Unsplash Anshu
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ο πόλεμος για την χρήση μάσκας είναι πιο επικίνδυνος από τον κορονοϊό

Η παράνοια της εποχής, το κίνημα 'δεν φοράω μάσκα' και πώς μπορούν να παρακαμφθούν οι αντιστάσεις του.

Τους συναντάς στο λεωφορείο, στο μετρό, σε μια συναυλία που πήγες πρόσφατα, στο καράβι με το οποίο ταξίδεψες: Δεν φοράνε μάσκα και σε κοιτάνε σχεδόν ειρωνικά που επιμένεις να κάνεις το αντίθετο. Ποιος θα νικήσει σε αυτή την ‘μάχη’;

Ας εξετάσουμε αρχικά δυο περιστατικά: Το ένα συνέβη σήμερα εντός ελληνικών συνόρων, το δεύτερο πριν από μερικές μέρες, στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο hot-spot της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ας τα δούμε ένα προς ένα:

Περιστατικό #1

Επίθεση επιβάτη τρένου σε ελεγκτή εισιτηρίων, όταν του ζήτησε να φορέσει μάσκα. Εκείνος αρνήθηκε. Ακολούθησαν συμπλοκές και μπόλικο, αγνό ξύλο.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Πέμπτης, στην αμαξοστοιχία 84 που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινα- Θεσσαλονίκη. Το ΕΚΑΒ κλήθηκε για να παραλάβει τον ελεγκτή, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η αστυνομία ενημερώθηκε για το περιστατικό και προσήγαγε τον 24χρονο επιβάτη στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βέροιας και ο νεαρός κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης. Όσο για τον ελεγκτή, διακομίστηκε στο νοσοκομείο Βέροιας και μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει μήνυση για το συμβάν, σύμφωνα με την αστυνομία. Η αμαξοστοιχία παραμένει μέχρι αυτή την ώρα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βέροιας. (πληροφορίες ΑΠΕ/ΜΠΕ). 

Περιστατικό #2

Ηλικιωμένος μπαίνει σε εμπορικό κέντρο χωρίς μάσκα. Υπάλληλος προσπαθεί να τον εμποδίσει. Ο ηλικιωμένος τον απωθεί, οριακά χειροδικεί εναντίον του, ώστε να μπει στο κατάστημα.

H Παράνοια

Όλα ξεκινούν από τον ίδιο τον Donald Trump, ο οποίος αμφισβητεί τα δεδομένα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και αντιμετωπίζει σαρκαστικά όσους φορούν μάσκα. Επίσης υπάρχει και μια σχετική έρευνα εντός αμερικάνικου εδάφους, που αποδεικνύει πως οι άντρες – παρ’ ότι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό από τις γυναίκες-επιμένουν να μην φοράνε μάσκα, γιατί πιστεύουν πώς κάτι τέτοιο τους κάνει να δείχνουν πιο ευάλωτοι ή/και τους ‘ντροπιάζει’, ενώ υπάρχει και μια αρκετά δυνατή αντιπολίτευση εκείνων που δεν φοράνε μάσκα επικαλούμενοι λόγους υγείας και (λανθασμένους) ισχυρισμούς πως οι μάσκες προκαλούν συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη οξυγόνου. Για εκείνους που φωνάζουν πως οι μάσκες παραβιάζουν τα δικαιώματα τους στην αναπνοή, καλύτερα ας μην αναφερθούμε καν. Άσ’ το να πάει στην ευχή. To βέβαιο είναι πως αυτή η παράνοια, μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση της πανδημίας, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να δηλώνουν πως ανήκουν στο κόμμα των ‘ΔΞ/ΔΑ/ΔΦΜ (δεν ξέρω/δεν απαντώ/δεν φοράω μάσκα).

Μια κάποια λύση

Έχω προσκυνήσει στο Contra.gr με πρόσφατο κείμενο μου, τις ομάδες της Superleague που λάνσαραν δικές τους μάσκες προστασίας, με τα σήματα των ομάδων τους, όπως και κάθε popular brand εκεί έξω. Οι μάσκες προστασίας μπορούν και πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές, ακόμα και για εκείνους που φοβούνται πως δεν θα δείχνουν ‘cool enough’ με μια μάσκα προστασίας, σε μια εποχή πανδημίας. Ζουν ανάμεσα μας.