AP Photo/Mark J. Terrill
PROFILE

Ο άστεγος που έγινε life coach του LeBron James

Πώς o hip-hop preacher Eric Thomas έγινε η νούμερο ένα επιλογή κάθε παίκτη του ΝΒΑ που θέλει να φτάσει στην κορυφή και ακόμη παραπέρα.

‘Ερωτεύσου την διαδικασία και τα αποτελέσματα θα έρθουν’. To συγκεκριμένο motto του 49χρονου motivational speaker από το Ντιτρόιτ  είναι εκείνο που επέλεξε να μοιραστεί με τον νεότερο εαυτό του ο LeBron James, την στιγμή που γιόρταζε ένα ακόμη ρεκόρ (30.000 πόντους στην κανονική σεζόν).

Kάτι απολύτως λογικό αφού ο πρώην άστεγος (μεγάλωσε χωρίς πατέρα, πλακώθηκε με την μάνα του και κατέληξε στην εφηβεία στους δρόμους), που μόλις του έκανε ένα εξαιρετικό προφίλ το Αμερικάνικο GQ (εξού και βρέθηκε εντός οπτικού μας πεδίου) έχει αποκτήσει εξειδίκευση εδώ και πολλά χρόνια στο να κοουτσάρει πρωταθλητές και πρωταθλήτριες ομάδες.

Ένας πραγματικός rock star στον χώρο του self-improvement που έγινε αρχικά γνωστός από τα video που ανέβαζε στο youtube και ο οποίος πλέον έχει χτίσει μια κανονική μίνι-αυτοκρατορία με 1,6 εκ. followers στο instagram, δικό του site, ένα μάτσο best seller βιβλία, προσωπική περιουσία 5 εκ. δολαρίων και ταρίφα από 10-100.000 δολάρια ανά εμφάνιση.

Μια ταρίφα που χρεώνει όταν έχει να κάνει με πελάτες όπως Nike, AT&T, Procter & Gamble. Αν και συχνά πυκνά μπορεί να εμφανιστεί δωρεάν σε μια φυλακή ή οπουδήποτε αλλού κρίνει, επειδή έτσι γουστάρει. Γιατί, όπως συνηθίζει να λέει, εκείνος είναι κύριος της μοίρας του.

Αν και το πιο γνωστό του motto, εκείνο για το οποίο είναι διάσημος -πέρα από το γεγονός ότι ξεκινάει κάθε ημέρα του στις τρεις τα ξημερώματα- είναι το ‘Για να πετύχεις πρέπει να το θέλεις όσο και το να αναπνέεις’.

Όπως καταλαβαίνεις ο Eric, που πήρε το πτυχίο του από το Oakwood University μετά από 12 χρόνια και πολλές αποτυχίες (και στη συνέχεια τσίμπησε Master και Phd από το Michigan State University) δεν μοιάζει με κανέναν από τους άλλους ‘εμψυχωτές πλήθους’ εκεί έξω.

Εκείνος δεν υπόσχεται αποτελέσματα σε 30 ημέρες, αλλά αποτελέσματα μόνο μετά από χρόνια επίπονης προσπάθειας. Αυτό που διδάσκει, με την χαρακτηριστική μπάσα φωνή του, είναι το Ευαγγέλιο της σκληρής δουλειάς.

Ουσιαστικά διδάσκει όλα όσα έχει ζήσει και όλα όσα έχει μάθει από την μέρα που ένας ιερέας, που τον βρήκε να περιπλανιέται άσκοπα τους δρόμους, του είπε ότι έχει ένα πραγματικό χάρισμα (σ.σ. την φωνή του) και τον πίεσε να πάρει το απολυτήριο λυκείου του. Μάλιστα συχνά πυκνά ο -διόλου ταπεινός- Eric συγκρίνει την πρώτη μέρα που έπιασε μικρόφωνο στα χέρια του με την πρώτη μέρα που η Serena Williams ακούμπησε ρακέτα του τένις.

Η αλήθεια είναι, έχοντας ακούσει αρκετά από τα ‘κηρύγματά’ του, ότι το μήνυμά του δεν είναι ιδιαιτέρως πρωτότυπο. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι το πάθος του. Αυτό τον οδήγησε στο να ξεπεράσει τον μεγαλύτερο αντίπαλο που έχει ο καθένας μας (‘τον τύπο που βλέπεις να σε κοιτάζει πίσω στον καθρέφτη’) και να κάνει το breakthrough, πίσω στο 2008, όταν ένας παίκτης Αμερικάνικου ποδοσφαίρου της East Carolina σάμπλαρε ένα λόγο του σε ένα training video που πόσταρε στο YouTube. Το video κατέληξε να κάνει 46 εκ. hits. Με τον Eric να βροντοφωνάζει πως “Oι περισσότεροι από εσάς λέτε ότι θέλετε να είστε επιτυχημένοι, αλλά δεν το θέλετε αρκετά. Δεν το θέλετε όσο το να είστε κουλ, να πηγαίνετε σε πάρτι. Δεν το θέλετε όσο το να κοιμηθείτε”.

Kαι, κάπως έτσι, έσκασε μύτη ο πρώτος πελάτης (o linebacker Thomas Davis των Carolina Panthers), οι πρώτες ομάδες (Rams, Dolphins, Chiefs, Lions, Browns) και οι πρώτοι celebrities (Tyrese Gibson, P. Diddy).

Πλέον ο -αρχετυπικός hustler- Eric είναι κολλητός με παίκτες τύπου Chris Paul, Isaiah Thomas,  J.R. Smith) που βασικά τον αντιμετωπίζουν ως πατρική φιγούρα. Με εκείνον (που δεν πληρώνεται για one on one δουλειά) να τους μιλάει καθημερινά, να τους στέλνει texts πριν από κάθε αγώνα και γενικώς να είναι παρών σε κάθε σημαντική καμπή της ζωής και της καριέρας τους.

Γιατί ναι, δεν τυχαίνει απλώς να είσαι αυτός από τον οποίο ένας κοτζαμ LeBron δέχεται να παίρνει συμβουλές επιτυχίας. Χρειάζεται να έχεις αποδείξει ότι ξέρεις για το τι ακριβώς μιλάς.

Και ο Eric έκανε ακριβώς αυτό. Δούλεψε σκληρά. Για να μορφωθεί. Για να μάθει να μιλάει όπως το 1%. Για να μάθει να σκέφτεται όπως το 1%. Kαι, στο τέλος της ημέρας, για να μπορέσει να είναι μέλος του 1%. Όλο αυτό χωρίς δικαιολογίες. Χωρίς να ξεχνάει ποιος είναι και τι εμπόδια του θέτει το χρώμα του δέρματος του. Εκείνος απλώς πάλευε και παλεύει να είναι ο καλύτερος. Όχι μόνο στην δουλειά του, αλλά και στο σπίτι του (ως σύζυγος και πατέρας).

Αυτό που διδάσκει είναι πως πρέπει να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία και πως πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύεις την αξία σου.  Εκείνος το έκανε και το κάνει. Εσύ;