© 2029 / Elaine Thompson / Associated Press
PROFILE

Ο χωρισμός με την Melinda έβγαλε σκελετούς από την ντουλάπα του Bill Gates

Γιατί ένας ζάμπλουτος μεγιστάνας να κάνει παρέα με έναν καταδικασμένο sex offender;

Νοέμβριος, 1998: Ο Bill Gates καταθέτει ενώπιον εισαγγελέων της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με κατηγορίες για προσπάθεια μονοπώλιου στην αγορά των personal computers. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι το συγκεκριμένο market διατρέχει τον οποιονδήποτε κίνδυνο. Όλα πηγαίνουν καλά. Ιούνιος, 2001: Η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίσει ότι οι τακτικές της Microsoft είναι ξεκάθαρα μονοπωλιακές. Έτσι, από εδώ και μπρος, οι χρήστες θα έχουν δικαίωμα να κάνουν uninstall τον Internet Explorer και να χρησιμοποιούν άλλους ιντερνετικούς πλοηγούς όπως το Netscape. Τότε, o Mr. Microsoft ήταν το κακό παιδί του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου. Ένας δαιμόνιος επενδυτής που δεν άφηνε κανέναν ανταγωνιστή να πάρει ανάσα ενώ την ίδια στιγμή έκανε ειρωνικές γκριμάτσες προς τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ.

Ο Bill Gates συστήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη ως ο πρώτος από μία σειρά nerd μεγιστάνων που έμελλε να γίνουν οι πιο ισχυροί άντρες του πλανήτη. Στις αρχές όμως της σταδιοδρομίας του, το προφίλ που έβγαζε προς τα έξω -πέρα από την αδιαμφισβήτητη ιδιοφυΐα του- ήταν αυτό ενός ματαιόδοξου, ξεροκέφαλου και κυρίως αμετροεπή τύπου. Ενός ανθρώπου που τα ήθελε όλα δικά του, πάση θυσία, εδώ και τώρα.

Αυτό, άλλαξε πολύ μέσα από τα χρόνια. Ιδιαίτερα όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο η νέα γενιά από nerd μεγιστάνες, με πρώτο-πρώτο τον Mark Zuckerberg, ο Gates άλλαξε στάση: έγινε διαλλακτικός, συζητήσιμος, και επιδόθηκε σε ένα μπαράζ από φιλανθρωπικές κινήσεις.

Βέβαια, οι κακές γλώσσες λένε η περίοδος της κόντρας με το αμερικανικό κράτος τον άλλαξε. Το γεγονός ότι οι θεσμοί του τράβηξαν με δύναμη το αυτί, τον έκανε να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να είναι περισσότερο team player. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Mr. Microsoft έμοιαζε με έναν τελείως διαφορετικό τύπο πια, κάποιον που ίσως θα ήθελες να κάνεις ακόμα και παρέα μαζί του.

Οι τελευταίες όμως εξελίξεις και ο χωρισμός του από τη Melinda Gates κάνουν αυτό το προφίλ να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Ξαφνικά, διάφοροι ξεχασμένοι σκελετοί που είχε στην ντουλάπα του άρχισαν να χορεύουν γύρω από το όνομά του με τρομερά απειλητικές διαθέσεις. Μήπως, τελικά, ο Bill Gates δεν είναι αυτός που γνωρίσαμε στην πρώτη του μεταμόρφωση;

Η άνοδος και η πτώση (;) του Bill Gates

Ο ιθύνων νους πίσω από τη Μicrosoft χώρισε μετά από 27 χρόνια γάμου. Ε, και; Ο Bill Gates είναι ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, σαφείς περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά και τεράστια αγάπη προς τα βιβλία – σίγουρα, δηλαδή, μία πολύ πιο συμπαθητική φιγούρα από ότι ο Mark Zuckerberg. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς, αφού υπάρχουν διάφορα σκοτεινά μυστικά που λερώνουν την υπόληψή του.

Τι ακριβώς συνέβη και οι δρόμοι ενός από τα ισχυρότερα ζευγάρια του πλανήτη χωρίζουν; Σύμφωνα με τους ίδιους έπαψαν να εξελίσσονται, άρα η συμβίωσή τους δεν είχε πια νόημα. Σύμφωνα με το The Cut, οι φιλικές σχέσεις του Bill Gates με τον Jeffrey Epstein έπαιξαν τον ρόλο τους.

