Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Ο πραγματικός λόγος που έχεις συνέχεια κρύα χέρια

'Κρύα χέρια, μα ζεστή καρδιά': Ώραιες οι λαϊκές ρήσεις, αλλά τι σου συμβαίνει στην πραγματικότητα και κρυώνουν τα χέρια σου συνέχεια;

Ο χειμώνας φαίνεται να αρχίζει να μας χτυπάει την πόρτα με βροχές και καταιγίδες εντός της εβδομάδας. Αν ήδη έχεις παρατηρήσει τα χέρια σου να κρυώνουν, αυτό πιθανότατα συμβαίνει διότι το σώμα σου προσπαθεί να συγκεντρώσει θερμότητα στον κορμό, εκεί όπου βρίσκονται τα ζωτικά σου όργανα. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως, όταν τα χέρια σου κρυώνουν συχνά, ανεξαρτήτως καιρού; Ας δούμε παρακάτω τις πιο λογικές επεξηγήσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα του Healthline.

Συμπτώματα

Οι ενδείξεις που χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου:

 • Τα χέρια σου είναι υπερβολικά κρύα, παγωμένα.
 • Συχνά δεν νιώθεις τα δάκτυλα σου, ή το κρύο είναι τόσο έντονο, που νιώθεις σαν να σε τρυπάνε καρφίτσες.
 • Το χρώμα των δακτύλων σου μπορεί ακόμα και να αλλάξει, από έντονο κόκκινο σε ένα ωχρό μωβ.
 • Κάποιος που σε αγγίζει, μπορεί να νιώσει το κρύο των χεριών σου.

Διάρκεια

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν λίγες ώρες και ύστερα να υποχωρούν, όταν μπαίνεις μέσα σε ένα ζεστό χώρο. Όταν όμως επιστρέφεις σε ψυχρό περιβάλλον, νιώθεις αμέσως τα χέρια σου ξανά παγωμένα.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

 • Ηλικιωμένοι.
 • Άτομα με κακό κυκλοφορικό.
 • Ατομα που δουλεύουν σε ψυχρά περιβάλλοντα.
 • Διαβητικοί ή άτομα που πάσχουν από νευρολογικές ασθένειες.
 • Καπνιστές.

Παθήσεις που συνδέονται με εμφάνιση κρύων χεριών

Αναιμία

Η αναιμία προκαλείται τις περισσότερες φορές από την έλλειψη σιδήρου. Όταν έχεις έλλειψη σιδήρου, αυτό σημαίνει πως τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματός σου  δεν τροφοδοτούνται επαρκώς με αιμογλοβίνη (πρωτεΐνη με υψηλή περιοεκτικότητα σιδήρου) ώστε να μεταφέρουν οξυγόνο από τα πνευμόνια σου στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρυώνουν συχνά τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών σου.

Τι μπορείς να κάνεις: Μια αιματολογική εξέταση θα δείξει αν το αίμα σου έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Επίσης μπορείς να ενισχύσεις τη δίαιτά σου με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (π.χ. μοσχαρίσιο συκώτι, όσπρια).

Διαβήτης

Η κακή κυκλοφορία του αίματος είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα του διαβήτη και αυτή που κάνει τα άκρα σου να παγώνουν εύκολα. Τα προβλήματα στην λειτουργία της καρδιάς και η περιφερειακή νευροπάθεια είναι επίσης συμπτώματα που δείχνουν ζαχαρώδη διαβήτη σε υψηλά επιπεδα και συνδέονται με παρουσία παγωμένων άκρων.

Τι μπορείς να κάνεις: Ένα check-up για διαβήτη και άμεσα.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυροειδής σου υπολειτουργεί και δεν παράγει αρκετές ορμόνες ώστε να εξελίσσονται ομαλά οι λειτουργίες που αφορούν τον μεταβολισμό σού. Η έντονη κούραση, το ξηρό δέρμα, η έντονη αίσθηση κρύου σε χέρια και πόδια αλλά και ο πόνος των αρθρώσεων είναι συμπτώματα που χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου.

