AP Photo/Ahn Young-joon
BUSINESS

O Lee Kun-hee ήταν το μυαλό πίσω από την έκρηξη της Samsung

Η Samsung Group ήταν πολύ παραπάνω από τηλεοράσεις και smartphones και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στον άνθρωπο που έφυγε χθες από τη ζωή.

Η μεγαλύτερη εταιρία της Κορέας (της Νοτίου, έτσι;) απασχολεί περισσότερους από 300.000 εργαζομένους. Λέγεται Samsung Group. Τα προϊόντα που μόλις σου ήλθαν στο μυαλό, είναι κάποια από αυτά που διαθέτει ο όμιλος -ας τον πούμε καλύτερα ‘κολοσσό’. Μια στιγμή όμως, να σου δώσω 2-3 αριθμούς, για να ‘χεις μια εικόνα επί της Samsung Electronics των 166.731.000.000 ευρώ για έσοδα, το 2019, σύνολο που την τοποθετεί στο Νο13 της λίστας με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη σε χρηματιστηριακή αξία (στο Νο1 είναι η Saudi Arabian Oil Company, δεύτερη η Microsoft και τρίτη η Apple).

Στο δεύτερο τετράμηνο του 2020 μόνο από τα smartphones ‘έβγαλε’ 14.336.403 ευρώ, διατηρώντας την κυριαρχία της. Δεν θα ήθελα να προσπεράσεις το γεγονός ότι παράγει και πουλάει όλα τα εξαρτήματα για τα κινητά τηλέφωνα σε άλλους -με πρώτο τις κάρτες μνήμης. To πρώτο μισό του 2020 δικές της ήταν το 20.7% (19.070.000) των τηλεοράσεων που πουλήθηκαν παγκοσμίως. Από ό,τι φαίνεται, για 15η συνεχόμενη φορά θα ‘κλείσει’ το χρόνο ως η κυρίαρχος και αυτού του ‘πεδίου’.

Η Samsung έμεινε ‘ακέφαλη’ την Κυριακή 25/10, όταν πέθανε ο Lee Kun-hee, πρόεδρος του κολοσσού από το 1987 έως το 2008 (παραιτήθηκε σε live σύνδεση, καθώς είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή) και από το 2010 έως την Κυριακή -και αυτός που είχε τις ιδέες και τις στρατηγικές για ό,τι περιλαμβάνει η Samsung Group.

Το net worth του ανθρώπου αυτού εκτιμήθηκε -σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index – στα 20.7 δισεκατομμύρια δολάρια, ανήμερα του θανάτου του. Και ναι, ήταν ο πιο πλούσιος κάτοικος της χώρας του -από το 2007 έως την Κυριακή. Σε παγκόσμια κλίμακα, ήταν ο 35ος πιο ‘δυνατός’ άνθρωπος του πλανήτη το 2018.

Όπως σου είπα, η Samsung Group δεν απασχολείται μόνο με τηλεοράσεις και smartphones. Συνολικά διαθέτει κάπου στις 62 εταιρίες που απλώνουν τα ‘πλοκάμια’ τους παντού (από την παραγωγή ενέργειας και φαρμάκων έως τη φιλοξενία). Το 1/5 των εξαγωγών της χώρας είναι προϊόντα της Samsung (του 17% του GDP των 1.082.000.000 δολαρίων της χώρας), που απασχολεί περισσότερους από 65.000 υπαλλήλους στον τομέα της έρευνας και της εξέλιξης. Υπάρχει ειδικός χώρος παραγωγής ήχων από αυτούς που είναι οι ευκόλως εννοούμενοι έως εκείνον που κάνει το ψυγείο, όταν το ανοίγεις.

