iStock
ΥΓΕΙΑ

O σπόρος που κάνει καλό σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού

Ναι, μιλάμε για ένα προϊόν που ωφελεί κάθε ένα από τα ένα δισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού σου.

Πας στο σούπερ μάρκετ. Κατευθύνεσαι στο διάδρομο που είναι τα δημητριακά. Τσεκάρεις τη βρώμη. Συνήθως κάπου εκεί δίπλα υπάρχει η σακουλίτσα με το προϊόν που χρειάζονται οι μεμβράνες όσων κυττάρων έχουμε στο σώμα μας. Ναι, και τα 1.000.000.000.000.

Είναι ο λιναρόσπορος. Η ανθρωπότητα τον καταναλώνει εδώ και 5.000 χρόνια. Τότε μάλλον δεν ήξεραν οι χρήστες τι κερδίζουν, οργανικά.

Δυο κουταλιές στο γάλα, το γιαούρτι, τη σαλάτα, το smoothie (ή όπου αλλού βάλεις λιναρόσπορο) είναι υπεραρκετές για να βοηθήσεις τη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των ματιών, του νευρικού συστήματος, των νεφρών και του συκωτιού.

Η ποσότητα αυτή σου δίνει έως το 25% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σε φυτικές ίνες, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Θα πάρεις και τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης.

Μια κουταλιά της σούπας (7 γρ.) αλεσμένου λιναρόσπορου περιέχει:

2 γρ. πολυακόρεστων λιπαρών οξέων,
2 γρ. διαιτητικών ινών,
37 θερμίδες.

Συνιστάται η διακοπή χρήσης για 3-4 εβδομάδες, μετά δυο διαδοχικούς μήνες κατανάλωσης.

Τι έχει ο λιναρόσπορος που το χρειάζεσαι

λιναρόσπορος Unsplash

Όλα ξεκινούν από το φυτικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεις (μεταξύ άλλων) στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σολομό, την πέστροφα, τις σαρδέλες και τις ρέγκες, στη νωπή, την κατεψυγμένη και την κονσερβοποιημένη εκδοχή τους. Υπάρχει και στα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, τα κάσιους, τα φουντούκια το σογιέλαιο, συν το tofu που είναι και καθαρή πρωτεΐνη.

Επειδή ο λιναρόσπορος μεταβολίζεται εύκολα, βοηθά όσους δε θέλουν ή δεν μπορούν να τρώνε γλουτένη. Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη διαχείριση των φλεγμονών, την υγεία του πεπτικού συστήματος, το υγιές δέρμα και τα δυνατά μαλλιά, μειώνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης, κάποιων τύπων καρκίνου (πχ του μαστού και του προστάτη), τα επίπεδα χοληστερόλης και την επιθυμία για ζάχαρη.

Σε βοηθά και να μην πεινάς, για περισσότερη ώρα. Επιπροσθέτως, είναι μεγάλη πηγή λιγνάνων (όπως και το σουσάμι), που ανήκουν στα φυτοοιστρογόνα και στις μελέτες έχει φανεί πως έχουν αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αν όλα αυτά δε σου είναι αρκετά, ο λιναρόσπορος έχει και βιταμίνη Β6 (συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου), βιταμίνη Β9 (αναγκαία στη σύνθεση, τη «διόρθωση» και τη λειτουργία του DNA και του RNA), σίδηρο (τον χρειάζεσαι για την ανάπτυξη και την οξυγόνωση του οργανισμού), κάλιο (απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης) και ψευδάργυρο (βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών -συνδέονται με την πρόωρη γήρανση και νοσήματα όπως τα αυτοάνοσα και ο καρκίνος-, στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύει τη γονιμότητα).

Δεν είναι για χόρταση

Επειδή δε θα ήθελα να υπερβάλεις, τώρα που ξέρεις τι κερδίζεις από τον λιναρόσπορο, να σου πω ότι υπάρχουν και παρενέργειες. Για παράδειγμα, υπάρχει το ενδεχόμενο ορμονικών αλλαγών, εάν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Άλλες είναι η διάρροια, η μειωμένη όρεξη και το φούσκωμα.

Πρέπει να αποφεύγεται αν είστε έγκυες, αν υπάρχει καρκίνος στο μαστό ή τη μήτρα και υψηλή χοληστερόλη. Επίσης, η ιδιότητα του να αραιώνει το αίμα τον κάνει επικίνδυνο αν καταναλωθεί με αραιωτικά αίματος. Δε συνιστάται και για όσους παίρνουν φάρμακα για πίεση, χοληστερίνη και διαβήτη. Γενικά, αν έχεις κάποιο θέμα υγείας, μίλα με το γιατρό σου.