iStock
THE BIG BLUE SUMMER

Μία βόλτα στην άλλη Μύκονο, αυτή που γνωρίζουν λίγοι

Ποιος είπε ότι η Μύκονος δεν προσφέρεται για εναλλακτικές διακοπές; Σου δίνουμε όλα τα tips για να γνωρίσεις την άλλη πλευρά της.

Τα κλισέ δεν θα είχαν φτάσει να γίνουν κλισέ εάν δεν είχαν κάποια δόση αλήθειας. Όχι λοιπόν, δεν είμαι εδώ για να σας πω ότι η Μύκονος προσφέρεται για διακοπές αλά Κυκλάδες των 1960s. Το νησί έχει γίνει συνώνυμο με τις υπηρεσίες πολυτελείας του και ναι, η Χώρα του τον Αύγουστο έχει κόσμο. Πολύ κόσμο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Μύκονος δεν έχει εναλλακτικές επιλογές που δεν θα ανατινάξουν το πορτοφόλι σου, που δεν είναι αναμενόμενες, που προσφέρουν ηρεμία και μία άλλη εικόνα για το Νησί των Ανέμων.

Αν σε ενδιαφέρει αυτή η Μύκονος από άλλη άποψη, συνέχισε παρακάτω.

Φέτος το καλοκαίρι μπορείς να βρεθείς στον προορισμό σου με την άνεση και την ασφάλεια της AEGEAN. Επίλεξε έναν από τους 160 προορισμούς της αγαπημένης αεροπορικής εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνε την κράτησή σου και απόλαυσε το ταξίδι και τις διακοπές σου!

Αποστολή Μύκονος, οι ήσυχες παραλίες

Άγιος Σώστης όνομα και πράγμα. Λαμπερή αμμουδιά, μεγάλη έκταση που δεν πνίγεται ποτέ από τον κόσμο, ένας μικρότερος κολπίσκος για όσους τους προτιμούν και, γενικώς, κατάσταση ζεν. Προτείνω το απογευματινό μπάνιο (ή και το ολοήμερο) για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Η παραλία είναι ανοργάνωτη και πάντα ήσυχη.

Ανοργάνωτες, εξίσου ή/και πιο ήρεμες είναι επίσης ο σχεδόν ερημικός Φωκός με το κίτρινο σκηνικό της Άγριας Δύσης, η Μυρσίνη ή Μερσίνη που θα βρεις πολύ κοντά του μαζί με μια έκπληξη για εντελώς πριβέ βουτιές, η απομονωμένη Μερχιά με τα αρμυρίκια της, η μυστική Τραγόμαντρα ακριβώς δίπλα, η Κάπαρη των λίγων και φανατικών με θέα τη Δήλο, και ο μικρός, αξιολάτρευτος Λούλος με τα γαλαζοπράσινα νερά, λίγο μακρύτερα από τη βοή του διάσημου Καλού Λιβαδιού.

Aν νιώθεις περιπετειώδης, φόρεσε τα κλειστά σου παπούτσια για τη Φραγκιά. Τα τιρκουάζ νερά της είναι λαχταριστά, η πρόσβασή της όχι και τόσο. Γι’ αυτό και παρότι είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, παραμένει η πιο αθόρυβη.

Αν, τώρα, προτιμάς οργάνωση χωρίς τη φασαρία, προτίμησε την Αγία Άννα στην Παράγκα, το Αγράρι, το Γλυφάδι και τη Λιά. Δοκίμασε και τον αγαπημένο μου, μη τουριστικό πλην όμως οικογενειακό Άγιο Στέφανο, έχοντας υπόψιν ότι εκεί θα έχεις να αντιμετωπίσεις κουβαδάκια και το κύμα που σηκώνουν πού και πού τα πλοία της γραμμής που τον πλησιάζουν. Σε σχέση με όλες τις παραπάνω, είναι η πιο κοντινή στον πολιτισμό.

