Chris McGrath/Getty Images
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου σπρώχνει τον Ερντογάν στη μαύρη τρύπα του παρελθόντος

Οι back to back νίκες του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν προπομπό της μεγαλύτερης πολιτικής αλλαγής στην Τουρκία.

Σε 4 χρόνια από τώρα, το μακρινό 2028, o Εκρέμ Ιμάμογλου θα διαδεχθεί τον Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν. Η κέρινη σφραγίδα της επισημοποίησης δεν έχει κλείσει τον φάκελο του μέλλοντος, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιθανότητες είναι πολλές, ειδικά μετά τις back to back νίκες του στην Κωνσταντινούπολη.

«Το αποτέλεσμα της Κυριακής (31/3) θα αποτελέσει τεράστια ώθηση στην δημοφιλία του Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κέρδισε με πάνω από 11 μονάδες διαφορά τον εκλεκτό του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, ενώ οι δημοσκοπήσεις μιλούσαν για μάχη ψήφο-ψήφο στις εκλογές της μεγαλύτερης τουρκικής πόλης», ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Anadolu, το ΑΚΡ του Ερντογάν κέρδισε τις 24 πόλεις από τις 39 που κατείχε το 2019. Το CHP του Ιμάμογλου, από την άλλη, κέρδισε τους 36 δήμους από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ρίχνοντας τα προπύργια του κυβερνώντος κόμματος. Με το 37% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με το 36% του κόμματος του προέδρου, σημειώσε τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του CHP από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε δείξει τις διαθέσεις του από το 2019, όταν κατάφερε να κερδίσει τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας μετά από 25 ολόκληρα χρόνια. Η εκρίζωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από την Κωνσταντινούπολη ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα και πλέον, ετοιμάζεται να κάνει το μεγαλύτερο άλμα στην μέχρι τώρα πολιτική του καριέρα: Να σπρώξει τον «σουλτάνο» στη μαύρη τρύπα του παρελθόντος.

Για τους περισσότερους, το «ή τώρα ή ποτέ» αποτελεί μονόδρομο. Για κάποιους άλλους, πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη. Το μόνο βέβαιο είναι πως και δύο μετρούν αντίστροφα, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Οι ομοιότητες του Ιμάμογλου με τον Ερντογάν

Μετά την άνετη νίκη του και τη διατήρηση της θέσης του στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, με βάση τη συντριπτική πλειοψηφία των καταμετρημένων ψήφων, ο 53χρονος Ιμάμογλου είναι ο πιθανός μελλοντικός πρόεδρος της Τουρκίας. Κατά κάποιο τρόπο, όμως, ακολουθεί τα βήματα του Ερντογάν που διοικούσε την πόλη τη δεκαετία του 1990.

Εκτός του ότι έχουν ηγηθεί της Κωνσταντινούπολης, και οι δύο έχουν οικογενειακές ρίζες στην ανατολική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, η πολιτική τους καριέρα έχει παρεμποδιστεί από τα δικαστήρια της Τουρκίας ενώ στα νιάτα τους, φόρεσαν και δύο τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια. Όποιος έχει με το μέρος τους Τούρκους οπαδούς, αποκτά αυτόματα και δύναμη.

Ενώ μοιράζονται την ικανότητα να πείθουν τους ψηφοφόρους με σχετική ευκολία, αποκλίνουν όσον αφορά την πολιτική τους. «Οι ιδέες μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετες, είχε δηλώσει ο Ιμάμογλου.

Ο Ερντογάν εισήλθε στην πολιτική με ένα ισλαμιστικό κόμμα και έχει αλλάξει (αυτό δεν σημαίνει προς το καλύτερο ή το χειρότερο) τη χώρα από τότε που ανέλαβε τα ηνία το 2002. Αντίθετα, ο Ιμάμογλου προέρχεται από το σταθερά κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εντάχθηκε σε αυτό το 2008 και έγινε δήμαρχος στην περιοχή Beylikduzu της Κωνσταντινούπολης πριν από 10 χρόνια.

Η επιτυχία του Ιμάμογλου οφείλεται στην ικανότητά του να πείθει τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους και το απέδειξε το 2019, όταν έριξε προειδοποιητική βολή πριν την οριστική του νίκη. Ένα δικαστήριο ακύρωσε το αποτέλεσμα τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, μόνο και μόνο για να κερδίσει με μεγαλύτερη διαφορά σε επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ήττα του ΑΚΡ τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου έχει αντιμετωπίσει δικαστικά προβλήματα. Μετά τη νίκη του το 2019, ένας δικαστής τον καταδίκασε σε φυλάκιση για προσβολή δημόσιων αξιωματούχων. Το εφετείο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί της υπόθεσης. Ο Ερντογάν είχε επίσης παρόμοια εμπειρία το 1999 με τη διαφορά ότι πέρασε λίγους μήνες στη φυλακή επειδή απήγγειλε ένα ποίημα που, σύμφωνα με το δικαστήριο, υποκινούσε θρησκευτικό μίσος.

Πέρυσι, ένα άλλο δικαστήριο άνοιξε μια υπόθεση εναντίον του Ιμάμογλου με την κατηγορία της νοθείας σε διαγωνισμό που επισύρει ποινή από τρία έως επτά χρόνια. Οι επικριτές του Ερντογάν βλέπουν τις υποθέσεις ως μια προσπάθεια να παρεμποδιστεί πολιτικά ο Ιμάμογλου, με το AKP, φυσικά, να το αρνείται αυτό.

Παρά τα εμπόδια που παρουσιάζονται, ο Ιμάμογλου υποστηρίζει πως έχει προσφέρει υπηρεσίες και ανάπτυξη στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που κινεί την οικονομία της Τουρκίας.

Τα κεφτεδάκια και το bounce back του Ερντογάν που δεν ήταν αρκετό

Η νίκη της Κυριακής δεν μοιάζει και τόσο με αυτή του 2019. Ο τότε θρίαμβος υποστηρίχθηκε από μια συμμαχία της αντιπολίτευσης που κατέρρευσε πέρυσι μετά την ήττα στις γενικές εκλογές. Αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα ήρθε μέσω «μιας ισχυρής συμμαχίας συνείδησης, που δημιουργήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους που διψούν για δημοκρατία και δικαιοσύνη».

Ο Ερντογάν ανέκαμψε και κέρδισε την επανεκλογή του στην προεδρία πέρυσι παρά τις εκτεταμένες οικονομικές πιέσεις, αψηφώντας παράλληλα πολλές δημοσκοπήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η αντίδραση του Ιμάμογλου ήταν άμεση. «Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια εκλογή δημάρχου», δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η αντιπαλότητα μεταξύ Ιμάμογλου και Ερντογάν μπορεί να αναθερμανθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά ο τωρινός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ο «σουλτάνος» έχουν ιστορία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφότου ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, επισκέφθηκε το εστιατόριο με κεφτεδάκια που διατηρούσε ο νεαρός Ιμάμογλου στη συνοικία Γκουνγκόρεν της Κωνσταντινούπολης.

«Όταν ήταν στους πρώτους μήνες της δημαρχίας του, τον φιλοξένησα. Έφαγε κεφτέδες στο εστιατόριό μου. Δεν πήρα τα χρήματά του. Δεν θα πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό όσο ζει».