Δώσε μου δυο λεπτά όμως, να σου πω γιατί τα προϊόντα που ξέρεις είναι απλά (;) ένα κομμάτι όσων κάνει ο κολοσσός, ο οποίος διαθέτει

 • τη Samsung Heavy Industries (τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής πλοίων του πλανήτη)
 • τη Samsung Engineering (με υπηρεσίες από μελέτες, σχεδιασμό, προμήθεια έως κατασκευή ό,τι αφορά το αέριο, αγωγούς, απόσταξη, επεξεργασία λυμάτων, φαρμακευτικά προϊόντα, επεξεργασία νερού, πρόληψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παρουσία σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Αλγερία, Ταϊλάνδη, Μεξικό και Τρινιδάδ)
 • τη Samsung Life Insurance (την 14η μεγαλύτερη εταιρία ασφαλειών του κόσμου
 • τη Samsung Fire & Marine Insurance (για τις σχετικές ασφάλειες και τα συνταξιοδοτικά)
 • τη Samsung Card (που ανήκει στην παραπάνω εταιρία και είναι η μεγαλύτερη της χώρας, σε έκδοσης πιστωτικών καρτών -στην Κορέα δεν θυμούνται πολλοί τι είναι το ρευστό)
 • τη Samsung Machine Tools (πουλάει μηχανήματα στις ΗΠΑ και έχει τα αρχηγεία της στην Κίνα)
 • τη Samsung Medical Center (έχει ένα νοσοκομείο και ένα κέντρο για καρκινοπαθείς)
 • τη Samsung Securities (προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες μάνατζμεντ προσωπικών στοιχείων -επενδύσεις, συναλλαγές, αμοιβαία κεφάλαια κλπ)
 • τη Samsung Everland (διαχειρίζεται το ομώνυμο resort που είναι το παλαιότερο θεματικό πάρκο της χώρας)
 • την Cheil Worldwide (τη 15η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία του πλανήτη -βάσει εσόδων) και
 • τη Samsung C&T που ασχολείται με τη μόδα, το φαγητό, τη στέγαση, τη διασκέδαση και χτίζει ό,τι χτίζεται. Από το 1980 έχει δημιουργήσει 217.000 κατοικίες εντός των συνόρων. Εκτός αυτών, ανέλαβε να φτιάξει το μεγαλύτερο κτίριο του πλανήτη που λέγεται γη.

Το Burj Khalifa (ο Πύργος του Χαλίφα -όπου ‘Χαλίφα’ είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Khalifa bin Zayed Al Nahyan) που στέκει στο Ντουμπάι από την 1η Οκτώβρη του 2009 (τότε ολοκληρώθηκε -εγκαινιάστηκε στις 4/1 του 2010) είναι έργο της Samsung. Φτάνει τα 829.8 μέτρα, o τελευταίος κατοικήσιμος όροφος είναι στα 584 μέτρα, ενώ διαθέτει τον πιο γρήγορο ανελκυστήρα του κόσμου (η ταχύτητα του μπορεί να φτάσει στα 400 μέτρα το λεπτό). Το σχεδίασε ο Αμερικανός Adrian Smith, ο οποίος μετά ανέλαβε τα σχέδια του κτιρίου που αναμένεται να ξεπεράσει τον Πύργο σε ύψος -τον Jeddah Tower της Σαουδικής Αραβίας. O βασικός κατασκευαστής ήταν η Samsung C&T των 23.343.684.249 για έσοδα, το 2018, που μάλλον ήλθε η ώρα να σου πω ότι ανέλαβε και τη δημιουργία του διεθνούς αεροδρομίου Incheon της Σεούλ-προφανώς και αναλαμβάνει κρατικές δουλειές με τις οποίες θα ασχοληθούμε ευθύς αμέσως. Πρώτα να σου πω ότι είχε και μια αποτυχία: τη Samsung Motors που πουλήθηκε το 2000, όταν άρχισε η παγκόσμια επεκτατική πολιτική του κολοσσού.

