ΚΑΡΙΕΡΑ

Μπαρμπέρη μ’ είπες μια βραδιά

Ένας συντάκτης μαθαίνει την τέχνη του μπαρμπέρη. Καμία καρωτίδα δεν κινδύνεψε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Σε μια κοινωνία γεμάτη μούσια και ατημέλητες γενειάδες, υπάρχουν πολλοί που επιμένουν όχι μόνο στο ξύρισμα αλλά φροντίζουν πυκνά συχνά να χαρίζουν στον εαυτό τους ένα σωστό, παραδοσικό ξύρισμα με φαλτσέτα στα χέρια ενός έμπειρου μπαρμπέρη. Τα 6-7 μοντέρνου τύπου μπαρμπέρικα που έχουν ανοίξει στην πόλη και όσα έχουν ανοίξει στην επαρχία δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Και ο Έλληνας δείχνει να τη βάζει στη ζωή του.

 

Με τον Ηλία και τον φωτογράφο μας – Θοδωρή Μάρκου – βρεθήκαμε στο The George Barber & Shop στη Γλυφάδα (Αγγέλου Μεταξά 46Β). Να πω ότι έχω παρακολουθήσει πολλές φορές τους δύο Γιώργηδες που έχουν το μαγαζί εν δράσει, γιατί είναι κολλητοί μου. Κι αυτό που μου κάνει εντύπωση κάθε μα κάθε φορά που βλέπω κάποιον να σηκώνεται από την καρέκλα μετά από ένα ξύρισμα, είναι η ικανοποίηση στο πρόσωπο για κάτι που του έχει φτιάξει τη μέρα. Ένα χαμόγελο αρκεί για να σου φτιάξει και τη δική σου μέρα.

 

Εκείνος ο οποίος θα κάνει μια φορά αυτό το ξύρισμα, θα πάει και θα ξαναπάει. Θα το κάνει ρουτίνα σαν το κούρεμά του. Όχι, κανένας δεν πρόκειται να θέλει κάθε μέρα να τον ξυρίζουν. Κανείς δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε την πολυτέλεια να το κάνει. Αλλά όπως θα πας μέχρι το κουρείο ή το κομμωτήριο για να κόψεις τα μαλλιά σου, αντίστοιχα θα καταλάβεις ότι και το ξύρισμα με φαλτσέτα είναι κάτι που χρωστάς στον εαυτό σου.

Αυτό που ζήτησα στον έναν Γιώργο (τον επί της φαλτσέτας, ο άλλος είναι στο ψαλίδι) να μου μάθει είναι η διαδικασία του ξυρίσματος, όπως το κάνουν εκείνοι. Το ονομάζουν Hot Towel Shave. Και ναι, έχει πολλά hot towels όπως κατάλαβε ο Ηλίας. Για την ακρίβεια είναι μια διαδικασία αρκετών βημάτων.

Ξεκινάμε με μια ζεστή πετσέτα για να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος, υπό τις οδηγίες του Γιώργου.

 

Κοροϊδεύουμε λίγο τον Ηλία (γιατί μπορούμε)

 

Και συνεχίζουμε με ένα scrub για βαθύ καθαρισμό του προσώπου πριν το ξύρισμα. Το scrub είναι για την απολέπιση της επιδερμίδας και την προετοιμασία της για το ξυράφι.

 

Εντάξει, να πω σε αυτό το σημείο ότι ήταν αρκετά αστείο το ότι έκανα scrub στον Ηλία και θα προτιμούσα να είναι κάποιος άγνωστος για να μην γελάω αλλά στο πρώτο μου μάθημα στο The George δεν θα ακούμπαγα φαλτσέτα σε ξένο άνθρωπο. Τον Ηλία και να τον έκοβα, θα του έπαιρνα ένα πακέτο Haribo και θα με συγχωρούσε.

 

Άλλη μια ζεστή πετσέτα μετά το scrub. Και ακολουθεί το making of της κρέμας. Στην ουσία είναι μία κρέμα ξυρίσματος που την ανακατεύεις στη σωστή αναλογία με νερό μέχρι να δημιουργηθεί η επιθυμητή υφή. Εντάξει, λίγο το χτύπησα, μη φανταστείς.

 

Ξεκίνησα να βάζω στον Ηλία

 

Αλλά το παρέδωσα στον Γιώργο να το κάνει και λίγο σωστά.

 

Η ώρα για την φαλτσέτα είχε έρθει. Εκεί δεν ήθελα δάσκαλο. Το είχα μέσα μου. Μεγάλο ταλέντο.

 

Κοίτα μαεστρία, κοίτα χέρι πούπουλο.

 

Εντάξει, τα χέρια μου τα έβαζα λίγο άτσαλα στο πρόσωπό του αλλά αν μπορούσε ο Νταλί στον πίνακα από πίσω να χειροκροτήσει θα το έκανε.

 

Έτοιμος ο τζιτζιφιόγκος (sorry Ηλία, αυτό μου ήρθε εκείνη την ώρα).

 

Ζεστή πετσέτα για να φύγουν οι αφροί και οι τρίχες.

 

Λίγο balmsam για την προστασία της επιδερμίδας από βακτήρια και μολύνσεις.

 

Και μία κρύα πετσέτα, έτσι για την αλλαγή. Βασικά είναι για να κλείσουν οι πόροι.

 

Όχι, δεν τελειώσαμε. Λίγη ενυδατική κρέμα παρακαλώ.

 

Τώρα τελειώσαμε.

 

Εντάξει, ο Ηλίας δεν το ευχαριστήθηκε όσο ένας κανονικός πελάτης του The George, μιας και είχε εμένα τον ατζαμή να τον περιποιείται. Αλλά είδε κι εκείνος πόσο διαφορετικά μπορεί να σε κάνει να νιώσεις, πέρα από τον κομμωτή σου να έχεις και τον μπαρμπέρη σου. Για αυτή την καθαρή αίσθηση στο πρόσωπο, για τις μυρωδιές από τα προϊόντα (τα Baxter of California που χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι καρακωλοσκατοκορυφαία), για την χαρά του να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου.

Τις προάλλες έγραψαν τα κορίτσια του Cosmo για το πόσο σημαντικό είναι να περιποιείσαι το πρόσωπό σου. Και όσο κι αν λέμε ότι αυτά τα κάνουμε για τον εαυτό μας, θες το χέρι του κοριτσιού σου να σου χαϊδεύει το πρόσωπο και τα μαλλιά. Θες να είσαι καθαρός και περιποιημένος. Θες να αρέσεις. Το αν θα δοκιμάσεις ένα ξύρισμα με φαλτσέτα είναι δική σου επιλογή.

Κορίτσια, ο Ηλίας