oceanixcity.com
ΤΑΞΙΔΙ

Oceanix City, η πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο

Στη Νότια Κορέα σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή η πρώτη πόλη του πλανήτη που θα είναι χτισμένη εξ ολοκλήρου πάνω στη θάλασσα.

Μέχρι το 2025 πρόκειται να είναι έτοιμη στα ανοιχτά του Μπουσάν της Νοτίου Κορέας η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου. Η ανακοίνωση της οικοδόμησής της έγινε λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της κατασκευαστικής εταιρίας με το UN-Habitat, το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς.

Η συμφωνία για την Oceanix City είναι ιστορική, καθώς έρχεται μετά την COP26, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στην οποία αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα κατά των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, μιας και η ζωή του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού το οποίο ζει σε παράκτιες περιοχές θα βρεθεί σε κίνδυνο.

Ποια θα είναι όμως η μορφή αυτού του μεγαλεπήβολου project και ποιοι θα μπορούν να ζουν σε αυτό;

Πώς θα μοιάζει η Oceanix City

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, η πόλη πρόκειται να είναι «η πρώτη βιώσιμη και ανθεκτική πλωτή κοινότητα στον κόσμο». Θα φιλοξενεί συνολικά 10.000 ανθρώπους που θα μπορούν να έχουν τα δικά τους σπίτια, να εργάζονται και να διασκεδάζουν.

Το σχήμα της θα είναι κυκλικό, θα αποτελείται από μικρότερες πλωτές γειτονιές, ενώ κανένα από τα κτίρια δεν θα ξεπερνά τους επτά ορόφους, για να αντέχουν στους ισχυρούς ανέμους της θάλασσας και να επιτρέπουν στο φως να διαχέεται σ’ όλα τα οικήματα.

Η Oceanix City θα είναι μια κατά βάση οικολογική πόλη με μηδενική παραγωγή ριπών και αποβλήτων, ενώ οι κάτοικοί της θα καλλιεργούν τον δικό τους κήπο με λαχανικά. Αυτή θα είναι η κύρια πηγή τροφής τους, ωστόσο, θα μπορούν να τρώνε επίσης στρείδια, μύδια και χτένια που θα εκτρέφονται σε ειδικές πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα.

Μια πόλη – απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Εντός της πόλης θα υπάρχουν πλατφόρμες με δημόσιες πλατείες, αγορές, νοσοκομεία, πνευματικά κέντρα και πολιτιστικοί – αθλητικοί χώροι. Το έργο πρόκειται να είναι οικολογικό μιας και όλα τα κτίσματα της δεν θα κατασκευαστούν από τσιμέντο αλλά από τοπικά «πράσινα» υλικά, όπως το μπαμπού. Τέλος, όλες οι ενεργειακές ανάγκες θα καλύπτονται από φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες.

«Οι βιώσιμες πλωτές πόλεις αποτελούν μέρος των στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουμε μπροστά μας» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif.

«Αντί να παλεύουμε με το νερό, πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε αρμονία μ’ αυτό. Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε οικολογικές λύσεις βασισμένες στην ιδέα της πλωτής πόλης και το Μπουσάν είναι η ιδανική επιλογή για την υλοποίηση αυτής» κατέληξε.