Είχε όραμα και το στήριξε με ό,τι μέσο υπήρχε πρόχειρο -θεμιτό ή αθέμιτο

Το moto του ήταν ‘μια επιτυχημένη εταιρία οφείλει να διατηρεί πάντα υψηλή αίσθηση κρίσης’. Δηλαδή, και να μην έχεις πρόβλημα πρέπει να νιώθεις πως έχεις -για να λειτουργείς καλύτερα. Δεν το αμφισβήτησε ποτέ κανείς. Βλέπεις, ο Lee Kun-hee είναι αυτός που πήρε τη Samsung, εταιρία που έφτιαξε ο πατέρας του, Lee Byung-chul για να ασχοληθεί με εξαγωγές φρούτων και αποξηραμένων ψαριών (όταν η Κορέα ήταν υπό ιαπωνική κατοχή) και την έκανε ‘το μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphones, τηλεοράσεων και memory chips’ του πλανήτη -αλλά και εκ των κολοσσών που δίνουν τα περισσότερα χρήματα στην έρευνα και την ανάπτυξη. Από τις εξαγωγές τροφίμων, πέρασε σε αυτές άλλων βασικών προϊόντων (ζάχαρη, υφάσματα) που χρειαζόταν τότε η χώρα, η οποία είχε ‘διαλυθεί’ από τον πόλεμο. Μετά πέρασε στις ασφάλειες, τις κατασκευές πλοίων, την οικοδόμηση κτηρίων και τελικά την τεχνολογία.

Η πρώτη του δουλειά, μετά το πτυχίο που πήρε στις επιχειρήσεις από πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας, ήταν σε φίλη εταιρία της Samsung, την Tongyang Broadcasting Company, το 1966. Από εκεί πέρασε στη Samsung C&T, το 1979 έγινε αντιπρόεδρος του group και το 1987 ο -ιδρυτής του κολοσσού- πατέρας του τον διάλεξε από τα τρία αγόρια που είχε, για να του δώσει τα ηνία και τη θέση του προέδρου. Του ‘χε περάσει την ανάγκη να προηγείται της εποχής του -να βλέπει μπροστά και να πράττει αναλόγως.

Ο βενιαμίν της φαμίλιας πρόσθεσε ως δικό του στοιχείο, τον υπαρξιακό φόβο και την αδιόρατη κρίση που μπορεί να μην την έβλεπε κανείς, αλλά ήταν πάντα εκεί (οι υπάλληλοι ζουν έκτοτε σε καθεστώς ‘κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει’). Σε αυτό το πνεύμα είπε το 1993 το αλήστου μνήμης ‘άλλαξε τα πάντα, εκτός της γυναίκας και των παιδιών σου’ στο meeting που συγκάλεσε με τους μάνατζερ της Samsung Electronics σε πολυτελές ξενοδοχείο της Φρανκφούρτης της Γερμανίας. Ενημέρωσε τα ‘κεφάλια’ πως αν δεν έμπαιναν πιο σοβαρά στον χώρο της τεχνολογίας (αν δεν σταματούσαν τις φθηνές αντιγραφές, για να φτιάξουν κάτι αξιόλογο, πρωτοποριακό, δικό τους) δεν θα επιβίωναν.

Μεταξύ αυτών που είπε ήταν ότι ‘έχουμε επικεντρωθεί πάρα πολύ στην παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων χαμηλής ποιότητας προϊόντων’. Όπως εξήγησε ο στόχος πια δεν θα ήταν να νικήσουν τον κύριο ανταγωνιστή (βλ. Sony), μέσω της ποσότητας, αλλά η ποιότητα ‘ακόμα και αν πέσουν οι πωλήσεις’. Έκανε ‘μεταγραφές’ από το εξωτερικό -για να καταλάβει και πώς λειτουργούν αλλού αυτές οι αγορές, για να ακούσει πράγματα όπως ότι αλλοιώνει τον πολιτισμό των Ασιατών- και το 2006 η Samsung έγινε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία τηλεοράσεων του κόσμου.

Fact: για χρόνια η κορεατική εταιρία βρέθηκε μεταξύ της Κίνας του χαμηλού κόστους κατασκευής και της Ιαπωνίας της απολύτου κυριαρχίας στη Δύση, σε επίπεδο εξελιγμένης τεχνολογίας. Στη ‘Frankfurt Declaration’ όπως έχει περάσει στην ιστορία, η συνάντηση στη Γερμανία ενημέρωσε πως στο εξής οι υπάλληλοι θα πηγαίνουν στη δουλειά στις 07.00 αντί στις 08.30 ‘για να απορροφούν τη αναμόρφωση στον ελαφρύ τους ύπνο’. Δυο χρόνια μετά, μάζεψε τους 2000 εργαζομένους σε ανοιχτό χώρο και έβαλε φωτιά σε 150.000 κινητά τηλέφωνα, μηχανές φαξ και άλλα προϊόντα ‘που δεν πληρούσαν τα στάνταρ’. Μετά την κατάκτηση της πρωτιάς στις τηλεοράσεις (2006), το 2010 η Samsung ‘σύστησε’ τα smartphone Galaxy και έριξε την Apple από τη δική της κορυφή ένα χρόνο μετά -σε επίπεδο πωλήσεων.

