© Akshar Dave / Unsplash
SOCIAL MEDIA

Μήπως ήρθε το τέλος του Twitter;

Στελέχη που αποχωρούν, χρήστες που λένε το αντίο, αντίζηλοι που τρίβουν τα χέρια τους και δυσοίωνα hashtags. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά για τον Elon Musk.

«Να ξεκαθαρίσω κάτι σχετικά με το tweet που έκανε λόγο για παραίτηση του 75% των μηχανικών του Twitter: πρόκειται για φήμες που έχουν φτάσει στα αυτιά μου, από πηγές της εταιρείας. Δεν είναι επίσημα στοιχεία» έγραψε η Kyle Robison, ρεπόρτερ τεχνολογίας του Forbes, καθώς η φημολογία σχετικά με τον πιθανό θάνατο του Twitter είχε πάρει φωτιά.

Φυσικά, όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά ενδείξεις κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Από την άλλη πάλι, ο σοφός λαός λέει ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Η είσοδος του Elon Musk στο σύμπαν του Twitter πάντως άλλαξε όλα τα δεδομένα – προς το χειρότερο. Μειώθηκαν οι χρήστες, οι διαφημιστικές εισφορές και -κυρίως- μειώθηκε η εμπιστοσύνη

Τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε, λοιπόν, ένα ράλι από αρνητικές φήμες/ειδήσεις που έχουν να κάνουν με το μέχρι πρότινος πιο επιδραστικό κοινωνικό δίκτυο όσον αφορά τουλάχιστον τις οικονομικές και πολτικές εξελίξεις στον πλανήτη.

Υπό κανονικές συνθήκες, μάλλον θα μιλούσαμε για την αρχή του τέλους. Απλά ποτέ δεν ξέρει κανείς τι λαγούς μπορεί να βγάλει από το καπέλο του ο Νοτιοαφρικανός tech-entrepreneur.

Ποιες όμως είναι οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών, ιδιαίτερα επί αμερικανικού εδάφους;

Μαζικές αποχωρήσεις στελεχών

Δεν είναι απλά φήμη, αλλά πραγματικότητα: στελέχη και μηχανικοί-κλειδιά για τη λειτουργία του Twitter έχουν ήδη δηλώσει την παραίτησή τους. Η Πέμπτη που μας πέρασε μπορεί να μείνει στην ιστορία ως  «Η Πέμπτη της Μεγάλης Εξόδου». Σχεδόν κανείς δε θέλησε να δεχτεί τους δρακόντειους εργασιακούς όρους του Elon Musk. Ποιος θέλει άλλωστε να δουλεύει Σαββατοκύριακα και περισσότερες από 14 ώρες τη μέρα;

«Δεν μπορείς να “τρέξεις” το Twitter χωρίς αυτούς τους ανθρώπους». Αυτή ήταν η δήλωση ανώνυμης πηγής στον Alex Heath του The Verge. Το κοντινό μέλλον θα δείξει αν ο Musk μπορεί να σώσει την παρτίδα.

Οι χρήστες λένε το μεγάλο αντίο

Δεν είναι κάτι που παρατηρείται στις ΗΠΑ αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από διάσημους, όπως η Gigi Hadid, αλλά και απλούς ανώνυμους χρήστες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποχωρούν από ένα κοινωνικό δίκτυο που κάποτε, για κάποια χρόνια, έμοιαζε συνώνυμο της ελεύθερης έκφρασης. Μόνο τυχαία δεν είναι η ταύτισή του με εξεγέρσεις όπως η Αραβική Άνοιξη ή τα γεγονότα του 2008 στην Αθήνα.

Κάποιοι αποχωρούν γεμάτη πικρία και άλλοι το παίρνουν πιο χαλαρά, όπως το χιουμοριστικό tweet του ποδοσφαιρικού Ηρακλή.

H άνοδος των αντίζηλων

Είναι περισσότερο από φανερό ότι οι χρήστες βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών. Όχι, απαραίτητα, επειδή θέλουν οι ίδιοι να εγκαταλείψουν το Twitter αλλά κυρίως για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ώστε να μη βρεθούν ξεκρέμαστοι.

Πιο συγκεκριμένα, το Mastodon που είχε διαφημιστεί ως το νέο Twitter αλλά στην πορεία είχε χάσει τον δρόμο του, δείχνει να κάνει ένα επιθετικό comeback: 322 χιλιάδες νέα installs μέσα σε μόλις 12 μέρες, ή περίπου 100 φορές περισσότερα από ότι πριν από μόλις ένα μήνα.

Τι θα γίνει λοιπόν όταν μπει στο παιχνίδι και το Bluesky, το νέο κοινωνικό δίκτυο με την υπογραφή του Jack Dorsey, του μέχρι πρότινος δηλαδή ιθύνοντα νου του Twitter;

Τα hashtags μιλούν από μόνα τους

Σε ένα social medium που έβαλε τα hashtags στη ζωή μας, προφανώς και τα hashtags που τρεντάρουν παίζουν ρόλο. Στην Ελλάδα έχουμε το #τούιτερ. Τι συμβαίνει αντίστοιχα στις πρώτες θέσεις των αμερικάνικων Τwitter charts;

Ας δώσουμε απλά τους τίτλους που μιλούν από μόνοι τους: #RIPTwitter, #Elon, #Tumblr, #Mastodon, #Discord, #SinceTwitter, #BeforeTwitter, #TwitterIsOverParty.