David S. Holloway/Getty Images
PROFILE

O Reese Schonfeld ήταν το όραμα πίσω από το CNN

Ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα του ενημερωτικού δικτύου-κολοσσού, έφυγε σε ηλικία 88 ετών.

To CNN το ξέρεις. Ίσως να μη γνωρίζεις πως τα αρχικά αντιστοιχούν στις λέξεις Cable News Network, αλλά μικρή σημασία έχει. Τον Ted Turner επίσης, τον ξέρεις. Αν τώρα, έχεις ‘κλείσει’ τα 40 το πιθανότερο είναι να τον έμαθες ως σύζυγο της Jane Fonda, η οποία ήταν η ‘παγκόσμια γυμνάστρια’ της δεκαετίας της δεκαετίας του ’80. Ή αν προτιμάς, η ‘βασίλισσα’ των σχετικών videotapes -ο λόγος που αρχίσαμε να βλέπουμε γυμναστική παντού και πάντα, στην τηλεόραση.

O Τurner έχει γίνει συνώνυμο του CNN, καθώς ήταν ιδρυτής του. Για την ακρίβεια, ήταν εκ των ιδρυτών του. Αν το θες ακόμα πιο ακριβές, η ιδέα που έγινε το CNN δεν άνηκε στον Turner, αλλά στον Reese Schonfeld, ο οποίος πέθανε σήμερα, σε ηλικία 88 χρόνων, από επιπλοκές του Alzheimer.

Το μακρινό 1977, όταν στην Ελλάδα βλέπαμε ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ (εκ του Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων), στις ΗΠΑ υπήρχαν γενικά, καλωδιακά κανάλια. Δηλαδή, κανάλια που δεν ‘έπαιρναν’ σήμα από την κεραία. Έπαιρναν από καλώδια, τα οποία ξεκινούσαν από τις κεραίες που ήταν τοποθετημένες στα βουνά και τελείωναν στις οικιακές τηλεοπτικές συσκευές. Κράτα πως η έμπνευση ανήκει σε κατοίκους κοιλάδας της Pennsylvania, που είχαν θέμα με το σήμα και το έλυσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο, το 1948. Προφανώς και στα χρόνια που ακολούθησαν το σύστημα εξελίχθηκε -ώστε να μπορεί ο καθένας να βλέπει ό,τι θέλει από όλα τα σημεία του έθνους.

Ήταν ο εμπνευστής της 24ης -καλωδιακής- κάλυψης ειδήσεων

Reese Schonfeld AP Photo/Beth A. Keiser

Το 1977 όμως, δεν υπήρχε καλωδιακό κανάλι (και δη 24ωρο) που να μεταδίδει μόνο ειδήσεις. Αυτή ήταν παρατήρηση που έκανε ο Schonfeld, τη μοιράστηκε με τον Turner, αλλά ο τελευταίος απέρριψε την πρόταση δημιουργίας. Ένα χρόνο αργότερα ήταν ο Turner αυτός που επικοινώνησε με τον Schonfeld για να του πει πως είχε έλθει η ώρα να γίνει η θεωρία πράξη. Δεν σου είπα όμως, πώς ο Maurice Wolfe “Reese” Schonfeld ασχολήθηκε ευθύς εξ αρχής, με το θέμα.

Ο εβραϊκής καταγωγής, Reese (του το κόλλησε η μικρότερη αδελφή του, γιατί δεν μπορούσε να προφέρει το Maurice) γεννήθηκε στο New Jersey, στις 5/11 του 1931. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Πήρε πτυχίο το 1953 και προχώρησε σε σπουδές στη νομική, στο Columbia University. Ποτέ δεν εξάσκησε αυτό το επάγγελμα, γιατί τον κέρδισε άλλο.

Η πρώτη δουλειά που ‘έπιασε’ (το 1956) ήταν στην Movietone News, εταιρία που δημιουργούσε τα clips με τις ειδήσεις που προβάλλονταν, τότε στους κινηματογράφους πριν την ταινία.

Ακολούθως απορροφήθηκε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, United Press International, όπου έφτασε έως τη θέση του αντιπροέδρου και το 1975 ίδρυσε τη δική του εταιρία, με το όνομα Independent Television News Association -ήταν κλώνος του Associated Press. Αυτό που έκανε ήταν να παρέχει κάλυψη ειδήσεων (που ‘τραβούσε’ από δορυφόρο), σε ανεξάρτητους τηλεοπτικούς σταθμούς. Όταν τον προσέγγισε ο Turner, τον ρώτησε τι χρειάζεται για να δημιουργήσουν (μαζί) το πρώτο καλωδιακό σταθμό ειδήσεων. Του απάντησε ‘300 άτομα, αν χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικό newsroom και δορυφόρους για όλες τις μεταδόσεις’.

Ο Schonfeld (ειρήσθω εν παρόδω, είχε μηνύσει το Λευκό Οίκο για να κερδίσει την είσοδο δημοσιογράφων και κέρδισε την υπόθεση -μαζί με την είσοδο) έδωσε στον κόσμο το ανοιχτό newsroom ως backround, στα δελτία ειδήσεων.

