24 Media
FITNESS

Μια προπόνηση γιόγκα για να συμπληρώσεις την προπόνησή σου

Εννιά ασκήσεις ενδυνάμωσης που μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό πρόγραμμα της γυμναστικής σου.

Με ρίζες από την Ανατολή, η γιόγκα είναι μία από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος, η οποία περιλαμβάνει διατάσεις του σώματος βασισμένες στη συγκέντρωση του νου, στην αναπνοή και στον διαλογισμό.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η εισαγωγή της στην Αμερική και έπειτα σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, τής προσέδωσε κι άλλες διαστάσεις. Με την πάροδο των ετών εμφανίστηκαν δεκάδες είδη γιόγκα που στοχεύουν στην ευελιξία, την ενδυνάμωση αλλά και στην εκγύμναση όλων των μυών του σώματος, καθιστώντας τη συγκεκριμένη πρακτική προσιτή και ευχάριστη σε κάθε ηλικία και φύλο.

Όπως μας εξήγησε η Ντάρια Γούτου, Anusara Elements yoga teacher, “Στον κόσμο της γιόγκα δεν έχουν θέση τα στερεότυπα. Η γιόγκα, πχ, δεν είναι μόνο για γυναίκες. Δεν είναι βαρετή. Δεν είναι θρησκεία. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη”.

24 Media

(Φωτογραφίες & GIF: Ειρήνη Προβίδα)

Όπως όλα τα είδη γυμναστικής, έτσι και το συγκεκριμένο έχει παρά πολλά οφέλη για το σώμα μας.

Η σωστή πρακτική με τον κατάλληλο δάσκαλο θα σε κάνει πιο δυνατό. Θα ανακουφίσει τους μυς σου από κάθε πιάσιμο, θα κάψεις λίπος, θα ‘ανοίξει’ το σώμα σου και στο τέλος κάθε προπόνησης θα νιώθεις άλλος άνθρωπος.

Πέρα απ’ αυτά, η γιόγκα είναι απαραίτητη σε όσους γυμνάζονται με βάρη και όργανα γυμναστηρίου ή κάνουν εντατικό τρέξιμο. Αυτό, γιατί οι μύες έχουν την τάση να ΄’μαζεύονται’ με τον καιρό κι αν δεν διαταχθούν σωστά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο μέλλον θα οδηγήσουν σε μυοσκελετικούς πόνους.

“Την πρακτική στη γιόγκα την ορίζεις εσύ ανάλογα με τις δυνατότητές σου και σταδιακά την εξελίσσεις”, ξεκαθαρίζει η Ντάρια Γούτου. “Η γιόγκα είναι ένα σύστημα που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις δυνατότητες, τη διάθεση και τις αντοχές του σώματός σου. Το πώς θα την εξελίξεις (και θα εξελιχθείς μαζί της) είναι στο χέρι σου”.

5 διαχρονικά εμπνευστικές ατάκες για τη γιόγκα

> Η γιόγκα είναι ο χορός κάθε κυττάρου με τη μουσική της κάθε αναπνοής που δημιουργεί εσωτερική γαλήνη και αρμονία.

> Είσαι μόνο ένα μάθημα γιόγκα μακριά από την καλή διάθεση.

> Η γιόγκα διδάσκει πώς να ακούς το σώμα σου.

> Η γιόγκα προσθέτει χρόνια στη ζωή σου και ζωή στα χρόνια σου.

> Η γιόγκα είναι η μεθοδολογία με την οποία φανερώνουμε το θαύμα που υπάρχει ακριβώς μπροστά μας.

Μια καλή προπόνηση

Οι ασκήσεις που προτείνει σήμερα η Ντάρια Γούτου έχουν στόχο την ενδυνάμωση και μπορείς να τις εντάξεις στο πρόγραμμα της τακτικής σου προπόνησης, προκειμένου να το κάνεις ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Ο πολεμιστής

24 Media

Στάση ισορροπίας και ενδυνάμωσης των ποδιών και των κοιλιακών. Βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση.

Το βασιλικό περιστέρι

24 Media

Διατείνει τον λαγονοψοΐτη, δυναμώνει τη μέση, ‘ανοίγει’ τους μηρούς και τους γοφούς, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ιδανική στάση / άσκηση για δρομείς και ποδηλάτες.

Η στάση της γέφυρας

24 Media

Δυναμώνει τους ρομβοειδείς, ανοίγει τους ώμους, δυναμώνει τους τετρακέφαλους, τους δικέφαλους κ τους γλουτούς, ανοίγει τον θώρακα, τα ισχία και το μπροστινό μέρος των μηρών. Επιπλέον, συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η στάση του μισοφέγγαρου

24 Media

Απαιτεί ισορροπία, δύναμη και χάρη. Κατά την εκτέλεσή της πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και να έχεις ελέγχεις πλήρως το σώμα σου. Όταν την κατακτήσεις, θα σε βοηθήσει να δυναμώσεις τα πόδια και τον κορμό σου.

Η στάση της νέας Σελήνης

24 Media

Εκτείνει τους τετρακέφαλους και τον λαγονοψοΐτη. Με την οπίσθια κάμψη ανοίγει το στήθος, κι έχει τονωτική επίδραση στους νεφρούς και στο συκώτι.

Η στάση του Γερακιού

24 Media

Δυναμώνει τα χέρια και τους καρπούς, ανοίγει το πάνω μέρος της πλάτης, σφίγγει τους κοιλιακούς και ενισχύει γενικά τον κορμό.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού

24 Media

Τονώνουν τους ώμους, τα χέρια, τους καρπούς, την πλάτη, τους κοιλιακούς.

Η ανεστραμμένη (L-pose)

24 Media

 

Δυναμώνει όλο το πάνω μέρος του σώματος. Αλλάζει τη ροή του αίματος και στέλνει περισσότερο οξυγόνο προς το κεφάλι, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η εγκεφαλική λειτουργία. Επιδρά ευεργετικά στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στη διαχείριση καταστάσεων. Παράλληλα, επηρεάζει το λεμφικό σύστημα με αποτέλεσμα να τονώνει το ανοσοποιητικό και να μας γεμίζει ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Η περιστροφική στάση του Σκαμνιού

24 Media

Δυναμώνει τα πόδια, τους γλουτούς και την κοιλιά. Με την περιστροφή κάνουμε μασάζ στα όργανά μας και στους κοιλιακούς. Συνολικά, η συγκεκριμένη κίνηση συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος.

> Ακολούθησε την Ντάρια Γούτου στο Instagram (@dariayoga) για περισσότερες ασκήσεις και εμβάθυνση στη γιόγκα.

> Ακολούθησε τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram (@vpolimero) για περισσότερες ασκήσεις και περισσότερη έμπνευση.

> Ευχαριστούμε για την φιλοξενία το Meltdown Fitness House. Διεύθυνση: Λεωφόρος Κύπρου 172, Αργυρούπολη. Τηλ: 6944691723.