισμού, όπου μπορεί να φτάσει κανείς με τα πόδια από το χωριό.

Άγιος Γεώργιος, Ηρακλειά

Το μικροσκοπικό κυκλαδίτικο νησί της Ηρακλειάς ξεπηδά από τη θάλασσα μεταξύ Νάξου και Ίου. Ο Άγιος Γεώργιος είναι το κύριο λιμάνι και το μεγαλύτερο χωριό εδώ. Τα περισσότερα από τα σπίτια των 150 μόνιμων κατοίκων έχουν θέα στο Αιγαίο και το σκηνικό είναι απλά υπέροχο. 

Γιαλός, Σύμη

Χτισμένη αμφιθεατρικά στη πλαγιά ενός λόφου, η πόλη της Σύμης χωρίζεται σε δυο οικισμούς. Τον Γυαλό που είναι και το λιμάνι του νησιού και το Χωριό το οποίο αποτελεί τον κύριο οικισμό. Στον Γιαλό, θα θαυμάσεις το ιστορικά κτίσματα, έναν ναό του 1838, το τελωνείο, την ψαραγορά, το πέτρινο γεφύρι, το άγαλμα του μικρού ψαρά, το ρολόι του 1881 και τον παλιό ταρσανά στη συνοικία Χαράνι.

Κλήμα, Μήλος

Αυτό το μικροσκοπικό ψαροχώρι είναι γεμάτο με Σύρματα, τα διώροφα σπίτια των ψαράδων, όπου χρησιμοποιούσαν το κάτω μέρος για να αποθηκεύουν τις βάρκες τους. Σε αυτό το γραφικό ψαροχώρι, βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στο Λούβρο.

Απείρανθος, Νάξος

Χτισμένη στην καρδιά της ορεινής Νάξου, στους πρόποδες του βουνού Φανάρι, ανάμεσα σε δύο κοιλάδες με αμπέλια και περιβόλια, η Απείρανθος διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την αρχιτεκτονική της μορφή, από την εποχή της ενετοκρατίας. Μαρμάρινα στενά καλντερίμια, σκεπασμένα συχνά με αψιδωτές καμάρες, πύργοι που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της ενετοκρατίας, διώροφα πέτρινα σπίτια με ιδιότυπες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και μικρές πλατείες.

Εντυπωσιακός είναι ο πύργος του Ζευγώλη (17ου αι.), κτισμένος πάνω σε βράχο, στην είσοδο του χωριού. Αξίζει να επισκεφτείς τη Μουτσούνα, έναν γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό που αποτελεί και το επίνειο της Απειράνθου.

Λεύκες, Πάρος

Πανέμορφα στενάκια, παλιά πλυσταριά, υπέροχη θέα και γραφικά μαγαζιά καθιστούν τις Λεύκες ένα από τα πιο όμορφα, ορεινά χωριά της Πάρου. Εδώ, κυριαρχεί το πράσινο -σε αντίθεση με το κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο- και η κεντρική πλατεία του χωριού ενδείκνυται για τον πρώτο καφέ της ημέρας.

Τριαντάρος, Τήνος

Δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα χωριό της Τήνου, και σίγουρα ο καθένας έχει το αγαπημένο του. Με μοναδική θέα στην Τήνο, σεβασμό στα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και σε απόσταση μόνο 7 χλμ. από τη Χώρα, ο Τριαντάρος αποτελεί την τέλεια επιλογή για να μείνεις στο νησί.

Η Βρύση (στο πάνω χωριό) και το Ξυνάρι (στο κάτω χωριό) είναι τα δύο παραδοσιακά πηγάδια του Τριαντάρου, ενώ οι πηγές με τις λεύκες αποτελούν σημείο αναφοράς. Στην πλατεία του Ξυναριού, σώζεται τμήμα από το παλιό παραδοσιακό λιοτρίβι.

Σίγουρα, αυτά ήταν μόνο μερικά από τα πιο όμορφα χωριά σε νησιά της Ελλάδας. Υπάρχουν και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να γεμίσουν έναν ολόκληρο λεύκωμα γεμάτο καλοκαιρινές αναμνήσεις. Πάντα θα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψεις στο Αιγαίο και το Ιόνιο.