iStock
ΥΓΕΙΑ

Ο τρόπος να μειώσεις τον κίνδυνο για άνοια βρίσκεται στην κουζίνα σου

Ένα πολύ βασικό στοιχείο της διατροφής μας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Όπως διαβάζεις αυτές τις γραμμές, περισσότεροι από 55.000.000 άνθρωποι παλεύουν παγκοσμίως, με την άνοια. Το 60% ζει σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ενώ κάθε χρόνο προκύπτουν 10.000.000 νέα περιστατικά.

Η έβδομη αιτία θανάτου, που επηρεάζει πολύ περισσότερο τις γυναίκες περιλαμβάνει διάφορες ασθένειες που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και την ικανότητα να κάνουμε ό,τι κάνουμε κάθε ημέρα.

Στους παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία (μετά τα 65% αυξάνεται κατακόρυφα το ρίσκο), η υψηλή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητα αλκοόλ, το να μην κουνιόμαστε και να ζούμε απομονωμένοι.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αφού ακόμα οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει το πώς ξεκινούν όλα -και από πού. Έχουν βρει όμως, διάφορους τρόπους να προφυλαχθούμε. Τον έναν τον έχεις στην κουζίνα σου. Είναι το ελαιόλαδο.

Το βασικό στοιχείο της διατροφής μας έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά (μειώνει την κακή χοληστερόλη και αυξάνει την καλή), με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει), με τη διαχείριση του βάρους (τα μονοακόρεστα λίπη του μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του κορεσμού και στη μείωση της λαχτάρας), με την πέψη (προωθεί την παραγωγή πεπτικών ενζύμων και χολής), με την υγεία του δέρματος (βλ. αντιοξειδωτικά), με πρόληψη καρκίνου (βλ. αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη), με τον έλεγχο του σακχάρου) και με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας (οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και οι θετικές επιδράσεις στην κυκλοφορία του αίματος συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και νευροεκφυλιστικών ασθενειών).

Η πιο πρόσφατη μελέτη ερεύνησε -για πρώτη φορά- τη σχέση του ελαιόλαδου με τον κίνδυνο θανάτου από άνοια. Έδειξε ότι αρκεί μια κουταλιά κάθε ημέρα, για να μειώσουμε το ρίσκο κατά 28%. Αυτό επισήμαναν οι ερευνητές στην παρουσίαση της εργασίας τους, στην ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition (Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής).

«Η έρευνα αυτή ενισχύει τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και υποδηλώνει ότι αυτές οι συστάσεις όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς αλλά δυνητικά και την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε η Anne-Julie Tessier, συν-συγγραφέας της έρευνας και μεταδιδακτορική υπότροφος στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή σχεδόν 60.000 γυναικών που μετείχαν στην αμερικανική Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας από το 1990 έως το 2018 και σχεδόν 32.000 ανδρών που είχαν πάρει μέρος στη Μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας, κατά την ίδια χρονική περίοδο. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 56 έτη, στην αρχή της μελέτης.

Σε μια περίοδο παρακολούθησης 28 ετών, ανεξάρτητα από την ποιότητα της διατροφής, η κατανάλωση μεγαλύτερης από μισής κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα συσχετίστηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια.

Επιπλέον, η αντικατάσταση ενός ημερήσιου κουταλιού του γλυκού μαγιονέζα ή μαργαρίνη με την ίδια ποσότητα ελαιολάδου συσχετίστηκε με 8% έως 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια. Τονίστηκε πως είναι η πρώτη σχετική εργασία και ως εκ τούτου, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να μιλήσουμε για δεδομένα. Σίγουρα δεν έχουμε κάτι να χάσουμε, αν καταναλώνουμε -με μέτρο- ελαιόλαδο κάθε ημέρα. Ίσως να σώζουμε και τον εγκέφαλό μας από το μεγαλύτερο εχθρό του.