© Konstantinos Tsakalidis / SOOC
BUZZ

«Ντρέπομαι και σιχαίνομαι»: Πρώτες αντιδράσεις για τους 18 νεκρούς στο δάσος της Δαδιάς

Ανείπωτη τραγωδία στον Έβρο, όπου πριν λίγο οι πυροσβέστες εντόπισαν 18 μετανάστες που απανθρακώθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς η οποία μαίνεται εδώ και τέσσερις μέρες.

Για άλλη μια χρονιά η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις φλόγες και για άλλη μια χρονιά το επιτελικό κράτος φαίνεται να μην μπορεί να τις προβλέψει και να προστατέψει τόσο εμάς όσο και τη φύση από την καταστροφή. Δεν έχει περάσει καλά-καλά ένας μήνας από τότε που γράφαμε για τις φλόγες που έχουν τυλίξει το νησί της Ρόδου και τώρα καλούμαστε να γράψουμε ξανά για νέες πυρκαγιές.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, 53 δασικές πυρκαγιές, με τις χειρότερες από αυτές να εντοπίζονται στον Έβρο.

Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη μέρα που ο νομός είναι παραδομένος στις φλόγες, ενώ από το πρωί εκκενώνονται νοσοκομεία και γηροκομεία και επιτάσσονται πλοία της γραμμής, προκειμένου να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν κόσμο. Εστίες υπάρχουν επίσης στην Καβάλα, όπου έχει καταστραφεί η Αβραμηλιά, ένα από τα ωραιότερα χωριά του δήμου Νέστου, στον Ασπρόπυργο και τα Καλύβια Αττικής, αλλά και στην πολύπαθη Εύβοια.

Κι ενώ μέχρι και πριν λίγες ώρες χαιρόμασταν που δε θρηνήσαμε και φέτος ανθρώπινες ζωές, μαθαίνουμε από ανακοίνωση του εκπρόσωπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού, πως πυροσβέστες που δρούσαν στο δάσος της Δαδιάς, ήρθαν αντιμέτωποι με μια αδιανόητη τραγωδία, καθώς εντόπισαν 18 απανθρακωμένους μετανάστες, οι οποίοι είχαν μπει στη χώρα μέσω της Τουρκίας, προσπαθώντας να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

«Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, σε επιτόπιο έλεγχο από στελέχη του πυροσβεστικού σώματος στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα, εντοπίστηκαν οι σοροί 18 ατόμων, πλησίον παραπήγματος», ανακοίνωσε ο κ. Αρτοποιός. «Με δεδομένο ότι από τις γύρω περιοχές δεν έχει υπάρξει καμιά δήλωση εξαφάνισης ή αγνοούμενου, διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έχει ενεργοποιήσει ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή για τυχόν περισσότερα θύματα.

Να έχεις περπατήσει τη μισή γη με τα πόδια και τελικά να χάνεις τη ζωή σου με τον πιο εφιαλτικό τρόπο. Τα λόγια είναι πραγματικά περιττά, κι αυτές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των ανθρώπων στα social media.

Φαίνεται όμως, πως η ανείπωτη αυτή τραγωδία δεν αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές όλων, καθώς ακόμα και τώρα βρέθηκαν εκείνοι που έχυσαν το εθνικιστικό τους δηλητήριο, από την άνεση του κινητού τους τηλεφώνου.

Για όλους αυτούς, βέβαια, υπάρχουν ευτυχώς απαντήσεις: