Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency
TWITTER

Οι τρελές, τρελές αλλαγές που φέρνει στο Twitter ο Elon Musk

Το σήμα του verification στην προνομιακή τιμή των οκτώ δολαρίων, οι διαγραφές λογαριασμών και τα βίντεο. Το Twitter όλο και απομακρύνεται από αυτό που γνωρίζαμε.

“Let that sink in” ήταν η ατάκα που διάλεξε για να κάνει ποδαρικό στα κεντρικά του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο, κρατώντας έναν νεροχύτη στα χέρια, αλλά το λογοπαίγνιο δεν εξελίσσεται όσο αστεία φαινόταν:

Έχουν περάσει λιγότερο από δύο εβδομάδες απ’ όταν το Twitter βρέθηκε επισήμως στην κατοχή του Elon Musk και η πιο κοντινή εικόνα για να περιγράψει την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει, είναι ένας νεροχύτης που χάνει απότομα νερό – λιγοστεύουν οι χρήστες, οι διαφημιστικές εταιρείες, η εμπιστοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ταυτόχρονα με την ανάληψη του Elon Musk, το κύμα του προβοκατόρικου hate speech θέριεψε, όπως δείχνει το γράφημα που ακολουθεί:

Έτσι, τα φώτα στρέφονται σε δύο παραπλήσια κοινωνικά δίκτυα –το Mastodon που είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και το Bluesky από τον πρώην CEO και συνιδρυτή του Twitter Jack Dorsey–, όσο παραμένει άγνωστο πώς θα εξελιχθεί το Twitter έπειτα από την τρέχουσα περίοδο ανακατατάξεων.

Θα είναι εκείνη η «πλατφόρμα του ελεύθερου λόγου για όλο τον πλανήτη» που υποσχόταν ο Elon Musk ή ένας Πύργος της Βαβέλ με troll και εξαγοράσιμη εγκυρότητα των χρηστών;

Μέχρι στιγμής, όλες οι κινήσεις εστιάζουν στο business κομμάτι: να γίνει το Twitter λιγότερο επιβαρυντικό για τα οικονομικά του μεγάλου επιχειρηματία. Η λίστα που ακολουθεί, περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που έχει ανακοινώσει ο Elon Musk, αλλά και όσα έχουν αποκαλύψει τα μεγάλα δημοσιογραφικά outlets, για το μέλλον του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Συνδρομή για μπλε σημάδι

Από τους 230 εκατ. τακτικούς χρήστες του Twitter, μόνο οι 420.000 διαθέτουν το μπλε σημάδι δίπλα από το όνομά τους, ως αναγνώριση της πλατφόρμας για συνέπεια και ποιοτικό περιεχόμενο από μέρος τους. Το σημάδι αυτό καθίσταται εξαγοράσιμο στην εποχή Elon Musk: με 8 δολ. τον μήνα, όπως θα ισχύει από 9 Νοεμβρίου, κάθε προφίλ δύναται να αποκτήσει verification. Πέρα από το ευνόητο φλεξ, η «προσφορά» περιλαμβάνει λιγότερες διαφημίσεις και πιο μεγάλο reach, οπότε το σημάδι αποκτά τον χαρακτήρα premium λογαριασμού.

Διαγραφή λογαριασμών με ψεύτικο όνομα

Στην είδηση για τη μετατροπή του Twitter Blue σε εξαγοράσιμο feature, πολλοί αντέδρασαν απαξιώνοντας τη νέα πολιτική της πλατφόρμας και αλλάζοντας τα ονόματά τους στο Twitter, με τη λογική ότι η troll πρακτική τους δεν απέχει από εκείνη που ενστερνίζεται ο Elon Musk.

Αυτό οδήγησε στην επόμενη μεγάλη αλλαγή για την πλατφόρμα. Όπως ανακοινώθηκε εσπευσμένα από τον Elon Musk, οι παραπλανητικοί λογαριασμοί με ονόματα διάσημων πρόκειται να αναστέλλονται -εκτός εάν δηλώνεται καθαρά από τον χρήστη ότι πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας (όπως ο διάσημος σωσίας του Elon Musk).

Καθαιρέσεις με μορφή καταιγίδας

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, τα υψηλόβαθμα και πιο νευραλγικά στελέχη στην πυραμίδα του Twitter απολύθηκαν, εκτός αν είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από μόνοι τους. Τη θέση τους αναλαμβάνει ένα «πολεμικό συμβούλιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Washington Post: πρόκειται για άτομα από τον άμεσο κύκλο του Elon Musk, όπως ο Jared Birchall, ο Jason Calacanis κ.ά. Επίσης, πάνω από 50 μηχανικοί της Tesla έχουν μεταφερθεί σε θέσεις του Twitter.

Μειώσεις 50% στο προσωπικό

Ο βασικός στόχος για τον Elon Musk είναι να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα στο 1 δισ. ευρώ, που περιγράφεται στο σχέδιο με τίτλο Deep Cuts Plan. Γι’ αυτό και με το καλημέρα έδωσε χαρτί απόλυσης σε 3.700 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% του προσωπικού του Twitter. Πρόκειται για την πιο ριζική αναδιάρθρωση στην ιστορία της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, πρώτη οδηγία προς τους επιμέρους διευθυντές από πλευράς Elon Musk ήταν να συντάξουν λίστες με ονόματα προς απόλυση. Οι απολύσεις ήταν τόσο σπασμωδικές που αναγκαστικά κάποιες εξ αυτών αναιρέθηκαν την επομένη, αφού αφορούσαν άτομα σε ρόλους ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Στροφή στα βίντεο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η νέα διοίκηση του Twitter επεξεργάζεται το σενάριο του να ενεργοποιήσει νέο feature στα βίντεο, σύμφωνα με το οποίο ο uploader θα έχει τη δυνατότητα να θέσει χρηματικό αντίτιμο για την παρακολούθηση.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι συγκεκριμένο ακόμη, αλλά φαίνεται ότι ο Elon Musk λοξοκοιτά τη λογική των σύντομων βίντεο που κυριαρχεί πλέον στις πλατφόρμες (reels στο Instagram, Tik Tok), έχοντας αφήσει υπονοούμενα για τη μεγάλη επιστροφή του Vine.