Jason Leung/Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Το μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και καταπολεμά τις φλεγμονές

Το οφέλη του δεν εξαντλούνται στο να χαρίζει μόνο χρώμα στο φαγητό και ταυτόχρονα, πικάντικη νοστιμιά και γλυκύτητα.

Πασπαλίζεται σε κρέατα, σε σουβλάκια, στις πατάτες, σε λαχανικά, ακόμα και στο γιαούρτι και σε διάφορες σάλτσες και ντιπ για να χαρίσει χρώμα, αλλά κυρίως γεύση. Αυτή τη χαρακτηριστική πικάντικη νοστιμιά, που μπορεί να είναι από ήπια έως γλυκιά, καπνιστή ή και εξαιρετικά καυτερή.

Ο λόγος για την πάπρικα, τον κόκκινο θησαυρό, όπως τη χαρακτηρίζουν, ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά που συνήθως βρίσκεται στο ντουλάπι κάθε κουζίνας και διατίθεται στο εμπόριο σε μορφή σκόνης.

Παρασκευάζεται με αποξήρανση των καρπών της οικογένειας, της πιπεριάς τσίλι, του είδους Καψικόν το ετήσιον (Capsicum annuum) κι αν και συχνά συνδέεται με την ουγγρική κουζίνα (το πιο διάσημο πιάτο της με πάπρικα είναι το φημισμένο γκούλας), αποτελεί κύριο συστατικό των τοπικών γεύσεων σε Ισπανία, Τουρκία, Συρία και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Όπως συμβαίνει όμως με πολλές τροφές, με βότανα και μπαχαρικά, έτσι και με την πάπρικα τα οφέλη της δεν εξαντλούνται στη νοστιμιά που προσφέρει.

Η συμβολή της στην καλή υγεία της καρδιάς 

πάπρικα OWN FILTERS/Unsplash

Η πάπρικα είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά μπαχαρικά, που μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό. 

Περιέχει διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών, όπως η β καροτίνη, που συνδέεται με την προστασία του δέρματος και της αναπνευστικής υγείας, καθώς και από την β κρυπτοξανθίνη που μειώνει τη δημιουργία φλεγμονών, τη ρίζα δηλαδή των περισσότερων παθήσεων, από την αρθρίτιδα μέχρι τις παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά. 

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Β6 που περιέχεται στην πάπρικα συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων. Παράλληλα, συμβάλλει θετικά στην περίπτωση ύπαρξης αναιμίας, δημιουργώντας αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Δεδομένου επίσης ότι η πάπρικα περιέχει καψανθίνη, η οποία ενισχύει την καλή HDL χοληστερόλη, παίζει με τον τρόπο της καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μερικά ακόμα οφέλη της πάπρικας στον οργανισμό

  • Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και άρα στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη.
  • Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2016, η καψαϊκίνη, που εντοπίζεται στις πικάντικες ποικιλίες της πάπρικας, δρα με ισχυρά αντιφλεγμονώδη τρόπο κατά του καρκίνου του στομάχου.
  • Η ίδια ουσία συμβάλλει επίσης στον έλεγχο ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, που έχουν συνδεθεί με τον εγκέφαλο, το δέρμα, τους πνεύμονες και τους μύες.
  • Ωφελεί την υγεία των ματιών και δρα ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλων παθήσεων των ματιών.