Enrico Fabian/Getty Images/Ideal Image
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως είναι μύθος ότι τα φρέσκα λαχανικά είναι πιο υγιεινά από τα κατεψυγμένα;

Κι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα «φρέσκα» λαχανικά είναι λιγότερο υγιεινά από τα κατεψυγμένα και υπάρχει εξήγηση.

Υπάρχει άραγε κάτι καλύτερο από μια νόστιμη, φρέσκια ντομάτα στη χωριάτικη το καλοκαίρι; Εντάξει πιθανότατα υπάρχει, αλλά κατάλαβες το επιχείρημα. Τα φρέσκα λαχανικά που μάλιστα έχουν μόλις κοπεί από τον κήπο είναι πάντα πειρασμός, όμως δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να τα προμηθευτούμε, ενώ αρκετές μέρες του χρόνου, απλά δεν είναι η εποχή τους. Είναι όμως τόσο μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στα λαχανικά «του κήπου» και τα κατεψυγμένα που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ;

Ερώτηση πρώτη: Πόσο φρέσκο είναι το «φρέσκο»;

© Dan Cristian Padure / Unsplash

Ο όρος «φρέσκα» εφαρμόζεται στα λαχανικά που δεν είναι κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα. Ωστόσο, το επίπεδο φρεσκάδας ποικίλλει. Τα προϊόντα αρχίζουν να χάνουν τις θρεπτικές τους υπερδυνάμεις από τη στιγμή της συγκομιδής τους, οπότε η επιλογή «φρέσκα και τοπικά» και η εποχιακή κατανάλωση είναι ιδανική. Οι πλανόδιοι μικροπωλητές στον δρόμο, οι συνεταιρισμοί τροφίμων και φυσικά η κατανάλωση κατευθείαν από την παραγωγή είναι οι καλύτερες πηγές πραγματικά φρέσκων λαχανικών. Τα προϊόντα στο τοπικό σουπερμάρκετ έχουν μαζευτεί εβδομάδες ή και μήνες πριν και το ρολόι συνεχίζει να χτυπάει όταν τα φέρνουμε στο σπίτι.

Ερώτηση δεύτερη: Πόσο «φρέσκα» είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά είναι εξίσου υγιεινά με τα φρέσκα, επειδή συλλέγονται και ψύχονται στο μέγιστο της φρεσκάδας και της θρεπτικής τους αξίας. Στην πραγματικότητα, ανάλογα με το πόσο καιρό ένα φρέσκο λαχανικό παραμένει αφάγωτο, η κατεψυγμένη επιλογή μπορεί να έχει συγκεκριμένο διατροφικό πλεονέκτημα.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι τα «φρέσκα» προϊόντα του μέσου νοικοκυριού που διατηρούνταν στο ψυγείο είχαν περίπου την ίδια ή λιγότερη θρεπτική αξία από τα κατεψυγμένα προϊόντα. Επομένως, το πρώιμο συμπέρασμα στο οποίο φτάνουμε είναι ότι αν θέλουμε να καταναλώσουμε φρέσκα προϊόντα είναι προτιμότερο να το κάνουμε λίγο μετά την κοπή τους και όχι μέρες μετά και αφού τα έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο.

Ωστόσο, όταν αγοράζουμε κατεψυγμένα λαχανικά, πρέπει να προσέξουμε και όλα τα πρόσθετα που αναγράφονται στη συσκευασία και τα καθιστούν λιγότερο υγιεινά, ιδιαίτερα αν στη συσκευασία περιέχεται σάλτσα. Επίσης, ανάλογα με το πόσο γρήγορα καταψύχθηκε το λαχανικό και αν το ξεπλύνατε πριν από την κατάψυξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν κάποια θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι αρκετά ώστε να έχουν τεράστιο αντίκτυπο.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αγοράς κατεψυγμένων λαχανικών

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα λαχανικά σημειώνουν ακόμη υψηλότερη βαθμολογία από τα αντίστοιχα φρέσκα, με τα κατεψυγμένα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα και το σπανάκι να έχουν υψηλότερα επίπεδα βασικών ενώσεων όπως η λουτεΐνη, το β-καροτένιο, η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες. Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι συνήθως επίσης πιο προσιτά και βολικά από τα φρέσκα. Αν και τα σωστά αποθηκευμένα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν «χαλάνε», θα υπάρξει μείωση της ποιότητας με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι καλύτερο να τα καταναλώνουμε εντός οκτώ μηνών από την αγορά τους.

Το πιο σημαντικό αντιστάθμισμα στα κατεψυγμένα έναντι των φρέσκων έρχεται κυρίως όσον αφορά την υφή και τη γεύση, καθώς τα κατεψυγμένα λαχανικά τείνουν να είναι πιο πολτώδη και πιο άνοστα. Είναι σημαντικό να μην ξεπαγώνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά πριν από το μαγείρεμα, ώστε το επιπλέον νερό από την κατάψυξη να έχει την ευκαιρία να μαγειρευτεί.