“Το έκανα, γιατί θέλαμε να είναι όλα ανοιχτά, να δείξουμε πως όλοι κάνουμε τα πάντα. Θέλαμε να δείξουμε κάθε λάθος, κάθε τι ‘ωμό’, μη επεξεργασμένο, να βλέπει ο κόσμος live όσα γίνονται, στην αίθουσα σύνταξης”. Ο Turner είχε ήδη ρωτήσει πόσο στοιχίζει η αγορά ενός δορυφόρου, το κόστος δεν ήταν πρόβλημα για εκείνον (1.000.000 δολάρια), οπότε προχώρησαν στο παρασύνθημα. Παρεμπιπτόντως, ο Turner είχε επενδύσει ήδη σε videotape machines και φορητές κάμερες. “Εκείνος ήξερε από καλωδιακά κανάλια και εγώ από ειδήσεις. Ήμασταν ο τέλειος συνδυασμός” είχε εξηγήσει ο άνθρωπος που αποδήμησε εις Κύριον σήμερα.

Η αρχική επένδυση έφτασε στα 20 εκατομμύρια δολάρια, συν κάποια ακόμα για τα μηνιαία έξοδα. Το 1979 ο Turner προχώρησε στην πώληση του σταθμού που είχε στη North Carolina (WRET), χρησιμοποίησε τα χρήματα για τη νέα ιδέα και έφτιαξε στη -χαμηλού κόστους- Αtlanta, τα γραφεία της νέας εταιρίας -τη δημιουργία τους επιθεώρησε στο 100% ο Schonfeld, ο οποίος ορίστηκε ως πρώτος πρόεδρος του Cable News Network. Το opening έγινε την 1η Ιουνίου του 1980.

Η Lisa Napoli που έχει κάνει βιβλίο το CNN έχει γράψει πως “ο Τed ήταν τα λεφτά και ο Reese το όραμα”.

Όσες ιστορίες αρχίζουν ωραία, τελειώνουν με πόνο -εντός και εκτός εισαγωγικών. Το 1982 ο Schonfeld αποφάσισε να απολύσει την Sandi Freeman. Η Freeman ήταν επιλογή του Turner, για παρουσιάστρια της καθημερινής απογευματινής εκπομπής Freeman Reports που προβλήθηκε επί μια πενταετία.

Χαρακτηρίστηκε ‘μετρ των συνεντεύξεων’. Απέναντι της κάθισαν οι πιο διάσημες προσωπικότητες της εποχής, από όλους τους χώρους. Από τον Frank Zappa και τον Hosni Mubarak, έως τον David Hasselhoff. Και μη ξεχνάς πως αναφερόμαστε σε μια εποχή που οι γυναίκες στο χώρο της τηλεόρασης, ήταν ελάχιστες. Το 1985 την αντικατέστησε, στο πρόγραμμα το Larry King Live.

Οι συνιδρυτές διαφωνούσαν συχνά για το περιεχόμενο του προγράμματος.

Ο Turner δεν συμφώνησε με την απόλυση της -prime time παρουσιάστριας- Freeman, εστίασε στην τάση που ‘χει ο Schonfeld να ξοδεύει αλόγιστα για το project -ενώ το CNN περνούσε δύσκολη εποχή-, του πήρε τη θέση του CEO από τον Schonfeld (για να μην κατηγορηθεί άδικα για μισογύνης, είχε προσλάβει δυο γυναίκες παρουσιάστριες -στους πρώτους τέσσερις του σταθμού) και έδωσε εκείνη του προέδρου στον Burt Reinhardt. Μετά τον απέλυσε (το 1982). Η έξοδος του συνιδρυτή έγινε γεγονός, όπως και η άμεση είσοδος στο Cablevision Systems στο Long Island της New York, όπου έδωσε το News 12, τοπικό σταθμό ειδήσεων. Σημείωση: το Long Island δεν είχε έως τότε τηλεοπτικό σταθμό.

Ανέλαβε και την παραγωγή εκπομπών ειδήσεων, σε μεγάλα δίκτυα. Ήταν πίσω από το International Business Channel, το Medical News Network. Γενικά, αν του έδινες ειδήσεις, του ‘έπαιρνες’ τη ζωή. Ήταν αυτός που σκέφτηκε και το Food Network και αργότερα έγινε σύμβουλος της Huffington Post. Παντρεύτηκε Karen Lamberti, χώρισε, μετά έκανε δεύτερο γάμο με την Pat O’Gorman, αδελφή του ποιητή Ned και με εκείνη πέρασε τη ζωή του. Απέκτησαν έξι παιδιά. Όλη η ζωή του Schonfeld έγινε -από τον ίδιο- βιβλίο, με τίτλο “Me and Ted Against the World”. Σε αυτό έγραψε πως ο Turner του είχε ζητήσει να επιστρέψει στο CNN, πολλάκις. Δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ η πληροφορία, από την άλλη πλευρά.