Θανάσης Καλλιάρας / Eurokinissi
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο λόγος που κάποια αυτοκίνητα έχουν κόκκινες πινακίδες

Μια παράξενη απορία που όλοι είχαμε και δεν το ξέραμε, μόλις λύθηκε.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι απαραίτητο για να κυκλοφορήσει ένα αυτοκίνητα νόμιμα στους ελληνικούς δρόμους, είναι η πινακίδα κυκλοφορίας. Πρόκειται για την εξωτερική ταυτότητα ενός οχήματος που εκδίδεται αποκλειστικά και μόνο από το ελληνικό κράτος και συγκεκριμένα από το υπουργείο Μεταφορών. Τα γράμματα και οι αριθμοί αλλάζουν ανά περιοχή και νομό, ενώ το χρώμα τους είναι συνήθως λευκό με μαύρους χαρακτήρες.

Όπως μπορεί να έχει παρατηρήσει κανείς στον δρόμο όμως, υπάρχουν μερικές πινακίδες, των οποίων οι χαρακτήρες είναι σημειωμένοι με κόκκινο χρώμα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και σε ποια ειδική κατηγορία ανήκουν οι ιδιοκτήτες τους;

Γιατί μερικά αμάξια έχουν κόκκινες πινακίδες

Πινακίδες Θανάσης Καλλιάρας / Eurokinissi

Οι συγκεκριμένες πινακίδες, λοιπόν, αφορούν τα οχήματα με μειωμένη ή μηδενική φορολογία και τις παρέχει το ελληνικό κράτος προκειμένου να είναι άμεσα αναγνωρίσιμα. Αυτό συνέβη καθώς, πριν από τη θέσπισή τους, ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορούσε να διασταυρώσει εύκολα τους κατόχους των συγκεκριμένων αυτοκινήτων.

Ποιοι είναι, όμως, οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων πινακίδων; Πρόκειται για πολύτεκνους, επαναπατριζόμενους πολίτες, ή και ναυτικούς που μπορούν να εισάγουν καινούργια ή μεταχειρισμένα αυτοκίνητα χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν το -υποχρεωτικό για τις υπόλοιπες περιπτώσεις- Τέλος Ταξινόμησης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες των εν λόγω αυτοκινήτων πληρώνουν διαφορετικά τέλη κυκλοφορίας κάθε χρόνο.

Ποιοι περιορισμοί ισχύουν για τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα

Πινακίδες Θανάσης Καλλιάρας / Eurokinissi

Πέρα, όμως, από τα προνόμια, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων με κόκκινες πινακίδες έχουν ορισμένους περιορισμούς. Συγκεκριμένα, πρέπει να οδηγούν μόνο εκείνοι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, ενώ δεν μπορούν να τα πουλήσουν μέχρι το πέρας ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, οι κάτοχοι θα πρέπει να πληρώσουν τα Τέλη Ταξινόμησης που δεν πλήρωσαν με την αγορά τους.

Μπορεί να μη γνωρίζει κανείς τον ακριβή αριθμό τους, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια της καραντίνας υπήρξε ένα έλλειμμα στην παροχή τους από το ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν με προσωρινές πινακίδες στους δρόμους. Το ζήτημα, ωστόσο, λύθηκε.