Το 1996 ο αποθανών είχε κατηγορηθεί για ‘δωροδοκία’ στον πρόεδρο της χώρας Roh Tae-woo και είχε καταδικαστεί. Δεν μπήκε ποτέ στη φυλακή, αφού έλαβε χάρη από τον επόμενο πρόεδρο. Το 2009, δικαστήριο τον καταδίκασε για φοροδιαφυγή. Πήρε άλλη μια χάρη, γιατί η Κορέα διεκδικούσε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτός ήταν ο κατ’ εξοχήν τύπος που μπορούσε να πιέσει καταστάσεις -χάριν της οικονομικής δυναμικής του. Τέσσερις μήνες μετά την καταδίκη έγινε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι Αγώνες αυτοί (2018), ο πρόεδρος της χώρας (από το 2008 έως το 2013), Lee Myung-bak καταδικάστηκε -από το Ανώτατο Δικαστήριο- σε 15 χρόνια φυλάκισης, καθώς αποδείχθηκε ότι είχε δεχθεί δωροδοκία 5.4 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Samsung -για να δώσει τη χάρη που λέγαμε. Είχε αποφυλακιστεί για θέμα υγείας το 2019. Επέστρεψε στη φυλακή τον περασμένο Φλεβάρη, όταν του χρέωσαν και πρόστιμο 11 εκατομμυρίων (αντί των 4.800.000 της πρώτης καταδίκης), για δωροδοκία και διαφθορά που αφορούσε την εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων των αδελφών του.

Like father like son

Από τα τέλη του ’90 ο Lee Kun-hee διαχειριζόταν και καρκίνο που ‘χε στον πνεύμονα. Το 2014 έπαθε έμφραγμα και ήταν σε κώμα. Έκτοτε το δημόσιο πρόσωπο της εταιρίας ήταν ο γιος του, Lee Jay-yong, ο οποίος καταδικάστηκε το 2017 για δωροδοκία (κατά τη συγχώνευση της Samsung C&T με την Cheil Industries, το 2015). Αντιμετώπισε και άλλες κατηγορίες (κατάχρηση χρημάτων, απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων εκτός συνόρων και ψευδορκία). Οι μισές κατέπεσαν αφότου είχε συμπληρώσει έξι μήνες στη φυλακή, η ποινή των 5 χρόνων μειώθηκε στο μισό, αποφυλακίστηκε και τον Αύγουστο του 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την επανάληψη της δίκης. Είχε ήδη εγκαταλείψει την προεδρία της χώρας η Park Geun-hye, στην οποία επίσης απευθύνθηκε κατηγορία για διαφθορά, εξαναγκασμό και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, ο κληρονόμος είχε χρησιμοποιήσει τη Samsung για να ‘περάσει’ 32.155.526.330 ευρώ σε δυο μη κερδοσκοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που διαχειριζόταν φίλος της Προέδρου. Το αντάλλαγμα ήταν η παροχή πολιτικής στήριξης -γιατί διεκδικούσε την προεδρία του κολοσσού. Την πρώτη του περασμένου Σεπτέμβρη απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες (για οικονομική απάτη) στον κληρονόμο, ως προς τη συγχώνευση του 2015. Περιμένει να οριστεί νέα δικάσιμος. Είχε δικαστήριο σήμερα (Δευτέρα 26/10), αλλά ζήτησε αναβολή.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η μετοχή της Samsung ‘ανέβηκε’ τις πρώτες ώρες μετά το θάνατο του ανθρώπου που την έκανε παγκόσμιο κολοσσό. Οι κληρονόμοι εν τω μεταξύ, θα πρέπει να πληρώσουν στο κράτος φόρους που θα φτάσουν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια -ώστε να περάσουν στην κατοχή τους όσα έφτιαξε ο πατέρας/σύζυγος/θείος/παππούς.

