2020/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
PROFILE

Igor Sechin, o Ρώσος ολιγάρχης που αποκαλούν Darth Vader του Putin

O 62χρονος, νυν πρόεδρος της κρατικής ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και κολλητός του Putin από την εποχή της αντιδημαρχίας του στην Αγία Πετρούπολη, είναι ένας πολύ τρομακτικός τύπος.

O «Darth Vader του Putin», «ο πιο τρομακτικός άνθρωπος στη γη» και ο «γκρι καρδινάλιος του Κρεμλίνου». Αυτά είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παρατσούκλια που έχει κερδίσει, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Igor Sechin, διαβαστερός γιος της εργατικής οικογένειας στο Λένιγκραντ των 60ς που κατάφερε από γραμματέας του Vladimir Putin να γίνει ο de facto δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στη Ρωσία.

Ο μοναδικός, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ολιγάρχης για τον οποίον πλέον ο Vladimir δίνει δεκάρα τσακιστή, ο οποίος ήρθε στην επικαιρότητα όταν οι Ευρωπαίοι του κατάσχεσαν δυο γιοτ σε διάστημα λίγων ημερών.

Συγκεκριμένα το -αξίας 600 εκ. δολαρίων -και μήκους 140 μέτρων Crescent στο λιμάνι της Ταραγκόνα στην Ισπανία (το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα του ανήκει).

Καθώς επίσης το -αξίας 120 εκ. δολαρίων- 88 μέτρων Amore Vero στο λιμάνι της γαλλικής Ριβιέρας La Ciotat (το οποίο, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ανήκει σε μια εταιρεία της οποίας είναι ο κύριος μέτοχος).

Μην επηρεάζεσαι από το μέγεθος γιατί το δεύτερο, το «μικρούλι», είναι μάλλον εκείνο που έχει και μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για τον πτυχιούχο Οικονομικών, γαλλικών και πορτογαλικών που έκανε το αγροτικό του -ως στρατιωτικός μεταφραστής- στη Μοζαμβίκη των ’80s. Εκεί που, σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα, ξεκίνησε επίσης να δουλεύει για την KGB.

To Amore Vero βλέπεις, το αρχικό όνομα του οποίου ήταν St Princess Olga, προφανώς προς τιμήν της Olga Rozhkova, της δεύτερης συζύγου του, ήταν που έτρεξε το 2017 να μετονομάσει μετά τον επεισοδιακό χωρισμό τους.

Εκείνο που ενδεχομένως να του θυμίζει ότι, στην πολυτάραχη ζωή του, η μόνη σταθερά είναι τελικά το επικό bromance (αλλιώς «σχέση βαθιάς εμπιστοσύνης») του με τον Putin, η κολώνια του οποίου κρατάει από το 1994.

Η γνωριμία που τους έφερε κοντά

Εκείνο το μοιραίο έτος ήταν που ο Putin, με το που έγινε αντιδήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, τον έκανε γραμματέα του. Με κύριο χαρακτηριστικό του το πόσο λεπτομερείς σημειώσεις κρατούσε για κάθε επισκέπτη.

Από εκεί και πέρα οι βίοι τους είναι παράλληλοι. Όταν ο Putin διαδέχθηκε τον Boris Yeltsin, ο Igor ήταν στο πλευρό του ως βοηθός διευθυντής του γραφείου του, με αρμοδιότητες που είχαν να κάνουν με τους νευραλγικούς τομείς των υπηρεσιών ασφαλείας και της ενέργειας.

Το 2008, όταν ο Putin αποφάσισε να γίνει πρωθυπουργός, ο πιστός και απίστευτα αποτελεσματικός και εργασιομανής Igor (κάτι που το παραδέχονται ακόμη και οι πιο θανάσιμοι εχθροί του) έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός με τελικό λόγο πάνω στον ενεργειακό πλούτο της χώρας του.

Η αποθέωση του Igor Sechin

Η «αποθέωση» για τον Igor ήρθε το 2012 όταν, μετά την προεδροποίηση του Putin μετακόμισε ένα τσιγάρο δρόμο από το Κρεμλίνο, στο επιβλητικό κτίριο/ παλάτι της Rosneft, ως πρόεδρος της εταιρείας στην οποία του ανήκει ένα ποσοστό (βλέπε 0.1288%) και από την οποία επίσημα παίρνει ένα ετήσιο μισθό γύρω στα $11 εκ. δολάρια (στοιχεία του 2015).

Αν και, πολύ πιο σημαντικό από τα χρήματα, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους πάντες, αυτός είναι ο πιο έμπιστος σύμβουλος και φίλος του Putin. Για αυτό και ο Igor Sechin -με το διαπεραστικό βλέμμα και τη φωνή βαρύτονου- ήταν από τους πρώτους στόχους των δυτικών κυρώσεων. Και δεν σου μιλάω απλώς για τώρα, αλλά ήδη από το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Είπαμε, ο Igor είναι παλιά καραβάνα. Σε όλα, συμπεριλαμβανομένου των κυρώσεων.

