Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Μία fast food δίαιτα που δίνει άμεσα αποτελέσματα

Φάε άφοβα κρέπες, σουβλάκια και πίτσες - με μία μόνο προϋπόθεση.

Όταν ακούς τη λέξη «δίαιτα» ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; Πιθανότατα θα σκέφτεσαι μικρές μερίδες ήπιων, βαρετών διατροφικών τροφίμων. Ένα μικρό στήθος κοτόπουλου με λίγο μπρόκολο στον ατμό, πλιγούρι βρώμης, τυρί cottage και σαλάτα. Πολλή σαλάτα. Ή ίσως θα σκέφτηκες μία από τις πολλές μοντέρνες δίαιτες που κατάφεραν να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού όλα αυτά τα χρόνια.

«Μην τρώτε υδατάνθρακες, παχαίνουν!» φωνάζουν οι λάτρεις των Atkins και όσοι «ζηλωτές» είναι κατά των carbs. Βλέπετε, αυτό είναι το κοινό στοιχείο σε όλες σχεδόν τις μοντέρνες δίαιτες: αποκλεισμός τροφίμων. Πρέπει πάντα να κόβεις μαχαίρι συγκεκριμένους τύπους φαγητών που πραγματικά είναι νόστιμα και σου αρέσουν. H fast food δίαιτα είναι μία ουτοπία. Ή μήπως όχι;

Μερικές δίαιτες έχουν ενσωματώσει “cheat days” όπου μπορείς να φάς ό,τι θέλεις, μια ημέρα μόνο την εβδομάδα. Αλλά αυτή η αθώα ιδέα συχνά οδηγεί σε καταστροφή της δίαιτας. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις μέρες ως δικαιολογία, για να καταναλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο fast food. Η δίαιτα είναι καταδικασμένη για αποτυχία.

Τώρα τα καλά νέα. Δε χρειάζεται να εγκαταλείψεις κανένα από τα αγαπημένα σου τρόφιμα για να χάσεις βάρος. Ούτε ένα. Ούτε τις κρέπες με τη νουτέλα, ούτε τα cheeseburger του ενός ευρώ, ούτε τα πιτόγυρα και τα λαδολεμονάτα σουβλάκια, ούτε τις πίτσες.

Το μυστικό είναι ένα: Για να χάσεις βάρος, πρέπει να τρως λιγότερες θερμίδες από ό,τι καίει το σώμα σου, σε τακτική βάση. Αυτή η ευέλικτη δίαιτα δοκιμάστηκε από έναν καθηγητή στο Kansas State University που έχασε 12 κιλά μέσα σε 2 μήνες. Ίσως, ακούγεται ακραίο ή και fake news, αλλά πάμε να δούμε παρακάτω πώς και αν επιτυγχάνεται αυτό.

Η ευέλικτη δίαιτα είναι απλώς ένας τρόπος που δίνει έμφαση στην πρόσληψη θερμίδων και στη σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών έναντι των επιλογών τροφής. Την ακολουθούν αρκετοί bodybuilders. Η βασική προϋπόθεση είναι αυτή: Προσδιορίζεις περίπου πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις για να χάσεις βάρος.

Στη συνέχεια, υπολογίζεις τους στόχους σου στα μακροθρεπτικά συστατικά – δηλαδή, πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λίπους στοχεύεις σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα. Όσο καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από ό,τι καίει το σώμα σου, θα χάσεις βάρος.

Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι πρέπει να τρως μόνο πρόχειρο φαγητό με έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Για βέλτιστη υγεία και πρόληψη ασθενειών, είναι σημαντικό να ακολουθείς μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά. Τουλάχιστον το 80% της διατροφής σου πρέπει να αποτελείται από θρεπτικές τροφές και το υπόλοιπο 20% από fast food.

Τρία βήματα απαιτούνται μόνο: 1) Υπολόγισε τις θερμίδες, 2) υπολόγισε τα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφίμων που επιλέγεις και 3) μέτρα τις θερμίδες που καταναλώνεις και, προαιρετικά, 4) κάνε προσαρμογές αν χρειαστεί.

Ωστόσο, πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου τις παραπάνω θερμίδες, όπως η μαγιονέζα στη σαλάτα ή το ελαιόλαδο στο κοτόπουλο. Προτίμησε ένα με δύο φρούτα την ημέρα και μια μικρή σαλάτα χωρίς πολλά λάδια. Πιες αλκόολ, αλλά με μέτρο και πάντα με υπολογισμό θερμιδών. Μπορείς να τη δοκιμάσεις, αλλά πάντα να θυμάσαι ότι όλα τα πράγματα χρειάζονται μερικές θυσίες. Μικρή ή μεγάλη αλήθεια, θα φανεί στο χειροκρότημα.