iStock
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μόλις μάθαμε πώς πέρασε ο Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του

Παρά το γεγονός ότι πάλευε με πυρετό και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, ο Πλάτωνας είχε διάθεση για επικρίσεις.

Το παρελθόν -ειδικά οι πτυχές του που παραμένουν ανεξερεύνητες- έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για το λόγο αυτό, το Ιταλικό Ίδρυμα Ερευνών, όπως και πολλά άλλα ιδρύματα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να φέρουν στο φως διάφορες ιστορίες από τον αρχαίο κόσμο. Αυτή τη φορά, μάθαμε τι έκανε ο Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίστηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στη Νάπολη, πλέον μπορεί να εντοπιστεί και το σημείο ταφής του. Ο υπεύθυνος της έρευνας, Γκρατσιάνο Ρανόκια, υποστηρίζει ότι ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας». Οι πάπυροι εξετάστηκαν από βιονικό μάτι, το οποίο, παρά το ότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. η οποία κατέστρεψε και την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες πληροφορίες.

Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από τη νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ., αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη».

Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από τα πρόσφατα αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από τον πάπυρο που θάφτηκε κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας, ίσως ρίχνουν φως και στις τελευταίες ώρες του Πλάτωνα.

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, ο αρχαίος πάπυρος βρέθηκε να περιέχει μια άγνωστη μέχρι σήμερα αφήγηση που περιγράφει λεπτομερώς πώς ο Έλληνας φιλόσοφος πέρασε το τελευταίο του βράδυ, περιγράφοντας πως άκουγε μουσική που έπαιζε από φλάουτο μια Θρακιώτισσα σκλάβα.

Παρά το γεγονός ότι πάλευε με πυρετό και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, ο Πλάτωνας -ο οποίος ήταν γνωστός ως μαθητής του Σωκράτη και μέντορας του Αριστοτέλη- είχε τη διαύγεια ώστε να επικρίνει τη μουσικό για την έλλειψη του σωστού ρυθμού.