To μεγαλύτερο ‘παράσημο’ του Lee Kun-hee είναι η Samsung City

 

Samsung Samsung

H πόλη της Suwon βρίσκεται 30 χιλιόμετρα, νότια της Seoul. Είναι γνωστή ως ‘Samsung Digital City’, αφού εκεί (σε 1.578.274 τετραγωνικά μέτρα) δημιουργήθηκαν τα αρχηγεία για τον τομέα των electronics. Βλέπεις, ο κόσμος μαζεύτηκε πολύς (320.000 σε όλον τον κόσμο) και ενώ άρχισαν από την ‘digital city’ πλέον υπάρχουν τρεις. Η κατασκευή της εκτιμάται πως έφτασε στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Κατά το επίσημο δελτίο Τύπου που είχε ‘κυκλοφορήσει’ η εταιρία στα 4 κύρια κτίρια των 38 ορόφων και τα 131 μικρότερα κτίρια (με εργαστήρια, γραφεία και διάφορες άλλες υποδομές για τις οποίες θα διαβάσεις στη συνέχεια) εργάζονται 35.000 υπάλληλοι, στους οποίους προσφέρονται τα πάντα, προκειμένου να μην αγχώνονται για οτιδήποτε άλλο -πέραν της δουλειάς τους.

Fact: οι engineers και οι developers μπορούν να πιάσουν δουλειά ό,τι ώρα θέλουν, πριν τις 18.00 ‘αρκεί να νιώθουν αποτελεσματικοί και παραγωγικοί’, με το concept να ονομάζεται ‘Work Smart’.

Σύμφωνα με το Glass Door ένας μέσος ετήσιος μισθός στην Κορέα (τα χρήματα που παίρνει σπίτι ο μέσος υπάλληλος) είναι 38.687 ευρώ. Ο πιο συνηθισμένος είναι τα 21.198 ευρώ. Ένας ‘πρακτικάριος’ στη Samsung παίρνει 983 ευρώ το μήνα. Ο επικεφαλής software engineer λαμβάνει 69.946 ευρώ το χρόνο και ένας manager 58.305 ευρώ. Αυτοί είναι οι μισθοί που δίνονται στη Samsung Digital City, όπου αν μπεις, δεν έχεις λόγο να βγεις. Όσο και αν ψάξεις να βρεις κάποιον, θα διαπιστώσεις πως τους έχουν ‘διαγράψει’ όλους.

Samsung City Photo by Damian Gillie/Construction Photography/Avalon/Getty Images

Θα αρχίσω με αυτό που βρήκα ως πιο ιδιαίτερο (να μην πω καμια άλλη κουβέντα): τις ημέρες που βρέχει -και δεν είναι λίγες- η εταιρία παρέχει περισσότερες από 9.000 δωρεάν ομπρέλες, για να χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι όπως πηγαίνουν από το ένα κτίριο στο άλλο.

 • Η μεταφορά από και προς την πόλη γίνεται δωρεάν, μέσω 500 εταιρικών λεωφορείων και τρένων που καλύπτουν 103 διαφορετικές διαδρομές. Για ειδικές περιπτώσεις, η εταιρία παρέχει και ελικόπτερα.
 • Έχουν δημιουργηθεί νηπιαγωγεία, στα οποία εργάζονται 150 δάσκαλοι και διαχειρίζονται έως 900 παιδιά.
 • Πες ότι κουράστηκε ο υπάλληλος και θέλει να κάνει ένα διάλειμμα. Να απασχολήσει το μυαλό του με κάτι άσχετο. Πού να τρέχει; Μένει εκεί όπου είναι και διαλέγει κάποιο από τα 650 clubs που υπάρχουν διαθέσιμα. Για όλα τα χόμπι (από βελονάκι έως παρά πέντε).
 • Επειδή μπορεί να μου μπερδευτείς, στα 650 clubs δεν ανήκουν τα αθλητικά. Αυτά έχουν 490 ξεχωριστά clubs, για να ‘χει να διαλέξει ο εργαζόμενος. Στην πόλη έχουν ‘φτιαχτεί’ 10 γήπεδα μπάσκετ, 4 μπάντμιντον, 3 ποδοσφαίρου, 2 μπέιζμπολ, ένας τοίχος ορειβασίας, μια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα και ένα τεράστιο γυμναστήριο με όλα τα κομφόρ.