Σύμφωνα με δεκάδες δημοσιεύματα, ένα από τα ορόσημα στην καριέρα του έλαβε χώρα το 2015, όταν «συνέβαλε» στη σύλληψη του πρώην υπουργού οικονομίας, Alexei Ulyukaev (ο πρώτος εν ενεργεία Ρώσος υπουργός που είχε τέτοια τύχη μετά τον Stalin) ο οποίος καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή για προσπάθεια δωροδοκίας του Sechin έναντι του ποσού των 2,2 εκ. δολαρίων.

Τότε που ο -γκριζομάλλης, τσουπωτός και πάντα βλοσυρός- Igor, με μια κίνηση ματ, καθάρισε τη σκακιέρα της εξουσίας και απέδειξε ότι αυτός και μόνο αυτός μπορεί να είναι ο No2 στο πλευρό του Putin.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πληρέστερο άρθρο-ρεπορτάζ που έχει γραφτεί μέχρι τώρα για αυτόν, το “We need to talk about Igor”: the rise of Russia’s most powerful oligarch των Financial Times (2018), όλοι όσοι μίλησαν (δεκάδες νυν και πρώην συνεργάτες του, αναλυτές, πράκτορες και κυβερνητικά στελέχη), δέχθηκαν να το κάνουν μόνο ανώνυμα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στο Κρεμλίνο «Είναι πολύ πιεστικός και επιθετικός. Έτσι είναι το στιλ του. Οι άνθρωποι εντός της κυβέρνησης τον αντιπαθούν πολύ. Ο Putin το ξέρει και κάνει πλάκα με αυτό. Δεν ξέρω αν ο ίδιος ο Putin όντως τον συμπαθεί ή απλώς εκτιμά το πόσο αποτελεσματικός είναι σε ορισμένα πεδία».

«Τόσο σκιώδης που ίσως τον έχουν επινοήσει»

Μιλάμε για ένα επιδέξιο οργανοπαίχτη των σκιών που έχει χτίσει έναν απίστευτο μύθο γύρω από τον εαυτό του. Σε τέτοιο σημείο που, όπως αποκαλύφθηκε στα WikiLeaks, ένα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικάνικης πρεσβείας για αυτόν (προ Rosneft) έγραφε «Ο Sechin είναι τόσο σκιώδης που κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αλλά ότι είναι ένας μπαμπούλας που έχει εφεύρει το Κρεμλίνο για να προκαλεί φόβο».

Μιλάμε για την απόλυτη ενσάρκωση του «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» με τον Igor, όπως και τον Putin, να είναι μονίμως σε attack mode. Η αναφορά και μόνο του ονόματός του προκαλεί τον φόβο (σόρι, τον σεβασμό εννοούσα) στους περίπου 350.000 υπαλλήλους της εταιρείας, ο ίδιος μοιράζει μηνύσεις δεξιά και αριστερά για οτιδήποτε θεωρεί ότι σπιλώνει το όνομά του και γενικώς μέχρι και η σκιά του αποφεύγει να μπλέξει σε διαμάχη μαζί του.

Ένας συγκεντρωτικός (τα πάντα περνάνε από τα χέρια του), οργανωτικός και σούπερ αποτελεσματικός άνθρωπος που -όπως του αναγνωρίζουν σχεδόν οι πάντες- μετέτρεψε τη Rosneft από τον μεγάλο ασθενή της πετρελαιοβιομηχανίας σε πανίσχυρο παίκτη.

Ακόμη και αν στην πορεία χρειάστηκε να πατήσει -μεταφορικά- επί πτωμάτων. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι (ηττημένοι) αντίπαλοί του. Όπως αυτό της ιδιωτικής εταιρείας Yukos και του ιδιοκτήτη της, που καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Με τα φιλέτα της εταιρείας να καταλήγουν τελικά στην Rosneft. Και, κάτι αντίστοιχο, που συνέβη μερικά χρόνια αργότερα με την Bashneft.

Αυτά που χρειάζεται να γνωρίζεις, εσύ και οι δικηγόροι του Igor που πιθανό να μας διαβάζουν, είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις και για όλες τις κατηγορίες που του έχουν απευθύνει, η δικαιοσύνη τον έχει δικαιώσει.

Επίσης ο Sechin έχει αποδειχθεί φοβερός και τρομερός dealmaker όσον αφορά τις επενδύσεις που έχει κάνει στο εξωτερικό (Κούβα, Βενεζουέλα, Ινδία, Κίνα) και οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά ή υποβοηθητικά με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις και στρατηγικής της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Ένας κυνηγός, κυριολεκτικά και μεταφορικά αφού αυτό είναι το αγαπημένο του χόμπι, που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί κυνηγημένος. Και ξέρεις τι λένε για τα «πληγωμένα» αγρίμια, σωστά; Ότι τότε είναι που είναι πιο επικίνδυνα από ποτέ. Σωστά Butch; Συμφωνείς Sundance; Η δική σου γνώμη Thelma; Και τέλος εσύ Louise;