Ο γνωστός celebrity, επενδυτής και καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια σε ανήλικα κορίτσια δεν ήταν κατά τη Melinda ιδανική παρέα για τον σύζυγό της. Μάλιστα, όλα δείχνουν, ότι η τελευταία προσέλαβε δικηγόρους για να διαχειριστούν το διαζύγιό της, αμέσως μόλις η συγκεκριμένη «φιλία» είδε το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2019.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο η Melinda εκείνη που δεν ενέκρινε αυτές τις κοινωνικές συναναστροφές, αφού και ο ίδιος ο Gates προσπάθησε να αποσιωπήσει τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο sex offender. Ένα δημοσίευμα, όμως, των New YorkTimes λέει μία πολύ διαφορετική ιστορία: o Mr. Microsoft είχε στείλει το 2011 διάφορα emails σε συνεργάτες του, εκθειάζοντας τη γοητευτική προσωπικότητα του Jeffrey Epstein και το παράξενο αλλά ιντριγκαδόρικο lifestyle του, αναφέροντας παράλληλα πως έκατσε μέχρι αργά στο σπίτι του τελευταίου μαζί με μία πολύ γοητευτική γυναίκα από τη Σκανδιναβία (την πρώην Miss Σουηδία Dr. Eva Andersson-Dubin) και την 15χρονη κόρη της.

Τι δήλωσε ο Gates για τη σχέση του αυτή το 2019; «Δεν ήταν φίλος μου, ούτε έκανα δουλειές μαζί του».

Μάλιστα, το Daily Beast πήγε ένα βήμα παρακάτω ισχυριζόμενο ότι η σχέση του Jeffrey Epstein με τον μεγιστάνα της πληροφορικής ήταν τόσο στενή ώστε ο τελευταίος να δέχεται συμβουλές για το πώς θα τελειώσει τον «τοξικό» γάμο στον οποίο ήταν εγκλωβισμένος. Είναι δεδομένο πως οι σχέσεις ήταν στενές ή μάλλον αρκετά στενές για να θέλει ο Bill Gates να τις αποκρύψει. Ποιος άλλωστε θα παραδεχόταν ότι έκανε παρέα με έναν κατάδικο που έπεσε νεκρός στις φυλακές όσο περίμενε τη δίκη του για sex trafficking;

Δυστυχώς, δεν ήταν μόνο αυτοί οι σκελετοί του παρελθόντος που βάραιναν τον ιθύνοντα νου της Microsoft. Παρότι το 2020 αποχώρησε από τη διοίκηση της Microsoft με το πρόσχημα ότι θέλει να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο, το ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, λέει μία πολύ διαφορετική ιστορία: τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft τον πίεσαν να παραιτηθεί στις αρχές του 2020, καθώς έκριναν ότι μπορεί να κάνει κακό στην εταιρεία.

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Εκείνη την περίοδο υπήρχε μία νομική έρευνα στην οποία εμπλεκόταν το όνομά του. Το διοικητικό συμβούλιο ήθελε να εξακριβώσει κατά πόσο ή όχι ο συνιδρυτής της εταιρείας είχε προσπαθήσει να συνάψει το 2000 σχέση μία υφιστάμενή του. Μάλιστα, δεν ήταν αυτό το μοναδικό μελανό σημείο στο βιογραφικό του. Τόσο στη Microsoft όσο και στο ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation, οι διάδρομοι έχουν πολλές ιστορίες να πουν για τον άτακτο χαρακτήρα του Gates, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Οι υποψίες είναι πολλές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζουν σχεδόν με ενδείξεις. Ο Bill Gates δεν είναι τελικά ο ιππότης πάνω στο άσπρο άλογο που θα σε σώσει τον πλανήτη από την περιβαλλοντική καταστροφή. Είναι και εκείνος άλλος ένα πολύ ισχυρός άντρας με πολύ σκοτεινά μυστικά.

Μάλιστα, ακόμα και αν ο ίδιος δεν κριθεί ένοχος για τίποτα από όλα αυτά, η στάση του σε κάποια ζητήματα είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη: οι φιλικές σχέσεις με τον Jeffrey Epstein αλλά και η «κάλυψη» που ο ίδιος παρείχε στον στενό του συνεργάτη Michael Larson όταν ο τελευταίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση, αφήνουν τεράστια ερωτηματικά.

Η Melinda French Gates είχε δηλώσει τη σθεναρή της αντίθεση και για τις δύο αυτές περιπτώσεις. Φαίνεται, λοιπόν, πως ούτε η ίδια πήρε ικανοποιητικές απαντήσεις για αυτά τα δύο ερωτηματικά.

Γιατί, ειλικρινά, τι δουλειά έχεις να κάνεις παρέα με τον Jeffrey Epstein; Τι είναι αυτό που μπορεί να σε γοητεύει σε έναν καταδικασμένο sex offender;