Fact: οι ξένοι υπάλληλοι -που παίρνουν αξιόλογους μισθούς- δεν πληρώνουν για σπίτι τον πρώτο χρόνο της διαμονής τους στην Κορέα. Για το ίδιο διάστημα, έχουν και μικρότερη φορολογία. Αυτό που δεν έχουν είναι το ωράριο.

 • Θες μόνο να πας κάπου που να ‘χει ηρεμία, να διαβάσεις ένα βιβλίο; Υπάρχει τεράστια βιβλιοθήκη, με αμέτρητους τίτλους διαθέσιμη -και για brainstorming και έμπνευση.
 • Τόση δουλειά και τόσες δραστηριότητες, θα πεινάσουν οι άνθρωποι. Το φαγητό είναι επίσης, δωρεάν. Έχει εκτιμηθεί πως καθημερινά σερβίρονται 72.000 γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), 92 διαφορετικών μενού. Το εστιατόριο έχει περισσότερες από 4100 θέσεις, ενώ χρησιμοποιούνται υλικά που αγοράζονται από ντόπιους παραγωγούς και αγρότες -για να ενισχυθεί και η πόλη του Suwon.

Fact: Η Samsung Digital City έχει και το δικό της πυροσβεστικό σταθμό, δυο δικά της ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα που διατίθενται και στην πόλη, αν παραστεί ανάγκη.

 • Πέραν όσων υπάρχουν στο εστιατόριο, στην πόλη θα βρεις και όλες τις μεγάλες ‘δυτικές’ αλυσίδες φαγητών, γλυκών και ποτών. Θα βρεις και μπαρ, με clubs -όπου κάθε εβδομάδα οργανώνονται συναυλίες, επιδείξεις μόδας ή talk shows με celebrities- όπου επίσης δεν πληρώνουν κάτι οι υπάλληλοι.
 • Υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων (από οδοντίατρο έως βελονιστή), όπως και ολόκληρο νοσοκομείο -Samsung Hospital Healthcare Center. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους υπαλλήλους.
 • Κάποια τετραγωνικά γης έχουν αφιερωθεί στο ‘πάρκο του 5G’ όπου γίνονται τα σχετικά τεστ. Όχι μόνο από τη Samsung, αλλά και από εταιρίες τηλεπικοινωνίας της χώρας και των ΗΠΑ -επί πληρωμή, βεβαίως, βεβαίως. Στο Central Park της πόλης μπορούν να πάρουν καθαρό αέρα οι εργαζόμενοι -πριν επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Ένας κοινός θνητός μπορεί να μπει στο χώρο, ως επισκέπτης του ‘μουσείου καινοτομίας’ της εταιρίας. Πέραν όσων δημιουργήθηκαν για να λύνουν όλα τα προβλήματα των υπαλλήλων, προκειμένου να ‘χουν να ασχοληθούν μόνο με τη δουλειά τους, στην πόλη έχουν δημιουργηθεί υποδομές για τουριστικές υπηρεσίες (πχ το ξενοδοχείο Shilla), αλλά και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν δουλειές που κάνει η Samsung και αφορούν τη μόδα (Cheil Industries), την ιατρική και τη βιολογία (Samsung Medical Center, μεταξύ άλλων) και την έρευνα για την οικονομία (Samsung Economic Research Institute). Την ίδια ώρα, κάνει δωρεές και στο πανεπιστήμιο της περιοχής (Sungkyunkwan University), για να βοηθήσει την έρευνα. Προφανώς δίνει και υποτροφίες.