Τι μπορείς να κάνεις: Να έχεις πάντα σου νου σου τους γονείς σου, καθώς ο Υποθυρεοειδισμός χτυπά τις περισσότερες φορές άτομα άνω των 60 ετών και κυρίως γυναίκες. Με μια εξέταση αίματος θα διαπιστώσουν αν πάσχουν από Υποθυρεοειδισμό.

Έλλειψη βιταμίνης Β-12

Νιώθεις τα χέρια και τα πόδια σου να παγώνουν εύκολα μαζί με κάποιες διαπεραστικές ανατριχίλες. Είναι αρκετά πιθανό να μην τρέφεσαι σωστά, να μην έχεις σε εκτίμηση τροφές με περιεκτικότητα βιταμίνης Β-12.

Τι μπορείς να κάνεις: Να τρως περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το σώμα σου δεν μπορεί να συνθέσει βιταμίνη Β-12, άρα πρέπει να βάλεις αυτές τις τροφές στη δίαιτά σου. Να διαπιστώσεις αν έχεις και συμπτώματα όπως υπερβολική κούραση, αίσθημα έλλειψης ισορροπίας, χλωμό δέρμα, ξηροστομία, δυσκολία αναπνοής. Με μια εξέταση αίματος θα γίνει αμέσως σαφές αν έχεις έλλειψη βιταμίνης Β-12.

Σύνδρομο (ή φαινόμενο) Raynad

Πρόκειται για μια αγγειοσυσπαστική διαταραχή που περιλαμβάνει περιορισμό της κυκλοφορίας του αίματος στα άκρα του σώματος. Το ψυχρό περιβάλλον και το έντονο στρες μπορούν να προκαλέσουν την έντονη εμφάνιση του Raynad, με τα άκρα του σώματος να παγώνουν ξαφνικά ή/και να αλλάζουν χρώμα.

Τι μπορείς να κάνεις: Πρόκειται για μια πάθηση που δεν έχει πλήρως εξιχνιαστεί τι ακριβώς την προκαλεί. Μια κρέμα νιτρογλυκερίνης μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα των χεριών σου.

Η περίπτωση των καπνιστών

Ο καπνός προκαλεί ζημιές στα αγγεία του αίματος, μειώνοντας τη ροή του προς τα άκρα και προκαλώντας το σύμπτωμα των παγωμένων δακτύλων χεριών και ποδιών. Με το πέρασμα του χρόνου, ο καπνός ‘επιτίθεται’ στην καρδιά, φράζοντας τα αγγεία της και κάνοντας ολοένα και πιο δύσκολη την άντληση άιματος προς τα κάτω άκρα.

ΤΙ μπορείς να κάνεις: Να κόψεις το τσιγάρο;

Άλλοι ‘ένοχοι’ για τα κρύα σου χέρια:

 • Οι εμπύρετες γρίπες.
 • Η χρόνια δυσπεψία.
 • Το στρες.

Τι συμβαίνει με τα μωρά;

Τα μωρά αποβάλλουν πιο εύκολα την θερμότητα του σώματός τους όταν εκτείθενται σε ψυχρά κλίματα γιατί η επιφάνεια του σώματός του είναι αρκετά μεγάλη σε σχέση με το βάρος τους. Την ίδια στιγμή η φυσική θερμοκρασία του οργανισμού τους δεν έχει ακόμα πλήρως αναπτυχθεί.

Tι να κάνουν όσοι δουλεύουν σε ψυχρά κλίματα;

Να αγοράσουν ζεστά γάντια (κατά προτίμηση χωρίς δάκτυλα) και ζεστά ρούχα, να ασκούνται συχνά. Α και υπομονή επίσης.

Πότε πρέπει να πας εκτάκτως στο γιατρό;

Αν παρατηρήσεις πως τα χέρια σου είναι διαρκώς παγωμένα,αν αλλάζουν χρώμα, αν νιώθεις πόνο στα άκρα σου που συνοδεύεται και από δυσκολία στην αναπνοή, τότε πρέπει να επισκεφθείς άμεσα γιατρό. Είναι πιθανό τα σταθερά παγωμένα σου άκρα να είναι προμήνυμα κάποιας σοβαρής πάθησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ντύσου ζεστά και μην αγχώνεσαι.