Για σένα που αγαπάς το Instagram, κάνε μια στάση και από τα Χουλάκια. Η παραλία έχει πάρει το όνομά της από τα προϊστορικά βότσαλα που υψώνονται εντός και εκτός της θάλασσας, γι’ αυτό και δεν θα καταφέρεις να κολυμπήσεις. Θα πάρεις όμως την πιο τέλεια φωτογραφία ερημιάς έβερ. (Μην πάρεις ωστόσο κάποιο από τα χουλάκια, να χαρείς. Προστατεύονται και είναι παράνομο).

Φαγητό + Ποτό

Αγαπημένο μου εναλλακτικό, funky μαγαζί όμως είναι το Notorious στην Αγία Κυριακή. Οι τιμές είναι λογικότατες, ο barman από άλλη δεκαετία, η μουσική πολύ συχνά live, ο κόσμος εκλεκτός, οι μπουκαμβίλιες έξω πάντα ανθισμένες και οι γάτες οι πιο φιλικές στο νησί.

Η Μύκονος έχει ένα από τα καλύτερα κρητικά μενού στις Μπαλωθιές, στο Απόμερο για το κλασικό μενού ταβέρνας with a twist, στο Απάγγειο για θαλασσινά εδέσματα. Στο Στέκι του Προέδρου θα πας και για το φαγητό και για την περιοχή της Άνω Μεράς. Ο οικισμός μοιάζει περισσότερο με ορεινό χωριό και θα σε βγάλει από το παραθαλάσσιο περιβάλλον της Μυκόνου. Η φιλοξενία της όμως θα σου υπενθυμίσει πού βρίσκεσαι και γιατί το νησί έγινε αυτό που έγινε.

Στον Μαθιό θα φας χαλαρό πρωινό, χαλαρό brunch, χαλαρό μεσημεριανό, χαλαρό δείπνο. Όλα χαλαρά κι ας είναι απέναντι από το Νέο Λιμάνι. Στο La Rosticceria θα χορτάσεις ιταλικό και το Kiki’s θα είναι η στάση σου πριν ή μετά το μπάνιο στον Άγιο Σώστη για ψητό στα κάρβουνα. Το Kiki’s είναι μικρό και έτσι η ουρά του αναγκαστικά μεγάλη. Μπορείς να πας κατά τις 11.30 για να πάρεις θέση ή απλώς να κάνεις περίπου μία ώρα υπομονή με την παρέα σου και το κρασί που θα σας κεράσουν. Θα σου φανεί τσιμπημένο, αλλά όταν πάθεις συγκοπή από τις μπριζόλες που θα φτάσουν στο τραπέζι, θα καταλάβεις.

Μιας που θα είσαι στη Λάκκα, μπες στον φούρνο του Γιώρα. Η ταπεινή του πόρτα δεν τον προδίδει, τον προδίδουν όμως οι μυρωδιές του. Μετράει από τον 17ο αιώνα και είναι ο παλαιότερος του νησιού. Για το χέρι μπορείς να πάρεις σουβλάκι από το Sakis Grill (είναι στη συνωστισμένη Χώρα μεν, αλλά σε σημείο που δεν μπορεί να πήξει εύκολα), ή να πας στο Oregano (εκεί μπορείς να κάτσεις κιόλας, ο κατάλογος είναι μεγάλος και οικονομικός). Καλαθάκια και κυρίως αμυγδαλωτά θα προμηθευτείς από το Κυκλάμινο, λούζα από τον Μαδούπα για να την τηγανίσεις με αυγά, και κοπανιστή από το Τυροκομείο Μυκόνου.

Για παγωτό, μη διανοηθείς να φύγεις από το νησί χωρίς μία στάση στο I Scream για τις χειροποίητες γεύσεις του. Η Lila Pause είναι μία από τις καλύτερες.

Πάμε Δήλο;

Ήξερες ότι οι Κυκλάδες ονομάστηκαν έτσι επειδή κυκλώνουν τη Δήλο;

Το ακατοίκητο νησί του Απόλλωνα φωτίζει το Αιγαίο, προστατεύεται από την UNESCO και φιλοξενεί την πιο καλοδιατηρημένη αρχαία πόλη στην Ελλάδα. Εκτός από θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο, η ιερότητα της Δήλου λογιζόταν τέτοια στην αρχαιότητα, που η γέννηση και ο θάνατος στο νησί απαγορεύονταν. Οι ετοιμόγεννες και οι ετοιμοθάνατοι μεταφέρονταν στη γειτονική Ρήνεια.

