Unsplash
FITNESS

Ο άγνωστος μυς που είναι σημαντικός για την ευεξία σου

Μπορεί ο ψοΐτης να μη φαίνεται, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή κίνηση του σώματός σου

Υπάρχει ένας μυς – ή, πιο σωστά, ένα ζευγάρι μυών – που συνδέεται με την κατώτερη οσφυϊκή χώρα και στη συνέχεια τρέχει κατευθείαν κάτω από τη βουβωνική χώρα πριν συνδεθεί στην κορυφή του μηρού, που παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία του σώματός σου. Σύμφωνα με τη φυσιοθεραπεύτρια Cassandra Hill, ο ψοΐτης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μύες για τους οποίους «κανείς δεν μιλάει».

«Ο ψοΐτης είναι ο βαθύτερος μυς του κορμού και ο μοναδικός στο σώμα που διασχίζει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και την άρθρωση του ισχίου» λέει η ειδικός. «Όσο περισσότερο κάθεται κάποιος και όσο λιγότερο κινείται, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να προκληθούν αρκετά προβλήματα, από πόνους στη μέση έως στα γόνατα».

Μένοντας με πονεμένους μύες όσο περνούν οι μέρες, μπορεί να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα, όπως αλλαγές στη στάση του σώματος και τον βηματισμό ή το τρέξιμο. «Εάν έχεις σφιχτούς και αδύναμους καμπτήρες ισχίου, αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιδεινωθούν καθώς οι κινήσεις σου γίνονται πιο δυναμικές» λέει η Hill.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να είναι «ευχαριστημένος» ο ψοΐτης;

Μίλα με έναν ειδικό
Δώσε προσοχή σε οποιαδήποτε δυσκαμψία ή πόνο. Μπορεί να μην θεωρήσεις σημαντικό έναν μικρό πόνο, αλλά στη συνέχεια μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις σας και να σας βλάψει μακροπρόθεσμα. Αν κάτι σε κάνει να μην αισθάνεσαι καλά, η πρώτη σύσταση της Hill είναι να ζητήσεις μια επαγγελματική γνώμη από έναν γιατρό ή φυσιοθεραπευτή.

«Το θέμα με το πρόβλημα που προκαλείται στον ψοΐτη, είναι ότι συχνά μαθαίνεις γι’ αυτόν επειδή κάτι άλλο έχει επηρεαστεί αρνητικά. Εξαρτάται από το άτομο με το οποίο κάνεις τον έλεγχο για να μπορέσει να το καταλάβει και να σου δώσει το σωστό σχέδιο δράσης που θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από τον πόνο σε αυτήν την περιοχή» τονίζει η ειδικός.

Παρατήρησε το σώμα σου
Είναι πολύ εύκολο να δώσουμε προσοχή στους μυς που κοιτάμε στον καθρέφτη. Ακριβώς, λοιπόν, όπως θα έκανες με τους δικέφαλους μυς, έτσι και ο ψοΐτης θέλει χρόνο για να δουλευτεί. Μια βασική άσκηση για να ξεκινήσεις είναι να ξαπλώσεις ανάσκελα με τα πόδια λυγισμένα και ελαφρώς ανοιχτά, και στη συνέχεια να σηκώνεις ένα – ένα πόδι με το γόνατο προς το στήθος. Από εκεί, μπορείς να προσθέσεις ελαφριά βαράκια στους αστραγάλους ή ζώνες αντίστασης. Μία ακόμα συμβουλή για αποσυμφόρηση του πόνου είναι το μασάζ από κάποιον ειδικό.

Τι να θυμάσαι
Η κίνηση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία των μυών. «Καμία θέση δεν είναι καλή για να μένεις πάρα πολύ ώρα. Προσπάθησε να σηκώνεσαι και να κινείσαι ανά μία ώρα» προτείνει η ειδικός.