Θα πας κι εσύ στη Ρήνεια, ευτυχώς όχι για να πεθάνεις. Στο επίσης ακατοίκητο νησί έχει σταματήσει ο χρόνος. Όπως και στην αρχαιότητα, χωρικοί καλλιεργούν εκεί τις παρτίδες τους και αλωνίζουν ακόμα με άλογα. Θα περάσεις με κρουαζιερόπλοιο για να κάνεις μπάνιο στις παραλίες της κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Μαζί με τη Δήλο, οι Μυκονιάτες τις λέμε “Δήλες”. Διπλή δόση αντηλιακού εδώ στις βουτιές σου. Όταν η Μύκονος βράζει από τη ζέστη, στη Ρήνεια η θερμοκρασία σκαρφαλώνει ακόμη υψηλότερα.

Τρίτη σου εξόρμηση θα είναι το Τραγονήσι. Η προστατευόμενη βραχονησίδα είναι καταφύγιο της φώκιας Μονάχους Μονάχους και φιλοξενεί ένα φανταστικό σύστημα σπηλαίων. Προφανώς και θα βουτήξεις από το καραβάκι, αλλά αν θες να το πας στο επόμενο επίπεδο, θα πας οργανωμένα με την εταιρεία καταδύσεων που δραστηριοποιείται στη Μύκονο. Ετοιμάσου για υφάλους και αρχαίους αμφορείς.

Δεν θα χρειαστείς καραβάκι για να δεις την αγορά στον Άγιο Νικόλα της Καδένας στον γιαλό της Μυκόνου, λίγο μετά τα ξημερώματα. Είναι μπροστά στο Δημαρχείο, αλλά ούτως ή άλλως δεν γίνεται να τη χάσεις. Τη βλέπουν μονάχα οι τέρμα ξενύχτηδες και όσοι αγαπούν το πολύ πρωινό ξύπνημα. Εκεί απλώνονται ψάρια και λαχανικά από τους εμπόρους. Εναλλακτικά θα περάσεις και στον επισκέψιμο Αμπελώνα Βίωμα στη Μαού. Wine tasting, μέλι, παραδοσιακά προϊόντα και τα ζώα του αγροκτήματος.

Θα πας και στο Cine Manto. Το πιο άνετο θερινό που έχω πατήσει το πόδι μου. Με υπέροχο κήπο, εστιατόριο, δεξαμενή με χρυσόψαρα και κρίνα, και τον Πέτρο τον Πελεκάνο. Κι όμως, εκεί είναι η κατοικία του.

Για το Λαογραφικό Μουσείο θα κάνεις τρεις στάσεις στην πραγματικότητα. Στο Κτίριο του Κάστρου με τις επτά αίθουσες με το αντίγραφο της φορεσιάς της Μαντώς Μαυρογένους και το πηγάδι του πειρατή Μερμελέχα, του Ρομπέν των Δασών του νησιού, στο Σπίτι της Λένας με την αναπαράσταση της ζωής τον 19ο αιώνα και στον Μύλο του Μπόνη. Έναν από τους διάσημους μύλους που λειτουργεί ως το μοναδικό υπαίθριο μουσείο του Αιγαίου.

Τα τρία αυτά σημεία βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές οπότε δεν θα αποφύγεις τον κόσμο, αλλά θα αποζημιωθείς.

Για τελευταίο στοπ σου άφησα το μυστικό μας. Τον Αρμενιστή. Ο ανενεργός φάρος της Μυκόνου χτίστηκε το 1890 και φωτίστηκε με το τότε ολοκαίνουριο και μόλις βραβευμένο στη διεθνή έκθεση του Παρισιού σύστημα ηλεκτροδότησης. Βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού, τον φτάνεις από τον Άγιο Στέφανο και έχει πιθανώς την πιο στοιχειωμένη ιστορία των Κυκλάδων.

Στο ηλιοβασίλεμα θα είσαι εσύ, το άγριο γύρω τοπίο και το απέραντο γαλάζιο στα πόδια σου.